29.9.16

Βίντεο: Οι πρώτες σκηνές από την μεγάλη ρωσο-κινεζική άσκηση στον Ειρηνικό


ΗΠΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΑΠΩΝΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΣΤΟΛΟΥΣ 

Οι πρώτες σκηνές από τις κοινές μεγάλες (έχουν ξαναγίνει αλλά όχι σε τέτοια κλίμακα) στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας και Κίνας στον Ειρηνικό Ωκεανό ολοκληρώθηκαν με ορατό γεωστρατηγικό αποτέλεσμα την ανάσταση μιας συμμαχίας που είχε να φανεί στην περιοχή από τις πρώτες δεκαετίες του Ψυχρού Πολέμου. Η άσκηση Joint Sea 2016 διήρκεσε 8 ημέρες (11-19/09) στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.
Οι δηλώσεις τόσο του Αρχηγείου του Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας, όσο και Ρώσων στρατιωτικών ανταλυτών, αλλά και οι εξελίξεις στην αμυντική-βιομηχανική συνεργασία των δύο χωρών δείχνουν ότι πλέον έχει σχηματιστεί ένας τεράστιος στρατηγικός ρωσο-κινεζικός άξονας προκειμένου να αντιμετωπιστούν κατά κύριο λόγο οι ΗΠΑ ή καλύτερα να υπερασπιστούν πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντά τους οι δύο χώρες στην περιοχή.
Σήμερα η "νευρικότητα" που επιδεικνύουν οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία σε ότι αφορά την ανάδυση της Κίνας και της Ρωσίας ως δυνάμεις που θα αμφισβητήσουν ευθέως την κυριαρχία ειδικά των ΗΠΑ στον Δυτικό Ειρηνικό απαιτεί συμμαχίες με δυνάμεις των οποίων τα συμφέροντα βρίσκονται εγγύτερα στα συμφέροντα της Μόσχας.
Έτσι, η έγκριση πώλησης του υπερμαχητικού Su-35ΒΜ (έστω στην υποβαθμισμένη έκδοσή του) και των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 (με βλήματα της υποβαθμισμένης έκδοσης) δείχνει ότι η Ρωσία έχει κάνει τις στρατηγικές επιλογές της σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής Λεονίντ Ιβασόφ είχε προβεί σε μια ιδιαίτερα σημαντική δήλωσε, αρκετά πριν από την διεξαγωγή της άσκησης:
 "Τα γυμνάσια έδειξαν ότι τα εθνικά τους συμφέροντα και η Κίνα και η Ρωσία θα τα υπερασπιστούν μαζί. Ασκείται μια ορισμένη πίεση στην πολιτική της Ρωσίας στην Άπω Ανατολή εκ μέρους της Ιαπωνίας. Η Ιαπωνία όμως είναι σύμμαχος των ΗΠΑ, στα εδάφη της είναι ανεπτυγμένα ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ.
Παρατηρούμε επίσης την ενίσχυση της αντιπυραυλικής άμυνας και των αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ σε αυτή την περιοχή και πάλι με τη βοήθεια της Ιαπωνίας. Η Κίνα μάλιστα νιώθει την πίεση εκ μέρους των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Την ανησυχεί η αντιπαράθεση γύρω από τα διαφιλονικούμενα νησιά της Ανατολικής Κινεζικής και της Νότιας Κινεζικής θάλασσας, καθώς επίσης και στον κόλπο της Μαλαισίας, μέσω του οποίου διέρχεται ο βασικός όγκος υδρογονανθράκων στην Κίνα."
Στα γυμνάσια έλαβαν μέρος περισσότεροι από 4.000 προσωπικό και από τις δύο πλευρές, περί τα 25 πολεμικά πλοία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και  του Στόλου του Ειρηνικού Ωκεανού της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Την άσκηση παρακολουθούσαν 16 ιαπωνικά και αμερικανικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, επιτήρησης.

pronews