26.10.16

ΣτΕ: "Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά" ΜΕ ΨΗΦΟΥΣ 14 ΥΠΕΡ ΚΑΙ 11 ΚΑΤΑ ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ


Αντισυνταγματικό με ψήφους 14-11 έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο συνεδρίαση εν μέσω θυέλλης για έναν εκ των αντιπροέδρων του, δεν έδωσε καμία προθεσμία για διορθώσεις στο νόμο, κρίνοντας ότι μόνο το ΕΣΡ είναι αρμόδιο για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.


Έτσι, τα τηλεοπτικά υφιστάμενα τηλεοπτικά κανάλια, που δεν πήραν άδεια βάσει της διαδικασίας του νόμου Παππά, θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Ουσιαστικά με την ακύρωση του διαγωνισμού θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα στους υπεθεματιστές. Οι νέοι «παίκτες» που πήραν άδεια είναι ουσιαστικά στον αέρα και όλη η διαδικασία μεταφέρεται στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο το οποίο εξ υπαρχής θα προχωρήσει στη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου.

Το ενδιαφέρον στην οριακή αυτή απόφαση των δικαστών ήταν ότι επειδή ο νόμος Παππά κατεδαφίστηκε εν συνόλω ουσιαστικά οι δικαστές δεν μπήκαν σε επιμέρους θέματα, όπως π.χ. τον αριθμό των αδειών.

Εξερχόμενος από τη διάσκεψη, ο πρόεδρος του ΣτΕ δεν έκανε κάποια δήλωση.



Από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έφερε στη Βουλή τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ήταν σίγουρο ότι η διαδικασία θα εξελισσόταν σε... θρίλερ. 

Η «μητέρα των μαχών» όπως χαρακτηρίστηκε, άρχισε τον Αύγουστο, μετά από μία χρονοβόρα και επίπονη πολιτικά διαδικασία που κράτησε περίπου δέκα μήνες. Το σκληρό μπρα ντε φερ με έπαθλο μία από τις τέσσερις πολυπόθητες άδειες ξεκίνησε από την πρώτη φάση της διαδικασίας, όπου συνολικά κατατέθηκαν 11 φάκελοι στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Οι οκτώ τελικοί υποψήφιοι καναλάρχες πέρασαν το κατώφλι της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, προκειμένου να ξεκινήσει η δημοπράτηση των αδειών.

Στο πενταόροφο κτήριο της οδού Φραγκούδη φιλοξενήθηκαν για 68 ώρες οι πολυμελείς αντιπροσωπείες των οκτώ υποψηφίων καναλαρχών. Μετά από ένα θρίλερ τριών ημερών, η διαδικασία δημοπράτησης των τεσσάρων αδειών πανελλαδικής εμβέλειας ολοκληρώθηκε.

Άρχισαν από τότε οι προσφυγές και οι σφοδρές αντιδράσεις των καναλιών που έμειναν εκτός διαδικασίας και φτάσαμε στις συνεδριάσεις του ΣτΕ.

zougla.gr