12.9.16

Nein για τις γερμανικές αποζημιώσεις


Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από την κοινή Διακήρυξη των Αθηνών, που υπογράφηκε από τους 7 ηγέτες των χωρών του Νότου και η Καγκελαρία ρίχνει τα «φαρμακερά βέλη» της προς τη χώρα μας.

Η δυσαρέσκεια της για την πραγματοποίηση της συνόδου στην Αθήνα είχε εκδηλωθεί και τότε με την δηλώση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Όταν μαζεύονται σοσιαλιστές, σπάνια βγαίνει κάτι έξυπνο...».


Η συγκεκριμένη δήλωση να θυμίσουμε είχε γίνει πριν καν προλάβουν να πατήσουν το πόδι τους στην Αθήνα οι επτά ηγέτες που συμμετείχαν στη μίνι-σύνοδο του Νότου, η οποία να τονίσουμε πως έγινε για πρώτη φορά με ενέργειες της ελληνικής πλευράς. 

Όμως η πρωτοβουλία αυτή του κ. Τσίπρα εξόργισε την γερμανική πλευρά που πλέον προχωράει ένα βήμα παρακάτω. 

Έτσι παρά τους τότε πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την επιτυχία της μίνι-συνόδου (εμείς από τότε είχαμε γράψει πως δεν είχε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα) αυτό που πετύχαμε είναι να σκληρύνει και άλλο την στάση της η γερμανική πλευρά σε ζητήματα που είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρας μας. 

Το σημαντικό θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους που είναι συνυφασμένο άμεσα με την
 οικονομική μας ανάκαμψη παραπέμπεται αόριστα στο μέλλον. 

Να θυμίσουμε πως μετά την συμφωνία του περασμένου Μαΐου οι θεσμοί είχαν δεσμευτεί πως θα προχωρούσαν στην οριστική λύση του εφόσον βέβαια η χώρα μας έκανε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει απροθυμία στην Ευρώπη να συζητήσουν το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους παρά την αναγκαιότητα που υπάρχει. Εκτιμούν δε ότι το ζήτημα του χρέους δεν πρόκειται να λυθεί νωρίτερα απ' τις εκλογές στη Γερμανία το φθινόπωρο του 2017.

Εάν αυτό συμβεί θα υπάρχουν καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της χώρας, αφού η ύφεση της οικονομίας θα συνεχιστεί μέχρι τότε με αποτέλεσμα να μειωθεί και άλλο το Ακαθάριστο Εθνικό μας Προϊόν. 
Μάλιστα ο γερμανικός «δάχτυλος» για αυτή την αρνητική εξέλιξη φανερώνεται και από το γεγονός πως ενώ υπάρχει μεταστροφή στη στάση της ΕΚΤ που δείχνει να ακολουθεί το ΔΝΤ -εκφράζοντας την ανησυχία της για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και το χρέος-η γερμανική πλευρά κρατά το θέμα «παγωμένο».

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι και η καθυστέρηση του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης η οποία είναι ζωτικής σημασίας. 

Εάν δεν κλείσει μέχρι το τέλος του μήνα(κάτι τέτοιο δεν φαίνεται εφικτό) θα έχουμε καθυστέρηση στην εκταμίευση του αντίστοιχου ποσού σύμφωνα με το προγραμματισμό του μνημονίου με αποτέλεσμα την «ασφυξία» στην ελληνική οικονομία. 

Μάλιστα γερμανικές πηγές κάνουν λόγο (χωρίς να υπάρχει καμιά διάψευση από την ελληνική πλευρά)
 πως στη δεύτερη αξιολόγηση θα διεξαχθούν μόνο τεχνικές συζητήσεις αποκλείοντας κάθε πολιτική συζήτηση. 

Όπως είναι φανερό οι αριθμοί δεν είναι με το μέρος μας και εάν δεν υπάρξει κάποια «επιείκεια» με πολιτική παρέμβαση τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ αρνητικά. 

Αυτό για τους πολίτες πρακτικά σημαίνει περισσότερες μειώσεις σε παροχές, αύξηση φορολόγησης και νέο πετσόκομμα μισθών και συντάξεων. 

Το άλλο σημαντικό θέμα που δεν φαίνεται να προχωράει είναι αυτό των Γερμανικών αποζημιώσεων. 

Ενώ ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα κλείσει το ανοιχτό ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων μολονότι δεν μίλησε για συγκεκριμένες κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης αναφερόμενος γενικά στο καλύτερο τάιμινγκ, τόσο ο εκπρόσωπος τύπου της Καγκελαρίας όσο και ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών απέρριψαν οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα.

«Το θέμα για εμάς έχει λήξει νομοθετικά και πολιτικά» είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ενώ ο εκπρόσωπος τύπου του Γερμανού ΥΠΕΞ είπε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το θέμα των αποζημιώσεων».

Η πάγια θέση όλων των γερμανικών Κυβερνήσεων από τον Β' παγκόσμιο πόλεμο και μετά είναι πως δεν συζητούν θέμα αποζημιώσεων με την Ελλάδα. 

Ένα ρίσκο που δεν βλέπουμε πως είναι διατεθειμένη να πάρει η παρούσα κυβέρνηση (ούτε κάποια άλλη) αφού οι αποφάσεις που έχει πάρει το τελευταίο διάστημα σχετικά με θέματα γερμανικών αποζημιώσεων δεν εμπνέουν καμιά αισιοδοξία για θετική έκβαση. 

zougla.gr