4.9.16

Δραματικά τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία: Έρχονται χιλιάδες λουκέτα και μειώσεις μισθών


ΕΡΕΥΝΑ-ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΓΣΕΒΕΕ ΑΠΟ ΤΗ MARC !

Δραματικά τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία: Έρχονται χιλιάδες λουκέτα και μειώσεις μισθών. Στα 235 δισ. ευρώ εκτινάχθηκαν οι απλήρωτοι φόροι, τα χρέη στα Ταμεία, τα «κόκκινα» δάνεια και οι οφειλές σε ΔΕΚΟ.

Οπως αποκαλύπτει έρευνα της Marc για την ΓΣΕΒΕΕ και δημοσιεύει εφημερίδα τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία προκαλούν πραγματικό σοκ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος όλοι οι δείκτες είναι στο «κόκκινο», καθώς:
- 18.100 επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα κλείσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2016.
- 38.000 θέσεις εργασίας προβλέπεται ότι θα χαθούν από τις εταιρείες που θα κλείσουν το β’ εξάμηνο του έτους.
- 45.000 επιχειρήσεις έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με κατασχέσεις ή δέσμευση λογαριασμών.
- 3 στις 10 επιχειρήσεις δεν θα ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους.
- 28,1% των επιχειρήσεων προτίθεται να μειώσει μισθούς ή ώρες εργασίας τους επόμενους μήνες.
- 98,0% των επιχειρήσεων δεν θα προβεί σε οποιαδήποτε επένδυση έως τον Δεκέμβριο.
Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών φτάνει τα 235 δισ. ευρώ.
Οπως φαίνεται από τα παραπάνω στοιχεία το τελευταίο τετράμηνο του έτους θα είναι «καυτό» με χιλιάδες επιχειρήσεις να κλείνουν και χιλιάδες εργαζομένους να οδηγούνται στην ανεργία.
Μέχρι τα τέλη του 2016 αναμένεται να βάλουν λουκέτο ακόμη 18.000 επιχειρήσεις που έρχονται να προστεθούν στις 18.000 που έκλεισαν το πρώτο εξάμηνο του έτους, με επιπλέον 38.000 εργαζομένους να οδηγούνται στην ανεργία.
Συνολικά 4 στις 10 επιχειρήσεις βρίσκονται στο κόκκινο με τη βιωσιμότητά τους να κρίνεται εξαιρετικά αμφίβολη. Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν περίπου 280.000 επιχειρήσεις, οι οποίες δεν καταβάλλουν έγκαιρα τους μισθούς, ενώ 2 στους 10 προτίθενται να μειώσουν περαιτέρω τους μισθούς ή τις ώρες εργασίας έως το τέλος του 2016.
Βαρίδι για τις ΜΜΕ αποτελούν τα χρέη που έχουν σε Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία, και ΔΕΚΟ.
Τέσσερις στις 10 ΜΜΕ έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία, μία στις πέντε στις ΔΕΚΟ, ενώ μία στις δέκαι δηλαδή 70.000 επιχειρήσεις έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.
Μάλιστα η ανικανότητα των εταιρειών να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις αποτυπώνεται και από τα στοιχεία:
Μία στις 10 επιχειρήσεις έχασε τη ρύθμιση των 72 ή 100 δόσεων, 45.000 έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με κατασχέσεις ή δέσμευση λογαριασμών για οφειλές, τρεις στις 10 αναμένεται να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους για το 2016.
Απαισιόδοξοι για το μέλλον των εταιρειών τους είναι οι περισσότεροι επαγγελματίες με το 58% να εκτιμά ότι θα μειωθεί ο κύκλος εργασιών το β εξάμηνο του 2016.
Εξαιρετικά σημαντικό είναι το στοιχείο ότι το 98% των επιχειρήσεων δεν θα προβεί σε οποιαδήποτε επένδυση το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Στοιχείο που απομακρύνει ακόμη περισσότερο την έξοδο της χώρας από την ύφεση.
Στη μέγγενη των ληξιπρόθεσμων οφειλών
Σε περίπου 235 δισ. ευρώ - 55 περισσότερα από το ΑΕΠ της χώρας - αναμένονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν οι Ελληνες πολίτες σε εφορία, ταμεία, και δάνεια ακόμη και για λογαριασμούς ρεύματος και νερού.
Μόνο στις εφορίες 4 εκατ. φορολογούμενοι χρωστούν 89,8 δισ. ευρώ, με το ΥΠΟΙΚ να ψάχνει τα χρήματα αυτά μέσω των... κατασχέσεων!
Οσον αφορά τα Ασφαλιστικά Ταμεία οι οφειλέτες έφθασαν τους 649.709 τον Ιούνιο, με τα ληξιπρόθεσμα να αγγίζουν τα 26 δισ. ευρώ. Σε ένα μήνα μόνο μεταξύ Μαΐου - Ιουνίου οι οφειλέτες των Ταμείων αυξήθηκαν κατά 21.338. πρόκειται για το μεγαλύτερο πλήθος οφειλετών που έχει καταγραφεί από τα Ταμεία.
Oι πολίτες δεν καταναλώνουν πλέον
Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται και η κατανάλωση με τις αγορές να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα. Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρούνται στο ελαιόλαδο και ζυμαρικά (10%), γαλακτοκομικά (8%), φρούτα και λαχανικά (6%).
Παράγοντες της αγοράς αναμένουν μεγαλύτερη... αποχή από την κατανάλωση που θα έχει ως αποτέλεσμα η χρονιά να κλείσει με απώλειες περίπου 5%.