2.10.16

Ποια 16 νησιά; ΟΛΑ τα νησιά του Αιγαίου βάζει στην διαπραγμάτευση η Αγκυρα! - Ακόμα και την Εύβοια! (χάρτης)


ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ 

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Για όποιον θεωρεί ότι στόχος της Τουρκίας είναι η κατάληψη μόνο των 16 νησιών και νησίδων στο Αιγαίο που διεκδικούν, έρχεται ο δήμαρχος της Αγκυρας, Μελίχ Γκιοτσέκ κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος AKP και πιθανός διάδοχος του Ρ.Τ.Ερντογάν και με ένα tweet για τη Συνθήκη της Λωζάνης, δηλώνει ότι ΟΛΑ τα νησιά του Αιγαίου είναι υπό διαπραγμάτευση!
 
Ακόμα και οι Κυκλάδες και η Εύβοια που απελευθερώθηκαν το 1821 και εδαφικά περιελήφθησαν στο πρώτο νεοελληνικό κράτος το 1830!
 
Και οι Σποράδες που εντάχθηκαν στο ελληνικό κράτος με την ένταξη της Θεσσαλίας σε αυτό το 1881!
 
Το κείμενο που συνοδεύει το χάρτη με όλα τα ελληνικά νησιά σε έντονο μπλε χρώμα, στο λογαριασμό του στο τουίτερ, λέει: «Εξαιτίας της Συνθήκης της Λωζάνης, τα μπλε νησιά που φαίνονται παρακάτω δόθηκαν στην Ελλάδα...Και υπάρχουν κάποιοι που ξεδιάντροπα λένε πως επρόκειτο για επιτυχία...».
 
Εκτός από βλαξ και αλαζονικός, είναι και ανιστόρητος, δηλαδή.
 
Πριν από το εμπρηστικό tweet του Γκιοτσέχ, που, ούτε λίγο ούτε πολύ, εγείρει αξιώσεις για το... σύνολο των ελληνικών νησιών, είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για το ζήτημα ‘γκρίζων ζωνών’ στο Αιγαίο.
 
 
Το ζήτημα είναι ότι από αύριο εκκινούν στην πράξη οι αμφισβητήσεις με τις δύο ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Αγκυρα. Τα Επιτελεία θα βγάλουν, πάντως, περισσότερε μέσα κια προσωπικό στις ελληνικές ασκήσεις που προκάλεσαν τις τουρκικές ΝΟΤΑΜ σε μια επίδειξη δύναμης. Σε συννενόηση, πάντως με την πολιτική ηγεσία.
 
Συγκεκριμένα με τις ΝΟΤΑΜ  Α4233/16 και Α 4232/16) που εκδόθηκαν σε απάντηση των δυο ελληνικών αναγγελιών Α 2088/16 και Α2077/16 για πραγματοποίηση ασκήσεων στο Αιγαίο από 2 έως 7 Οκτωβρίου από την Πολεμική Αεροπορία σε περιοχές που εμπίπτουν είτε σε ελληνικό εναέριο χώρο είτε στο FIR Αθηνών, τονίζουν ότι οι περιοχές αυτές δεν είναι ελληνικής κυριαρχίας!
 
Σύμφωνα με την τουρκική ΝΟΤΑΜ Α4233/16 η πρώτη ελληνική αναγγελία από την ΥΠΑ ,παραβιάζει την υποχρέωση της Ελλάδας για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου βάσει της «Απόφασης των Έξι το 1914», της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης ( με το Παράρτημα της που συνδέεται με το καθεστώς των Στενών) και της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων το 1947
 
Σύμφωνα με την Τουρκία, η Χίος και η Ρόδος (που όπως όλα τα ελληνικά νησιά αναφέρονται παρατύπως και με το τούρκικο όνομα τους – Sakiz και Rodos- αντί για Chios και Rhodes) δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε κανένα σχέδιο οιασδήποτε στρατιωτικής άσκησης η εκπαίδευσης
 
Με την δεύτερη ΝΟΤΑΜ A4232/16 οι τουρκικές αρχές επανέφεραν και πάλι το ζήτημα της υποχρέωσης της Ελλάδας να μην συμπεριλαμβάνει στον σχεδιασμό ασκήσεων μιας σειράς νησιών λόγω της υποτιθέμενης υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησης τους.
 
Τα νησιά αυτά είναι η Σαμοθράκη, τα Ψαρά, η Χίος, η Ικαρία, η Κάρπαθος και η Αστυπάλαια.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι και στις δυο τουρκικές ΝΟΤΑΜ επισημαίνεται ότι όχι μόνο το έδαφος των νησιών αλλά και όλες οι συνδεδεμένες με αυτά ζώνες (and/or her territory) πρέπει να αποκλεισθούν από τις ελληνικές ασκήσεις.
 
Πάνω από είκοσι πλοία του τουρκικού Ναυτικού (φρεγάτες, πυραυλάκατοι, υποβρύχια κλπ) ετοιμάζονται στους ναυστάθμους για να εξέλθουν στο Αιγαίο προς συνάντηση του ελληνικού Στόλου. 

«Μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις Ερντογάν, ο οποίος αμφισβήτησε τη διεθνή συνθήκη της Λωζάνης, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επανήλθε με νέα προκλητική ανακοίνωση», αναφέρει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση Ερντογάν βαδίζει τελευταία σε ολισθηρά και επικίνδυνα μονοπάτια στον άξονα των ελληνοτουρκικών σχέσεων».
 
«Η έλλειψη σεβασμού στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και η κλιμάκωση της αμφισβήτησης του ισχύοντος νομικού καθεστώτος στο Αιγαίο και στα νησιά του συνιστά επικίνδυνο και ανεύθυνο παιχνίδι εκ μέρους της Τουρκίας, ανεξάρτητα από τις εσωτερικές σκοπιμότητες που μπορεί να εξυπηρετεί. Με τέτοιες ενέργειες, όμως, εξελίσσεται σε ταραχοποιό της περιοχής, γεγονός που δεν συμβάλει ούτε στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, ούτε στην ευρύτερη γεωπολιτική σταθερότητα» υπογραμμίζει στην δήλωσή της η κ. Παπαδοπούλου.
 
Kαι καταλήγοντας σημειώνει «Να είναι βέβαιοι στην κυβέρνηση Ερντογάν πως δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα και τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καμία προσπάθεια αμφισβήτησης, είτε του καθεστώτος των νησιών του Αιγαίου είτε γενικότερα των διεθνών συνθηκών, που έχουν καθορίσει τον γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής».