23.9.16

Η Τουρκία βυθίζεται στον «βάλτο» της Συρίας: Στέλνουν νέα ταξιαρχία ειδικών δυνάμεων - Ρ.Τ.Ερντογάν: «Ξέρουμε ότι οι ΗΠΑ εξοπλίζουν το YPG»


ISIS: «Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΡΙΞΕΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛ-ΜΠΑΜΠ 40 ΧΙΛ. ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ»! 

του Πάνου Σπαγόπουλου
Στον περίφημο «βάλτο» της Συρίας φαίνεται πως βυθ7ίζεται όλο και πιο πολύ η Τουρκία όπως είχε προβλέψει ηγετικό στέλεχος του κουρδικού YPG την επομένη της έναρξης της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη».

Όπως έγινε γνωστό οι τουρκικές δυνάμεις έστειλαν μια νέα ταξιαρχία ειδικών δυνάμεων στη Συρία, ενώ νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συνολικός αριθμός των τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία ανδέχεται να αυξηθεί μέχρι και στους 41.000 άνδρες(!) γεγονός που καταδεικνύει ότι η εμπλοκή του τουρκικού στρατού στη χώρα θα πάρει πολύ χρόνο με τους αντικειμενικούς σκοπούς αυτής να είναι ολίγον "ομιχλώδεις".
Επιπρόσθετα λογαριασμός της ISIS στο tweeter λέει πως η Τουρκία θα φέρει για την κατάληψη της αλ-Μπαμπ τουλάχιστον 40.000 στρατιώτες συν 5000 ενόπλους του FSA.
Σε απάντηση η τουρκική Αεροπορία και το πυροβολικό  προχώρησαν σε βομβαρδισμούς της πόλης Dabiq .Σύμφωνα με μαρτυρίες τουλάχιστον δύο μαχητικά της τουρκικής Αεροπορίας προχώρησαν σε προσβολές στόχων στην Dabiq αναφέροντας την «εξουδετέρωση» πολλών ενόπλων της ISIS, την ίδια στιγμή που το τουρκικό πυροβολικό κτύπησε στόχους του YPG στην πόλη Tal Abyad εκεί όπου είχαν αναφερθεί συγκρούσεις των Κουρδών με τον τουρκικό Στρατό πριν από μια ημέρα.
Την ίδια ώρα ο Ρ.Τ.Ερντογάν κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι εξοπλίζουν τους Κούρδους του YPG. Όπως αναφέρει ο το cnnturk ο πρόεδρος της Τουρκίας έκανε το εξής ειρωνικό σχόλιο μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Joe Biden: «Πριν 3 ημέρες δύο αμερικανικά αεροσκάφη έριξαν όπλα και πυρομαχικά στο Κομπάνι. Ο Βiden μου είπε ότι δεν γνωρίζει κάτι το σχετικό. Ε, λοιπόν εγώ γνωρίζω».
Τα λόγια του Ερντογάν έρχονται να ενισχύσουν οι νέες πληροφορίες ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει όπλα στους Κούρδους της Συρίας που συμμετέχουν στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκκα, του προπυργίου της ISIS, όπως ανέφερε σήμερα ο στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ.
Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι έχουν δώσει οπλισμό μόνο στην αραβική συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), του αραβοκουρδικού συνασπισμού που εκδίωξε πρόσφατα τους τζιχαντιστές από τη στρατηγικής σημασίας πόλη Μανμπίτζ.
Πάντως η Τουρκία από την πλευρά της έχει δηλώσει πως εάν το YPG συμμετάσχει στην επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκκα από την ISIS οι τουρκικές δυνάμεις δε θα μετάσχουν στην επιχείρηση.
(#Erdogan's spokesman: '#Turkey won't take part in #Raqqa operation if #YPG is also involved).'
pronews