24.9.16

Αμυντική βιομηχανία: Παίζουμε τις καθυστερήσεις αναμένοντας τον “ξαφνικό θάνατο”;


Για την τύχη της ΕΑΒ και της ΕΛΒΟ μίλησε ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του σην ΕΡΤ. Ταυτόχρονα μίλησε για το υπερταμείο αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου και για το τι σημαίνει η ένταξη μιας εταιρείας σ΄ αυτό.Τα θέματα αυτά πιθανότατα να …συναντηθούν και σίγουρα δεν θα ΄ναι ευχάριστο.
Τι είπε για την ΕΑΒ ο κ.Βίτσας:

 “Στην ΕΑΒ το 70% ασχολείται με δουλειές των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όχι μόνο της Αεροπορίας, αλλά και του Στρατού και του Ναυτικού. Άρα στην ΕΑΒ υπάρχουν σοβαρά ζητήματα εθνικής ασφάλειας”.
Αυτό είναι απολύτως ακριβές αλλά δεν αρκεί η διαπίστωση για να “γλιτώσει” η εταιρεία.Έχουμε αναφερθεί στην κακή πορεία της είσπραξης εσόδων η οποία μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα.Αν συνδυαστεί μάλιστα με τις αρνητικές προθέσεις των δανειστών ο προβληματισμός γίνεται μεγαλύτερος.Από που προκύπτουν οι προθέσεις; Δεν επέτρεψαν καν τη μεταβίβαση της ευθύνης της ΕΑΒ στον ΑΝΥΕΘΑ για τους λόγους εθνικής ασφάλειας που ορθώς επικαλείται ο κ.Βίτσας.
Χωρίς κανένας να μπορεί να το αποδείξει ,υπάρχει η αισθηση ότι πολλοί από το εξωτερικό θα επιθυμούσαν τον “θάνατο” της ΕΑΒ για να την πάρουν.Άπαντες δηλώνουν αδιάφοροι για την ΕΑΒ ,αλλά είναι μάλλον δύσκολο να πειστεί κάποιος γι΄ αυτή την “αδιαφορία”.Μια εταιρεία με τις δυνατότητες που μπορεί να έχει η ΕΑΒ,μέσα στη Μεσόγειο και σε μια χώρα της ΕΕ,είναι μάλλον απίθανο να μην ενδιαφέρει κανέναν.
Το ερώτημα είναι αν την άποψη του ΥΠΕΘΑ και του κ.Βίτσα ότι η ΕΑΒ πρέπει να μείναι σε ελληνικά χέρια την συμμερίζονται όλοι στην κυβέρνηση.Το υπουργείο Οικονομικών για παράδειγμα έχει την ίδια άποψη; Ή μήπως είναι πιο…ευέλικτο. Η  “διαγωγή” του υπουργείου Οικονομικών στην υπόθεση αμυντική βιομηχανία δεν είναι και τόσο ενθαρρυντική για το μέλλον.Τα ΕΑΣ για παράδειγμα ταλαιπωρούνται σχεδόν ένα χρόνο τώρα από τις “αγκυλώσεις” του υπουργείου Οικονομικών,το οποίο αρνείται να βοηθήσει ουσιαστικά την εταιρεία παρέχοντας τη δυνατότητα να λάβει ακόμη και ασφαλιστική-φορολογική ενημερότητα.Δεν νομίζουμε ότι έχει διαφορετική αντιμετώπιση για την ΕΑΒ.
Για να περάσουμε στο υπερταμείο στο οποίο επίσης αναφέρθηκε ο κ.Βίτσας.Σύμφωνα με όσα είπε “έχουμε ξεκαθαρίσει, ότι στη βάση της συμφωνίας διαμορφώνεται το υπερταμείο. Αυτό δεν σημαίνει ότι όποια εταιρεία μπαίνει στο υπερταμείο θα οδηγηθεί σε ιδιωτικοποίηση. Αντίθετα, θα παρθούν  μέτρα για την αξιοποίηση της περιουσίας της, άλλωστε η συγκρότηση του Εποπτικού Συμβουλίου αυτό εξασφαλίζει”. Ο κ.Βίτσας αναφερόταν σε εταιρείες κοινής ωφέλειας,αλλά τα όσα είπε δεν αποκλείεται να αφορούν και στις βιομηχανίες που έχουν να κάνουν με την άμυνα.Όπως η ΕΑΒ και η ΕΛΒΟ η οποία όπως επεσήμανε ο ΑΝΥΕΘΑ “έχει μπει σε διαδικασία εκκαθάρισης”.
Το θέμα αμυντική βιομηχανία στην Ελλάδα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο από την οπτική γωνία της κάλυψης των αναγκών των ΕΔ.Θα πρέπει ασφαλώς να εξεταστεί στο γενικότερο οικονομικό σχεδιασμό.Στον οποίο θα πρέπει οπωσδήποτε να εντάσσονται και τα Ναυπηγεία,στα οποία θα αναφερθούμε σύντομα.
Το θέμα είναι αν υπάρχει πραγματική βούληση για την σωτηρία της αμυντικής μας βιομηχανίας ή απλά παίζουμε τις καθυστερήσεις,αναμένοντας τον “ξαφνικό θάνατο”.
militaire