24.9.16

Γιατί δεν υπήρχε σημαία της Ελλάδας στη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν


Τι προβλέπει το Πρωτόκολλο κατά τη συνάντηση ενός πρωθυπουργού με έναν πρόεδρο Δημοκρατίας
Τι προβλέπει το Πρωτόκολλο συνάντησης ενός πρωθυπουργού με έναν πρόεδρο δημοκρατίας και πως οι "θεωρίες συνωμοσίας" αποδεικνύουν πως ορισμένοι έχουν μαύρα μεσάνυχτα από διεθνείς σχέσεις. Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετσετ Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη, έρχεται σε μια ιδιαίτερα καθοριστική περίοδο, όπου εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις για τη λύση του κυπριακού.
Επιπλέον, όπως μετέφερε το NEWS 247, η επί δύο ώρες συνάντηση των δύο αρχηγών, επικεντρώθηκε στο φλέγον θέμα του προσφυγικού. Δεν ήταν λίγοι όμως εκείνοι σε διαδίκτυο και τηλεοπτικούς σταθμούς που έσπευσαν να εγείρουν ερωτηματικά για την δήθεν απουσία ελληνικής σημαίας κατά τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν.

 
Στην πραγματικότητα το πρωτόκολλο προβλέπει πως σε περίπτωση συνάντησης ενός προέδρου Δημοκρατίας, με πρωθυπουργό άλλης χώρας τοποθετούνται δύο σημαίες της χώρας προέλευσης του προέδρου. Η τοποθέτηση δύο σημαιών, μία για κάθε χώρα, είθισται μόνο όταν οι εκπρόσωποι κρατών είναι ομότιμοι. Η χρήση με πιο απλά λόγια μιας ελληνικής και μιας τουρκικής σημαίας θα επιβαλλόταν από το εθιμοτυπικό, σε περίπτωση συνάντησης Ερντογάν με τον Έλληνα πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
Αντίστοιχη περίπτωση αποτελεί μια από τις επισκέψεις της Καγκελαρίου Μέρκελ στον Τούρκο πρόεδρο, κατά την οποία στο φόντο φαίνονται και σε αυτή την περίπτωση δύο σημαίες της τουρκικής Δημοκρατίας.
Αντίστοιχα, σε περίπτωση συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο ομόλογό του, πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, τότε προβλέπεται η τοποθέτηση μιας εκάστου σημαίας από κάθε χώρα. Όπως άλλωστε και η συνάντηση Γιλντιρίμ - Παυλόπουλου θα γινόταν στο φόντο δύο ελληνικών σημαιών. Επιπλέον, στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, υπήρχα μικρότερες σημαίες της Ελλάδας και της Τουρκίας στο τραπέζι της συνάντησης.
news247 / infognomonpolitics