20.9.16

Τα μαύρα χάλια της τουρκικής εκπαίδευσης επί Ερντογάν σ΄ ένα άρθρο-χαστούκι


Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Ο γνωστός αρθρογράφος Μπεκίρ Τζοσκούν σε άρθρο του με τίτλο “Πού πάνε αυτά τα παιδιά”, σχολιάζει τα κατάντια της παιδείας στην Τουρκία.
Με αφορμή την έναρξη του νέου σχολικού έτους  ο αρθρογράφος θυμάται με νοσταλγία τα δικά του παιδικά χρόνια και επισημαίνει , μεταξύ άλλων, τα εξής: “Άρχισε η διδασκαλία της αραβικής γλώσσας, γιατί τα παιδιά θα πηγαίνουν για ανώτερες σπουδές και εξειδίκευση στο Κατάρ, στη Σαουδική Αραβία και για τη διαστημική τεχνολογία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Υπάρχουν 130.000 κενές θέσεις εκπαιδευτικών στα σχολεία. Ακούσατε να υπάρχει μια κενή θέση ιμάμη σε κανένα τζαμί;
Με την  κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης  έκλεισαν 1200 κολέγια και σχολεία του Γκιουλέν. Από αυτά περίπου τα 1000 έγιναν ιεροσπουδαστήρια. Τα έκλεισαν για να γλυτώσουν από έναν ιμάμη και για να εκπαιδεύσουν ένα εκατομ. ιμάμηδες;
Τα σχολικά βιβλία έχουν εικόνες πουλιών. Εξαφάνισαν τα δάση, τα αλσύλλια, τα πάρκα και δεν πετά πουλί στον αέρα.
Στα σχολικά βιβλία υπάρχουν εικόνες αρνιών, αγελάδων. Τα παιδιά είδαν την περασμένη εβδομάδα να σφάζονται τα ζώα. (Στη γιορτή των Θυσιών οι πιστοί πρέπει να θυσιάζουν ζώα και να μοιράζουν το κρέας τους στους φτωχούς. Την ημέρα εκείνη κοκκινίζουν τα ποτάμια , ακόμα και ο Βόσπορος).
Στα βιβλία αναφέρεται ότι υπάρχουν επτά περιφέρειες. Τα παιδιά που ζουν στα γκρεμισμένα σχολεία, στα  σπίτια και στις πόλεις, τα οποία  διέφυγαν φοβισμένα σε άλλες μακρινές περιοχές άρχισαν άραγε  να πηγαίνουν σχολείο;
Αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα ποιοι γονείς μπορούν να στείλουν άφοβα τα παιδιά τους στα σχολεία; Ποια οικογένεια εύπορη ή μη δεν σχεδιάζει να στείλει τα παιδιά της στο εξωτερικό;
Μας ρήμαξαν…
Το υπουργείο παιδείας πριν λίγες μέρες δήλωσε: “Καταβάλουμε προσπάθειες να εκπαιδεύσουμε γενιές που θα ξεχύνονται στους δρόμους, όταν τους λέμε να βγουν στα σοκάκια σε περιπτώσεις όπως η 15η Ιουλίου”.
Τι άλλο να πει το υπουργείο;¨
Τραγική η εικόνα της παιδείας. Δεν φτάνουν τα επτά και πλέον εκατομ. αναλφάβητων , τώρα θα υπάρξουν και άλλα 70 εκατομ. αστοιχείωτων , απαίδευτων, φανατικών θρησκόληπτων , επικίνδυνων όχι μόνο για την τουρκική Δημοκρατία αλλά και για τους γείτονες της.

militaire