16.10.16

«Υδρογονοβόμβα» χρέους από τις κινεζικές τράπεζες - Χρειάζονται 1.7 τρισ. δολάρια μέχρι το 2020


του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Μια «υδρογονοβόμβα» χρέους έχει δημιουργηθεί από τις κινεζικές τράπεζες οι οποίες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση με το αστρονομικό ποσό του 1.7 τρισ. δολαρίων μέχρι το 2020 δημιουργώντας ένα εφιαλτικό σκηνικό για την παγκόσμια οικονομία.
 Αναλογιζόμενος κανείς και τον κίνδυνο κατάρρευσης της γερμανικής Deutschebank και του υπόλοιπου γερμανικού τραπεζικού συστήματος και τις υπερχρεωμένες ιταλικές τράπεζες γίνεται σαφές ότι η παγκόσμια οικονομία είναι μια «φούσκα» έτοιμη να «σκάσει» και να δημιουργήσει μια «μαύρη» τρύπα από την οποία μόνο χώρες σαν το Μαλάουι και την Ζιμπάμπουε θα ξεφύγουν καθώς έχουν μηδενική έκθεση
 
Μάλιστα η αύξηση του του κινεζικού εταιρικού χρέους των 200 μεγαλύτερων κινεζικών εταιρειών σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους προς τις τράπεζες με ότι κι αν σημαίνει αυτό όπως αναφέρει και η S&P Global
 
Η μελέτη δεν δείχνει να καλυτερεύει κάτι το 2017 αντίθετα διαφαίνεται μια αύξηση της έκθεσης στην μόχλευση των τραπεζών. Με απλά ελληνικά οι κινεζικές τράπεζες όπως και όλες οι τράπεζες του πλανητη έχουν δανείσει το ίδιο χρήμα τόσες πολλές φορές που πλέον έχουν καταντήσει μηχανές παραγωγής «αεροχρήματος»
 
Το χρεός (εταιρικό και τραπεζικό) είναι πια μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την κίνα αφού το τραπεζικό χρέος έχει φτάσει το 250% του κινεζικού ΑΕΠ!
 
Η πιθανότητα μεγάλης τραπεζικής κρίσης στα επόμενα τρία χρόνια θεωρείται πολύ μεγάλη όπως αναφέρει και η Bank of International Settlements (BIS) 
 
70% των εταιρειών στην έρευνα της S&P είναι κρατικές και οφείλουν $2.8 trillion ή αλλιώς 90% των συνολικών οφειλών!
 
Συνεπώς είναι ένα πρόβλημα που έχει το κινεζικό κράτος.
 
Ακόμα και ένα καλό σενάριο να επιτευχθεί πάλι η Κίνα θα χρειαστεί να ανακεφαλιοποιήσει τις τράπεζές της με τουλάχιστον 500 δισ. δολάρια.
 
Για να γίνει κατανοητό δύο δεκαετίες πριν έγινε το τελευταίο «καθάρισμα» τραπεζικού χρέους και χρειάστηκαν 4 τρισ. yuan ($600 δισ.) για να υπάρξει αναδιάρθρωση μέχρι το 2005 σύμφωνα με το γαλικό οικονομικό φόρουμ CEPII.
 
Η S&P  περιμένει το Πεκίνο να επιτρέψει την ραγδαία πιστωτική επέκταση τους επόμενους 12-18 μήνες πριν επιχειρήσει να την σταματήσει.
 
Το ΔΝΤ προειδοποίησε την Κίνα ότι η πιστωτική της επέκταση είναι ασταθής με τις εταιριες να έχουν ένα συνολικό χρέος $18 τρισ. ισοδύναμο με 169% του ΑΕΠ..
 
Οι κινεζικές τράπεζες που δεν εξυπηρετούν πλέον δάνεια έχουν μόχλευση ήδη 2%! Η υψηλότερη από την κρίση του 2009 σύμφωνα με την China Banking Regulatory Commission (CBRC).
 
Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι δεν εξυπηρετoύνται δάνεια από 15 μέχρι 35% καθώς πολλές τράπεζες αργούν να αναγνωρίσουν το πρόβλημα ή τα «παρκάρουν» εκτός προϋπολογισμού.
 
Οι εξαγωγές στη χώρα μειώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά 10%. Μείωση κατά 1,9% υπέστησαν και οι εισαγωγές απογοητεύοντας τις προσδοκίες των αναλυτών
 
H οικονομική συρρίκνωση στηρίζεται στην ασθενή ζήτηση στις διεθνείς αγορές καθώς Ευρώπη και ΗΠΑ οι άλλοτε μεγάλοι καταναλωτές έχουν «ρετάρει». Το Brexit και οι προεδρικές εκλογές έχουν σταματήσει τις παραγγελίες καθώς όλοι φοβούνται τα πάντα όπως αναφέρει ο Ντέιβιντ Κιου, αναλυτής της αυστραλιανής ANZ.
 
Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και το χειρότερο; Κανείς στον πλανήτη δεν φαίνεται να ασχολείται με αυτό που έρχεται. Οι πολιτικοί όλων των χωρών δείχνουν να μην καταλαβαίνουν τι συμβαίνει και μοιάζει να έχουν επαναπαυθεί να κρύβονται πίσω από χώρες-θύματα όπως η Ελλάδα.
 
Μόνο που η Ελλάδα δεν είναι το πρόβλημα αλλά απλώς ένα «χρήσιμο κορόιδο».
 
Και κάτι άλλο. Η Κίνα δεν θα «σκάσει» μόνη της. Ένα μεγάλο μέρος του αμερικανικού χρεόυς βρίσκεται σε κινεζικά χέρια. Το δε αμερικανικό χρέος ξεπερνάει κάθε εγκέφαλο.
 
Είναι 19,5 δολάρια. δολάρια το δημόσιο χρέος. Το δε εταιρικό είναι και αυτό κάπου 16-17 τρισ.δολάρια.
 
Τι έγινε στον πλανήτη τόσα χρόνια; Πολύ απλό. Οι τράπεζες δάνειζαν χρήματα που δεν υπήρχαν τουτέστιν δεν είχαν τυπωθεί δεν είχαν παραχθεί ακόμα για να έρθει η περιβόητη ευμάρεια του δυτικού κόσμου. Αυτό «βαφτίζεται» πιστωτική επέκταση. Η επέκταση αυτή έφτασε στο τέλος της.
 
Ότι δόθηκε μεταχρονολογημένα ανήκει στο μέλλον, οπότε η Ελίτ έχει δύο τρόπους.
 
Είτε δεν ξαναδίνει χρήματα για κάνα δύο αιώνες είτε το παίρνει πίσω με φόρους, εκποιήσεις και πτωχεύσεις για να το ξαναμοιράσει από την αρχή. Είναι σαφές ότι επιλέχθηκε ο δεύτερος τρόπος αλλά ο «πυροκροτητής» έχει τεθεί σε λειτουργία και δεν είναι ένας αλλά πολλοί και σε πολλά μέρη. Καλή μας τύχη!

pronews