5.9.16

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου περνούν σήμερα οι τέσσερις καναλάρχες - Τίποτα δεν έχει κλείσει οριστικά


Η υπόθεση τηλεοπτικές άδειες δεν έχει ακόμη τελειώσει. Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξουν συνεργασίες, να παραιτηθούν ορισμένοι που διαπίστωσαν εκ των υστέρων (;) πόσο μεγάλο είναι το τίμημα που θα πληρώσουν ή και να δικαιωθούν δικαστικά κάποιοι άλλοι που κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα ή προσφυγές. Το θέμα παραμένει επίσης πολύ ψηλά στην πολιτική ατζέντα με την αντιπολίτευση να ασκεί κριτική.

Σήμερα πάντως οι τέσσερις προσωρινοί υπερθεματιστές αναμένεται να περάσουν το κατώφλι της Ηρώδου Αττικού και να συναντηθούν στις 3 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη και τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσο. Πρόκειται για τους κ.κ. Αλαφούζο, Καλογρίτσα, Κυριακού και Μαρινάκη.
Βάσει της διαδικασίας, οι τέσσερις θα πρέπει εντός πέντε ημερών από την ημέρα της δημοπρασίας να υποβάλλουν πόθεν έσχες και σε περίπτωση που υπάρξουν κενά ή προβλήματα ενδέχεται να χάσουν την άδεια που κατοχύρωσαν στο διαγωνισμό. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τότε θα τον διαδεχθεί ο επιλαχών πλειοδότης από την λίστα κατάταξης σε φθίνουσα σειρά, βάση της υψηλότερης προσφοράς όλων των φάσεων που υπέβαλλαν οι συμμετέχοντες.
Οι επιλαχόντες είναι ο Ιβάν Σαββίδης που έχει προσφέρει 61,5 εκατ. ευρώ και ακολουθεί ο Δημήτρης Κοντομηνάς με 61 εκατ. ευρώ προσφορά. Είναι βέβαιο ωστόσο ότι θα υπάρξουν συνεργασίες στο θέμα των αδειών κι αυτό γιατί όλοι γνωρίζουν πώς τα 75,9 εκατ. ευρώ και τα 73,9 εκατ. ευρώ δεν βγαίνουν σε καμία περίπτωση από τα κανάλια σε βάθος 10ετίας που είναι η διάρκεια της άδειας.
Ήδη, οι πρώτες συζητήσεις έχουν γίνει, όπως επίσης και των νέων “καναλαρχών” με στελέχη της τηλεοπτικής αγοράς. Το θέμα πάντως αυτό θα μας απασχολήσει τις επόμενες ημέρες που θα υπάρχει και πιο σαφής εικόνα.
Προς το παρόν υπάρχει αμηχανία και προβληματισμός για το μέλλον των χιλιάδων εργαζομένων των τηλεοπτικών σταθμών που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τηλεοπτική άδεια. Στο κυβερνητικό επιτελείο διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως «πάνω από όλα βρίσκεται η νομιμότητα» και εξαπολύουν επίθεση για «κροκοδείλια» εργοδοτικά και νεοδημοκρατικά δάκρυα.
«Αυτοί που σήμερα βγαίνουν στα κεραμίδια για τους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους, είναι οι ίδιοι που έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν, επειδή ο νόμος προβλέπει ελάχιστη προϋπόθεση για τη διεκδίκηση συχνότητας, 400 θέσεις μόνιμης απασχόλησης ανά επιχείρηση. Δηλαδή 1.600 θέσεις απασχόλησης συνολικά», καταγγέλλουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές και δηλώνουν πως «αντίθετα με τα όσα διακηρύσσουν οι κλαίοντες κροκόδειλοι, η κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά και πολύ προσεκτικά το ζήτημα των εργαζομένων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα».
Επισημαίνουν δε στο σημείο αυτό ότι «υπάρχουν δύο νέα κανάλια που έχουν πάρει άδειες, γεγονός που σημαίνει ότι με βάση τον νόμο δημιουργούνται τουλάχιστον 800 θέσεις εργασίας, στις οποίες πρέπει να συνυπολογιστούν οι 60 θέσεις που πρέπει να καλυφθούν σύμφωνα με τον νόμο, στα κανάλια που λειτουργούν ήδη» και σημειώνουν πώς οι επιχειρήσεις που δεν πήραν άδεια, μπορούν επίσης να συνεχίσουν την λειτουργία τους είτε διεκδικώντας θεματική άδεια, είτε παρέχοντας το πρόγραμμά τους διαδικτυακά, είτε εντάσσοντάς το σε συνδρομητικές πλατφόρμες.
Η αντιπολίτευση πάντως συνεχίζει την κριτική και τις επιθέσεις στην κυβέρνηση για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και είναι βέβαιο ότι αυτό θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες και όσο πλησιάζουν τα εγκαίνια της ΔΕΘ όπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να κάνει νέες εξαγγελίες.
Εκτιμάται λοιπόν πώς ο κ. Τσίπρας θα χρησιμοποιήσει ως “όπλο” τα 246 εκατ. ευρώ που κατάφερε να συλλέξει η κυβέρνηση από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες (αν και απαιτείται ακόμη πολύς χρόνος για να τα βάλει στα ταμεία), θέλοντας να δείξει και τη ζημιά που είχε προκληθεί τα προηγούμενα χρόνια σε βάρος του Δημοσίου και από την άλλη η αντιπολίτευση αναμένεται να επαναλάβει τις κατηγορίες σε βάρος του Μεγάρου Μαξίμου για “μαύρο” στα ιδιωτικά κανάλια και χιλιάδες νέες απολύσεις.