24.9.16

Κοινές περιπολίες σε Αιγαίο και ΑΟΖ ελληνικών και αιγυπτιακών μαχητικών αεροσκαφών! - Προσγειώθηκαν αιγυπτιακά F-16 στην ΑΒ Ανδραβίδας


ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ 

του Πάνου Σπαγόπουλου
Αιγυπτιακά μαχητικά αεροσκάφη F-16C/D Block 40 προσγειώθηκαν στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα και θα πετούν από κοινού με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη σε κοινές περιπολίες στο Αιγαίο, αλλά και στις ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου και Κύπρου σε διαδοχικές ασκήσεις μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου που θα μείνουν στην Ελλάδα.
 
Είναι η εφαρμογή στην πράξη του "κοινού αμυντικού χώρου" Ελλάδας και Αιγύπτου που εξαγγέλθηκε επίσημα από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Π.Καμμένο, μετά τις συνομιλίες με την αιγπτιακή πολιτική και στρατιωτική συμμαχία στην Αιγυπτο το τελευταίο διήμερο.
 
Τα αιγυπτιακά μαχητικά (τέσσερα αεροσκάφη, δύο μονοθέσια και δύο διθέσια) συνοδεύονται από μεγάλη ομάδα τεχνικών και έξι πιλότους και θα συμμετάσχουν εκτός των άλλων και στην εκπαιδευτική δραστηριότητα του Σχολείου Οπλων Τακτικής (ΣΟΤ).
 
Είναι η πρώτη φορά που μαχητικά μιας ξένης χώρας συμμετέχουν στις ασκήσεις του ΣΟΤ και αυτό από μόνο του καταδεικνύει το επίπεδο της συμμαχικής σχέσης που έχουν συμπήξει οι δύο χώρες απέναντι στην Τουρκία. 
 
Τα αεροσκάφη ανήκουν στη Μοίρα 60η Μοίρ της 262 Αεροπορικής βάσης στο Abu Suwayr.
 
 
Τα αιγυπτιακά μαχητικά, όταν δεν θα εκπαιδεύονται με τα ελληνικά, θα πετούν μαζί τους σε κοινές περιπολίες, στέλνοντας "καθαρά" μηνύματα στην Αγκυρα. 
 
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση του στρατηγού Αλ Σίσι, συγκεντρώνει συχνά-πυκνά τα σφοδρά πυρά του Ρ.Τ.Ερντογάν λόγω της εκκαθάρισης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, με αποτέλεσμα οι σχέσεις των δύο χωρών να βρίσκονται στο ναδίρ.
pronews