1.9.16

Eξέγερση μεταναστών σε Λέσβο και Χίο: «Θέλουμε να φύγουμε για την Ευρώπη εδώ και τώρα» !


Μια μίνι εξαγόραση έζησαν σήμερα οι κάτοικοι της Λέσβου και της Χίου όταν εκατοντάδες μετανάστες ή πρόσφυγες (ουδείς γνωρίζει ακριβώς) πραγματοποίησαν πορείες απαιτώντας να μεταφερθούν αμέσως την Αθήνα και από εκεί στην Ευρώπη σε χώρα της επιλογής τους.

Συγκεκριμένα, στην  Μυτιλήνη, οι αλλοδαποί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σαπφούς με πλακάτ, φωνάζοντας ρυθμικά «ελευθερία-ελευθερία».
Στη συνέχεια κινήθηκαν στον παραλιακό κεντρικό δρόμο ενώ παρέμειναν στο κέντρο της πόλης περισσότερο από μία ώρα. Η πορεία έληξε χωρίς να σημειωθούν προβλήματα, ενώ διακριτική έως πολύ διακριτική (για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εκνευρισμού των αλλοδαπών) ήταν η παρουσία Λιμενικών και Αστυνομικών.
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχώρησαν επίσης, αλλοδαποί  που βρίσκονται στη Χίο, πολλοί από τους οποίους από τον περασμένο Μάρτιο. Συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, ζητώντας να σταματήσει ο περιορισμός της ελεύθερης μετακίνησής τους και να τους επιτραπεί να αναχωρήσουν, σε τόπο της επιλογής τους.
«Διαμαρτυρόμαστε για τα κλειστά σύνορα και τον εγκλωβισμό μας στα νησιά και στην Ελλάδα γενικότερα, που μας εμποδίζουν να ενωθούμε με τις οικογένειές μας στην Ευρώπη και να ξεκινήσουμε εκεί τη ζωή μας», σημείωσε μιλώντας στο σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ένας από τους Σύρους διαμαρτυρόμενους πρόσφυγες, ο Γουασίμ.
Μάλιστα οι αλλοδαποί επιχείρησαν να επιβιβαστούν σε σκάφος του ΠΝ που βρισκόταν στο λιμάνι, αλλά χωρίς να δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα.
Σημειώνεται πως ανάμεσα στους αλλοδαπούς δεν βρίσκονται μόνο πρόσφυγες από τη Συρία, αντίθετα ο μεγαλύτερος απαρτίζεται από παράνομους μετανάστες από χώρες όπως η Αλγερία, το Μαρόκο, η Τυνησία, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και χώρες της Αφρικής.
Στο θέμα της μεταφοράς των αλλοδαπών από τα νησιά του Α. Αιγαίου αναφέρθηκε με παρέμβασή του και ο βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης  επισημαίνοντας τον κίνδυνο να μετατραπεί το νησί σε μία «νέα Ειδομένη». Αναλυτικά, ο κ. Μηταράκης στη δήλωσή του αναφέρει:
«Η επιλογή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να αποκλείσει στα νησιά τους πρόσφυγες και μετανάστες, αδυνατώντας να επεξεργαστεί αιτήματα ασύλου και να προχωρήσει στο διαχωρισμό τους, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο! Δεν μπορεί η Χίος να φιλοξενεί δεκαπλάσιο αριθμό μεταναστών, σε σχέση με τον πληθυσμό της, από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Η ΒΙΑΛ έχει συγκεκριμένη χωρητικότητα. Και δεν έχει τη δυνατότητα να παράσχει συνθήκες μακροχρόνιας παραμονής.
Είναι άμεση η ανάγκη μεταφοράς των προσφύγων και μεταναστών εκτός Χίου.
Η λύση δεν είναι να στηθούν σκηνές παντού! Χωρίς τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Ο κίνδυνος να μετατραπεί το νησί μας σε μια νέα Ειδομένη είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός.
Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να βγει από τη θερινή ραστώνη που βρίσκεται. Οφείλει να σταματήσει να παρακολουθεί ως απλός παρατηρητής τις αντεγκλήσεις μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών και να αναλάβει τις ευθύνες της. Οφείλει να κινητοποιηθεί και να αποφορτίσει άμεσα την κατάσταση που διαμορφώνεται στη νησιωτική Ελλάδα».