25.9.16

H Άγκυρα επιστρέφει στις προκλήσεις: Τουρκικό CN-235 πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από την νήσο Παναγιά


ΒΡΙΣΚΕΙ ΤΟΥΣ «ΡΥΘΜΟΥΣ» ΤΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ 15ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ...

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Τουρκική πρόκληση και μάλιστα Κυριακή είχαμε πριν από λίγο όταν τουρκικό CN-235 πραγματοποίσε υπέρπτηση πάνω από την νήσο Παναγιά στις Οινούσσες.
Το τουρκικό αεροσκάφος ηλεκτρονικής επιτήρησης πέταξε σε ύψος 3.400 ποδών πάνω από ελληνικό έδαφος. Παραβίασε το FIR Aθηνών στις 07:26 και πραγματοποίησε την υπέπρτηση στις 07:27 ενώ βγήκε από τον Εθνικό Εναέριο Χώρο στις 07:28

H πρόκληση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για τους εξής λόγους:
Έγινε Κυριακή
Δείχνει ότι η Άγκυρα σιγά-σιγά επιστρέφει στους ρυθμούς προκλήσεων που είχε πριν το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και παρά το γεγονός ότι οι τουρκικές ΕΔ έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα λειτουργίας επιχειρεί να δείξει ότι θα είναι όπως και πριν.
Έγινε πάλι πάνω από τις Οινούσσες και την νήσο Παναγιά.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία θα προχωρούσε σε απόπειρα απόβασης την Μεγάλη Εβδομάδα στην περιοχή των Οινουσσών. 
Οι πληροφορίες των ελληνικών υπηρεσιών για τουρκική ενέργεια στη νήσο Πασά (Παναγιά) ανατολικά των Οινουσσών, οδήγησαν το ΓΕΕΘΑ να εισηγηθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας  την εσπευσμένη μεταφορά στρατωτικής δύναμης στην νήσο Πασά.
Τον σχεδιασμό εκτέλεσης αποβατικής ενέργειας σε νησί συμπλέγματος των Οινουσσών είχε επιβεβαιώσει και ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, βουλευτής Γιάννης Πλακιωτάκης.
Ο Γιάννης Πλακιωτάκης, επικαλούμενος πληροφορίες από τα Επιτελεία, μίλησε για την τουρκική ενέργεια που αποτράπηκε την τελευταία στιγμή,και προσδιόρισε ως χώρο της ενέργειας το νησί Πασά (Παναγιά) ανατολικά των Οινουσσών όπου σύμφωνα με την αποκάλυψη του pronews.gr επρόκειτο να εκτελεστεί η επιχείρηση της τουρκικής ομάδας SAT.
 
Ο, πολύ καλά, πάντα, πληροφορημένος Γιάννης Πλακιωτάκης,μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό σημείωσε ότι "Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, αποτράπηκε την τελευταία στιγμή αποβατική ενέργεια και θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα η κυβέρνηση της κινήσεις της".