1.9.16

Ανατροπές στην Γερμανία: Πρώτο το "σκληρό" ΑfD στις τοπικές εκλογές κρατιδίου - Στο 12% η δύναμή του σε εθνικό επίπεδο


ΣΥΝΕΧΗΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ CDU ΤΗΣ Α.ΜΕΡΚΕΛ - ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΡΟΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ 

του Πάνου Σπαγόπουλου
Το συντηρητικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ξεπέρασε σε ποσοστά το συντηρητικό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, στις δημοσκοπήσεις στο ανατολικό ομόσπονδο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, ενόψει των τοπικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, ενώ σε εθνικό επίπεδο η δύναμή του έφτασε το 12%! 
 
Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από το ινστιτούτο Insa για λογαριασμό του μηνιαίου περιοδικού, στο συγκεκριμένο κρατίδιο το AfD θα συγκεντρώσει το 28% των ψήφων στις ομοσπονδιακές εκλογές της Κυριακής, ξεπερνώντας το CDU που θα συγκεντρώσει το 20%, μια πρόβλεψη που αν επιβεβαιωθεί θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για την Μέρκελ.
 
"Θα είναι μια απόλυτη κατάρρευση για τους Χριστιανοδημοκράτες αν ένα νέο κόμμα κατορθώσει να εγκαθιδρυθεί σε κρατιδιακό επίπεδο στα δεξιά του CDU και πράγματι να ξεπεράσει τα ποσοστά του", ανέφερει ο γερμανικός Τύπος.
 
Η Γερμανία παραμένει σε αναταραχή, με τις αντιμεταναστευτικές τάσεις να παρουσιάζουν αύξηση, καθώς 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε πέντε ξεχωριστές επιθέσεις που σημειώθηκαν μεταξύ 18 και 26 Ιουλίου. Στις δύο επιθέσεις την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος και στις τρεις οι δράστες ήταν αιτούντες άσυλο.
 
Πολλοί Γερμανοί πλέον επικρίνουν την μεταναστευτική πολιτική ανοιχτών θυρών της Μέρκελ, με την οποία εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες εισήλθαν στην Γερμανία τον περασμένο χρόνο.
 
Πάντως, σύμφωνα τελευταία δημοσκοπικά αποτελέσματα, θα επιτραπεί στον κυβερνητικό συνασπισμό SPD-CDU να συνεχίσει να κυβερνά το βορειοανατολικό κρατίδιο, με ένα συγκεντρωτικό ποσοστό 48% της προβλεπόμενης ψήφου.
 
Επίσης το SPD θα μπορούσε να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό με το αριστερό κόμμα Die Linke, που προβλέπεται ότι θα συγκεντρώσει το 15% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής, και το Κόμμα Πρασίνων, που προβλέπεται ότι θα συγκεντρώσει το 6% των ψήφων.
 
Όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται σήμερα στο κοινοβούλιο έχουν αποκλείσει την συμμετοχή τους σε οποιονδήποτε σχήμα που θα έχει μέσα το AfD.
 
Το δείγμα της δημοσκόπησης του ινστιτούτου Insa ήταν 1,031 δυνητικοί ψηφοφόροι και διεξήχθη στις 29 Αυγούστου.
 
Σε εθνικό επίπεδο, δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa δείχνει ότι το ποσοστό του CDU έχει μειωθεί στο 33%, είναι δηλαδή δύο μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα και οκτώ μονάδες κάτω σε σύγκριση με πέρσι. Το CDU παραμένει πρώτο σε δημοτικότητα, όμως η AfD αύξησε το ποσοστό της κατά δύο μονάδες, στο 12%.
 
Το CDU αναμένεται ότι θα καταγράψει μεγάλες απώλειες στις επερχόμενες τοπικές εκλογές, η πρώτη από τις οποίες θα διεξαχθεί αυτήν την Κυριακή στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία και η δεύτερη στις 18 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο. Η AfD εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα ποσοστά της και στις δύο αυτές περιοχές.
 
Η δημοσκόπηση του Forsa δείχνει επίσης ότι τα ποσοστά όλων των άλλων κομμάτων παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι εταίροι της Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό, βρίσκονται στο 22%.
 
Σύμφωνα εξάλλου με την ίδια δημοσκόπηση, πάνω από 6 στους 10 Γερμανούς (ποσοστό 62%) πιστεύουν η αναθεώρηση της πολιτικής άμυνας, στο πλαίσιο της οποίας ζητήθηκε από τους πολίτες να αποθηκεύουν νερό και τρόφιμα για την περίπτωση μιας τρομοκρατικής επίθεσης ή μιας φυσικής καταστροφής ήταν "καταστροφολογική".
 
Τον Ιούλιο, το ECFR δημοσίευσε την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη των ριζοσπαστικών κομμάτων της Ευρώπης, που όλο και περισσότερο φαίνεται να είναι οι μοχλοί της αλλαγής σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κυμαίνονται από την ακροαριστερά μέχρι την ακροδεξιά, και περιλαμβάνουν αρκετά δεξιά κόμματα, τα οποία είναι ενωμένα υπό την επιθυμία να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν στην Ευρώπη.
 
Όταν ρωτήθηκαν τι αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για την ΕΕ, τα 35 κόμματα απάντησαν είτε "η προσφυγική κρίση" είτε "η τρομοκρατία και το ριζοσπαστικό ισλάμ" ως πρώτη επιλογή.
 
Τα 17 από αυτά είχαν και τις δύο μεταξύ των κορυφαίων επιλογών τους ή δήλωσαν πως συνδέονται άμεσα, αν και σε αυτό το σημείο το μεγαλύτερο μέρος της τρομοκρατικής βίας στην Ευρώπη είχε προέλθει από άτομα με ευρωπαϊκή ιθαγένεια. Επτά κόμματα επέλεξαν την πολιτική της Merkel για το "καλωσόρισμα" των προσφύγων ως την πρώτη αιτία της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη, αν και, το κυριότερο, κανένα από αυτά τα κόμματα δεν ήταν γερμανικά.
 
Οι θεωρητικές βάσεις για αυτό, ποικίλουν: Το βουλγαρικό κόμμα Ataka, το οποίο έχει 11 έδρες στο κοινοβούλιο της Βουλγαρίας, θεωρεί ότι οι ΗΠΑ προκαλούν την προσφυγική κρίση, χρηματοδοτώντας και εκπαιδεύοντας ισλαμιστές για να διεισδύσουν στην Ευρώπη και να τελέσουν τρομοκρατικές επιθέσεις. Πολλά άλλα κόμματα θεωρούν τη βία εγγενή με το Ισλάμ, και θεωρούν πως είναι αδύνατο να ενσωματωθεί η μουσουλμανική κουλτούρα στην χώρα τους.
 
Τα εν λόγω κόμματα στην Ανατολική Ευρώπη αγωνίζονται για να προστατεύσουν κάτι που εκείνα στη Δύση έχουν ήδη χάσει: έναν πληθυσμό που είναι σε μεγάλο βαθμό ομοιογενής σε εθνικότητα και θρησκεία. Θα πετύχει αυτό;
 
Τα πατριωτικά κόμματα έχουν σειρά εργαλειών στη διάθεσή τους για να δημιουργήσουν την αλλαγή, από την άμεση δράση μέχρι την ρητορική. Αλλά το πιο ισχυρό τους όπλο είναι το δημοψήφισμα. Μετά από το βρετανικό δημοψήφισμα υπάρχουν τώρα 34 δημοψηφίσματα που ζητούνται από αυτά τα κόμματα.
 
Το Κόμμα Λαϊκής Ενότητας της Εσθονίας, τα ουγγρικά Fidesz και Jobbik, και το πολωνικό Kukiz’15, έχουν όλα δηλώσει ότι θα ήθελαν να διεξάγουν δημοψήφισμα για την ποσόστωση των μεταναστών που ζητήθηκε από την Κομισιόν. Στην Ουγγαρία, αυτό το δημοψήφισμα θα λάβει χώρα τον Οκτώβριο.
 
Η κυβέρνηση του Viktor Orban τάσσεται ευθέως υπέρ του "όχι", για να απορρίψουν τις ποσοστώσεις, και το "όχι" προηγείται στις δημοσκοπήσεις με 64%. Το Λαϊκό Συντηρητικό Κόμμα της Εσθονίας, το AFD της Γερμανίας και το Vlaams Belang του Βελγίου, εκφράζουν επίσης ενδιαφέρον για ένα πιο γενικό δημοψήφισμα σχετικά με τη νομιμότητα και το περιεχόμενο της προσφυγικής πολιτικής της ΕΕ.