19.9.16

Κατηγορούμενοι και απoλυμένοι...


Σε αστυνομικό θρίλερ με πολιτικές προεκτάσεις εξελίσσεται η υπόθεση σύλληψης των δημοσιογράφων Θάνου Δημάδη και Δημήτρη Σουλτογιάννη στο Μανχάταν των ΗΠΑ. 

Η δήλωση του υπουργού Επικρατείας κ. Νίκου Παππά: «Είναι προφανές ότι η ευθύνη των δημοσιογράφων που αποφάσισαν να προβούν σε αυτή την αθλιότητα είναι τεράστια, όσο και αν προκαλεί θυμηδία. Η ευθύνη αυτών που τους έβαλαν να κάνουν ό,τι έκαναν είναι ακόμη μεγαλύτερη, αφήνει σαφέστατες αιχμές για επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν να χτυπήσουν την κυβέρνηση». 


Ας δούμε όμως ποιοι είναι οι δυο δημοσιογράφοι που παρακολουθούσαν τον υπουργό Επικρατείας μεταμφιεσμένοι, ο οποίος θα περνούσε το Σαββατοκύριακό του στο Μανχάταν περιμένοντας την άφιξη του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη.

Η σύλληψή τους από το FBI, για την οποία πρώτοι ενημερωθήκατε από το zougla.gr, προκάλεσε κύμα αντιδράσεων, καθώς ανάμεσα στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι και αυτή της πλαστογραφίας υπογραφής συνεργάτη του κ. Παππά!

Συγκεκριμένα κατηγορούνται πως πλαστογράφησαν την υπογραφή του δημοσιογράφου Γιώργου Χριστοφορίδη, ο οποίος έχει μεταβεί στις ΗΠΑ ως μέλος της επίσημης αποστολής του πρωθυπουργού με στόχο να δημιουργήσουν ψευδείς εντυπώσεις τόσο για εκείνον, όσο και για τη συνοδεία του Αλέξη Τσίπρα.  

Χρέωσαν μάλιστα στον λογαριασμό του στο ξενοδοχείο «Westin New York Grand Central», όπου διέμενε ο κ. Χριστοφορίδης, δυο μπίρες που ήπιαν αξίας 15,24 δολαρίων, υπογράφοντας με το όνομά του!

Το who is who των δημοσιογράφων 


Οι δυο δημοσιογράφοι προέρχονται από δυο διαφορετικά τηλεοπτικά μέσα, για τα οποία στέλνουν ανταποκρίσεις. Οι δύο τηλεοπτικοί σταθμοί στους οποίους εργάζονταν απέτυχαν να εξασφαλίσουν τηλεοπτική άδεια στον πρόσφατο διαγωνισμό. 

Ο Θάνος Δημάδης εργάζεται για τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί στην Εφημερίδα των Συντακτών, καθώς επίσης και στις ιστοσελίδες Toc και Periodistas. Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως δυο από τα προαναφερόμενα μέσα δεν ασκούν σκληρή κριτική στην παρούσα κυβέρνηση. 

Ανήκουν ως ΜΜΕ στον χώρο της κεντροαριστεράς και φυσικά αγνοούσαν πλήρως την εμπλοκή του συνεργάτη τους στο συγκεκριμένο «ρεπορτάζ».

Η εφημερίδα των Συντακτών με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό πως παύει κάθε συνεργασία μαζί με τον κ. Δημάδη. 

Ίδια στάση κράτησε και ο Periodistas που έγραψε ολόκληρο κείμενο για να καταδικάσει τις πρακτικές του πρώην συνεργάτη του, ενώ αφαίρεσε από την ιστοσελίδα τον ειδικό χώρο όπου φιλοξενούνταν τα κείμενά του. 

Ο ALPHA έβγαλε για το περιστατικό την εξής ανακοίνωση:

«O Alpha, σε καμία περίπτωση, δεν υιοθετεί αυτές τις μορφές δημοσιογραφίας και γι’ αυτό ουδέποτεδόθηκε εντολή στον Θάνο Δημάδη να προβεί σε όσες ενέργειες φέρεται ο ίδιος, από δημοσιεύματα, να έχει τελέσει. Ο Alpha αναμένει τις εξηγήσεις του δημοσιογράφου και ως τότε τον έχει καλέσει να απέχει από τα καθήκοντά του». 

Να τονίσουμε εδώ πως ο δημοσιογράφος Θάνος Δημάδης δηλώνει πως ο κ. Παππάς προτίμησε το Σάββατο να μεταβεί στο Μανχάταν, ενώ είχε προγραμματισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων για το ταξίδι του πρωθυπουργού.

«Αυτός είναι και λόγος της παρακολούθησης που του έκανα  για να δω με ποιους είχε σκοπό να συναντηθεί εκεί». Αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του με πλαστογραφία και δηλώνει πως όλα έγιναν... ακόμα και η μεταμφίεση μέσα στο πλαίσιο ενός ρεπορτάζ. 

Μάλιστα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook κάνει χιούμορ για την αποτυχημένη όπως αποδείχθηκε μεταμφίεση του.

Η ανάρτησή του στο Facebook 


«Η ελληνική αποστολή βρέθηκε το ΣΚ στη Νέα Υόρκη περιμένοντας τον Πρωθυπουργό. Το Σάββατο το πρωί ήταν προγραμματισμένη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους από τον κ. Παππά, η οποία δεν έγινε ποτέ. Δύο ολόκληρα 24ωρα με τον Υπουργό Επικρατείας στο Μαχνάταν, κι εμείς οι δημοσιογράφοι χωρίς είδηση. Η είδηση όμως βγαίνει και στο πεζοδρόμιο και δεν έχει πολιτικές αποχρώσεις γιατί η εξουσία πάντα ελέγχεται. Αυτό έχω μάθει από τα τόσα ρεπορτάζ με κάμερα στα πιο άδυτα σημεία, από τις εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών ακινήτων μέχρι την ιστορία του Στρος Καν.
Έτσι κι άρχισε ένα οδοιπορικό για το ποιος, που και γιατί πιο φυσιολογικό αυτό για κάθε δημοσιογράφο; Αν και τα γέλια ήταν μέχρι δακρύων κάθε φορά με τις περούκες, η καταγραφή της είδησης για έναν δημοσιογράφο πολιτικού ρεπορτάζ μάλιστα είναι το παν, αν σκεφτεί κανείς ότι ένα ολόκληρο ΣΚ κυβερνητικό κλιμάκιο μετακινείται στη Νέα Υόρκη με λευκό πρόγραμμα. Για μένα το ρεπορτάζ δεν είναι να μού δώσουν γραμμένη μία είδηση ή να την αντιγράψω από κάπου. Το ρεπορτάζ έχει λίγες επιτυχίες και πολλές αποτυχίες... Και εχθές μας κατάλαβαν γιατί προφανώς τώρα που ξαναβλέπω τη φωτογραφία η περούκα ήταν ό,τι πιο αποτυχημένο μπορούσα να είχα επιλέξει από στυλ και χρώμα. Η διασταύρωση των στοιχείων μας έξω από το ξενοδοχείο του κ. Παππά έγινε χθες από τις αμερικανικές αρχές. Αλλά από χθες μέχρι σήμερα το ρεπορτάζ συνεχίζεται».

Ο δεύτερος δημοσιογράφος ο Δημήτρης Σουλτογιάννης ήταν ανταποκριτής του Star στην Νέα Υόρκη. 

Γράφουμε ότι ήταν, γιατί λίγες ώρες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με τις περούκες και τις παρακολουθήσεις, ο τηλεοπτικός σταθμός ανακοίνωσε πως διακόπτεται η συνεργασία μαζί του. 

Ο Δημήτρης Σουλτόγιαννης εξοργισμένος δήλωσε για το περιστατικό:

«Είναι τουλάχιστον αστεία τα δημοσιεύματα περί συλλήψεως μου στο Μανχάταν, απλά και μόνο επειδή έκανα αυτοβούλως το δημοσιογραφικό μου καθήκον. Στα πλαίσια της κάλυψης του ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη, οι ανταποκριτές ενημερωθήκαμε για την κατά δύο ημέρες νωρίτερη άφιξη του υπουργού επικρατείας Νίκου Παππά. Πράγματι βρεθήκαμε με τον συνάδελφο Θάνο Δημάδη από τον Αλφα στο ξενοδοχείο που διαμένει για να πληροφορηθούμε την ατζέντα των δραστηριοτήτων του στη Νέα Υόρκη. Αυτό όπως φαίνεται ενόχλησε την προσωπική του φρουρά η οποία και κάλεσε τις μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ. Έκαναν μια απλή εξακρίβωση στοιχείων.Φυσικά δεν υπήρξε καμία παρανομία και αφού εξακρίβωσαν ότι είμαι ένας νομοταγής Αμερικανός πολίτης, αποχώρησαν χωρίς να μας ενοχλήσουν. Δεν θα μπω στην διαδικασία να σχολιάσω τα περί μεταμφιέσεων και πλαστοπροσωπίας. Αν ένα καπέλο τζόκει και γυαλιά ηλίου θεωρούνται μεταμφίεση τότε και στις απόκριες έτσι θα κυκλοφορώ!!…. Είναι λυπηρό που βρέθηκαν συνάδελφοι να στείλουν τέτοια είδηση στην Ελλάδα εστιάζοντας στη δήθεν σύλληψη μου και όχι στο γεγονός ότι ο κ. Παππάς βρίσκεται εδώ και δύο ημέρες στο Μανχάταν με… “λευκή ατζέντα”… Προφανώς η φωτογραφική μου μηχανή ενόχλησε περισσότερο!»

Τα σενάρια που διακινούν οι δυο πλευρές και το πρόσωπο κλειδί

Κυβερνητικές πηγές κατηγορούν τους δυο δημοσιογράφους πως προσπάθησαν να εξαπατήσουν τους υπευθύνους του ξενοδοχείου Westin New York Grand Central δηλώνοντας πως είναι μέρος της Πρωθυπουργικής αποστολής. Έτσι πέτυχαν να χρεώσουν στον δημοσιογράφο Γ. Χριστοφορίδη τις δυο μπύρες Corona που ήπιαν στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, ενώ σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητικές πηγές ήταν 'ετοιμοι να χρεώσουν με μεγάλα ποσά στέλνοντας πολυτελή γεύματα στα δωμάτια που είχαν καταλύσει μέλη της Ελληνικής αποστολής. 

Με ποιον τρόπο θα το πετύχαιναν αυτό δεν διευκρινίζεται όπως και το πως κατάφεραν να μην πληρώσουν τις μπύρες που ήπιαν χρεώνοντας τον λογαριασμό στον κ. Χριστοφορίδη. 

Το κλειδί στην όλη υπόθεση είναι ο πρώην εκδότης της εφημερίδας «Το Χωνί» Γ. Χριστοφορίδης, ο οποίος με την ιδιότητα του ειδικού συμβούλου συνόδευε τον Νίκο Παππά στην περιπλάνησή του πέραν του Ατλαντικού για την εξεύρεση επενδυτών.

Άλλωστε αυτός είναι που εντόπισε τους δύο δημοσιογράφους παράλληλα με τους άνδρες του FBI, που τους αντελήφθησαν να φωτογραφίζουν άνδρες της ασφαλείας του πρωθυπουργού που είχαν φθάσει στη Νέα Υόρκη δύο ημέρες νωρίτερα. 



Ήδη τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά, λόγω της έκρηξης που σημειώθηκε και το FBI, ειδοποίησε τους άνδρες ασφαλείας του πρωθυπουργού.

Όλα τα άλλα είναι γνωστά,  σε μια υπόθεση που σίγουρα θα έχει εξελίξεις. Οι δυο πλευρές δεν πρόκειται να αφήσουν τη «μάχη» των εντυπώσεων να αποβεί εις βάρος τους και πολλά ρεπορτάζ θα αφιερωθούν στη σκοτεινή αυτή υπόθεση. 

Εν αναμονή λοιπόν των δικαστικών εξελίξεων, καθώς η «αθλιότητα», σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας κ. Νίκο Παππά, ήταν κατευθυνόμενη και οι «ηθικοί» αυτουργοί σίγουρα δεν θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα...


zougla.gr