26.9.16

Βίντεο: Αποκάλυψη για το νέο άρμα μάχης Leopard-3 και γερμανική ρελάνς για ΕΛΒΟ!


ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

του Πάνου Σπαγόπουλου
Φαβορί για την απορρόφηση της ΕΛΒΟ καθίσταται πλέον η γερμανική Κrauss Maffei κατασκευάστρια των αρμάτων μάχης Leopard-1/-2, του TOMA Puma κλπ.
Ο διαγωνισμός που ξεκίνησε προ διετίας "ξεκολλά" μετά την περίληψη της ΕΛΒΟ στο λεγόμενο υπερ-ταμείο και απ'ότι φαίνεται οι Γερμανοί έχουν καταθέσει καλύτερη πρόταση από μια ομάδα μικρών αμερικανικών εταιρειών που θέλουν επίσης να την αγοράσουν.

Η ένταξη του δεύτερου πακέτου Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ) στο νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Τρίτη, με τη διαδικασία του επείγοντος στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης.
Στις 6 ΔΕΚΟ που μεταβιβάζονται στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) περιλαμβάνεται η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) ενώ εξαιρείται προσώρας η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), για την οποία υπήρχε ειδική αναφορά στο κείμενο του τεχνικού μνημονίου που υπέγραψε η συγκυβέρνηση με τους πιστωτές που διευκρινίζει ότι θα εξεταστεί κατά πόσον οι δραστηριότητες της ΕΑΒ είναι ευρέως εμπορικές ή αν κατά βάση εξυπηρετούν τις ανάγκες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και οφείλει να εξαιρεθεί από το Ταμείο για λόγους εθνικής ασφαλείας.
Όσον αφορά την ΕΛΒΟ, ορίζεται ότι η μεταβίβαση των μετοχών της δεν επηρεάζει την ειδική εκκαθάριση υπό την οποία έχει τεθεί, και που συνεχίζεται, με τους ίδιους όρους και συμφωνίες, έως την περάτωσή της.
Οι Γερμανοι διατείνονται ότι θα την εμπλέξουν στην κατασκευή του νέου άρματος μάχης Leopard 3, το οποίο αναπτύσσουν από κοινού με την γαλλική εταιρεία Nexter.
Αυτά που έχου διαρρεύσει για το νέο άρμα δείχνουν ένα εξαιρετικά στιβαρό σχέδιο, αντάξιο των προγόνων του, από τον Β'ΠΠ, μέχρι σήμερα, με νέο διαμέτρημα 140 χλστ., πλήρη αντίμετρα κατά των α'α πυραύλων κλπ.
Ιδού το σχετικό βίντεο: 

pronews