7.9.16

Νεκρός ΕΜΘ στη Λέσβο λόγω ανατροπής της «κονσέρβας»


ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΘΥΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ Μ113... Μια ακόμα τραγωδία με τα «αρχαία» Μ113 -
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Δυστύχημα με ένα νεκρό πριν λίγη ώρα στη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης στην περιοχή Καμμένου Δάσους στην κεντρική Λέσβο.
Ένας 38χρονος επιλοχίας (Εθελοντής Μακράς Θητείας – ΕΜΘ) ο Μ.Κ από την περιοχή της Άρτας που υπηρετούσε σε στρατιωτική μονάδα της περιοχής του Μανταμάδου στη βόρεια – ανατολική Λέσβο σκοτώθηκε σήμερα το απόγευμα στη διάρκεια προγραμματισμένης πραγματοποιούμενης από χθες τετραήμερης άσκησης.
 
Κάτω από άγνωστες ακόμα συνθήκες τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, ένα "αρχαίο" Μ113 ανατράπηκε στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ Λέσβου κινούμενο προς το σημείο της νυχτερινής άσκησης στην περιοχή Καμένου Δάσους στην κεντρική Λέσβο.
 
Το βαρύ ερπυστριοφόρο όχημα καταπλάκωσε τον άτυχο στρατιωτικό που βρισκόταν έξω από το όχημα σκοτώνοντάς τον ακαριαία.
 
Μαζί με τον άτυχο επιλοχία που δεν είχε οικογενειακές υποχρεώσεις τραυματίσθηκε στα χέρια ένας ακόμα στρατιωτικός που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.
 
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΣ, το δυστύχημα συνέβη στις 18:15, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητας.
 
Για το όλο θέμα έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση.
 
Είναι ακριβώς το ίδιο ατύχημα με αυτό που έχει συμβεί πάμπολλες φορές με τα "αρχαία" Μ113 και άλλοτε είναι θανατηφόρο, άλλοτε όχι. Την προηγούμενη φορά που ήταν θανατηφόρο σκοτώθηκε το 2013 ένας πεζοναύτης έξω από τον Ωρωπό.  .
 
Το Μ113 είναι ένα όχημα που εισήλθε σε υπηρεσία πριν από μισό αιώνα. Σήμερα είναι περισσότερο ένα "ταξί μάχης".
 
Χωρίς επαρκή θωράκιση, με εν γένει επικίνδυνα χαρακτηριστικά (είναι ψηλό και το φάρδος των ερπυστριών είναι μικρό) χρησιμοποιείται από τον Ελληνικό Στρατό επειδή απλά δεν υπάρχει τίποτα άλλο για μεταφορά του προσωπικού στο πεδίο της μάχης.
 
Οι οδηγοί των M-113 λόγω των δυσκολιών που έχει στο χειρισμό του αναγκάζονται να έχουν το κεφάλι... έξω (!) απ΄ αυτό για να έχουν καλή ορατότητα.Σε περίπτωση ανατροπής σαν κι αυτή που έγινε στη Λέσβο αλλά και στον Ωρωπό το 2013 τα περιθώρια σωτηρίας για τους οδηγούς των Μ-113 είναι λίγα.
 
Το όχημα το πρώτο "βήμα" εξέλιξης των χερσαίων μεταφορών στην δεκαετία του ΄50, μετά τα απλά φορτηγά που μετέφεραν κάποτε τον Στρατό στην μάχη.
 
Καταδικασμένο. πλέον, να καταστραφεί στην πρώτη επαφή με τον εχθρό. Χατακτηριστικό ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πλευρικά, ούτε βολή από απλό τυφέκιο!
 
Ο τουρκικός Στρατός το έχει αντικαταστήσει πριν από 30 χρόνια...
 
Η αντικατάστασή του από τα ρωσικά BMP-3HEL που θα άλλαζαν την μορφή του Ελληνικού Πεζικού, ματαιώθηκε οριστικά αρχικά λόγω των αμερικανικών πιέσεων και σε δεύτερη φάση λόγω της οικονομικής καταστροφής.
 
Μέχρι να σταματήσουν να λειτουργούν ή μέχρι να καταστραφούν από τον εχθρό, θα υπηρετούν στον πλήρως απαξιωμένο Ελληνικό Στρατό δήθεν ως "Τεθωρακισμένο Οχημα Μεταφοράς Προσωπικού". 
 
Στην πράξη μια νεκροφόρα από αλουμίνιο...