9.9.16

Σφοδρές αντιδράσεις στη ΝΔ για τις δηλώσεις Μητσοτάκη - «Χαρίζει» τους δεξιούς σε ΧΑ και Μπαλτάκο


ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΜΕ ΤΟΥΣ «ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΟΥΣ» 

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στο εσωτερικό της ΝΔ η εμμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη με το “κέντρο” και η απομάκρυνση του από τη βάση του κόμματος την οποία αποτελούν παραδοσιακοί δεξιοί ψηφοφόροι. Η αναφορά του στη συνέντευξη του στο “Σκάι” ότι η ΝΔ είναι παράταξη ανοιχτή στους “κεντρώους” και του “κεντροαριστερούς” επιτείνει τη δυσαρέσκεια που υπάρχει ήδη προς το πρόσωπο του.

Οι επικριτές του Κ. Μητσοτάκη του χρεώνουν πώς η τακτική του απομακρύνει το κόμμα από τους δεξιούς ψηφοφόρους, τους οποίους “σπρώχνει” προς τη Χρυσή Αυγή και την Εθνική Ενότητα των Τάκη Μπαλτάκου και Γιώργου Καρατζαφέρη.
Και η πρόσφατη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας τους δικαιώνει απόλυτα, καθώς μετά τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση πλήττοντας ακόμη περισσότερο την κοινωνία, η ΝΔ αντί να κερδίσει πόντους χάνει. Από το 28,5% που ήταν στην προηγούμενη δημοσκόπηση έπεσε μία μονάδα, στο 27,5%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί τις δυνάμεις τους, έστω και χαμηλά, αλλά κυρίως τη Χρυσή Αυγή να δυναμώνει.
Αν η συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη είχε προηγηθεί της δημοσκόπησης, ίσως η πτώση του κόμματος να ήταν μεγαλύτερη. Οι εξαγγελίες περί δήθεν μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% δεν πείθουν, χώρια που εκτιμάται πώς ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει σε ρελάνς ανακοινώνοντας από τη ΔΕΘ την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάσταση του με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
Πέραν αυτού ωστόσο, στελέχη της ΝΔ δηλώνουν πώς η τακτική που ακολουθείται από τον Πρόεδρο κοστίζει καθημερινά στο κόμμα. Παραδοσιακοί ψηφοφόροι αισθάνονται προδομένοι ή δεδομένοι για να κάνει ο κ. Μητσοτάκης το άνοιγμα του στο κέντρο και να προσεταιριστεί το Ποτάμι, ΠΑΣΟΚους ή ακόμη και ΣΥΡΙΖαιους (έτσι τουλάχιστον νομίζει).
Χάνει ωστόσο τους δεδομένους, οι οποίοι τρέχουν στην αγκαλιά της Χρυσής Αυγής και της Εθνικής Ενότητας Μπαλτάκου-Καρατζαφέρη, θεωρώντας πώς εκεί θα εκφραστούν καλύτερα. Μάλιστα ο Τ. Μπαλτάκος θα δώσει συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ επιχειρώντας να καλύψει το κενό που αφήνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο χώρο της δεξιάς.
Και λέμε κενό γιατί ο κ. Μητσοτάκης αφήνει στο “περιθώριο” ολόκληρες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι αυτές των Ένοπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Ουδεμία αναφορά έκανε στη συνέντευξη του χθες στο “Σκάι”, ενώ γενικώς η ΝΔ είναι απούσα από τα προβλήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Μην ξεχνάμε επίσης πώς οι μεγαλύτερες περικοπές επιβλήθηκαν επί κυβέρνησης Σαμαρά.
Ο κ. Μπαλτάκος έχει ισχυρά ερείσματα στο χώρο αυτόν όπως και στην Εκκλησία. Όλοι στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας γνωρίζουν το ρόλο που έπαιξε προκειμένου, έστω, να αρθεί κατά το ήμισυ η αδικία των περικοπών που συντελέστηκε για τους μισθούς και τις συντάξεις από τον Αύγουστο του 2012 στα τέλη της διακυβέρνησης Σαμαρά.
Φαίνεται όμως πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όχι μόνο θα χάσει τους πολλούς (δεξιούς) πηγαίνοντας για τους λίγους (Ποτάμι και κεντρώους), αλλά δεν ελέγχει ακόμη και το κόμμα του. Ενδεικτική είναι η δήλωση Δένδια χθες ότι θα επιστρέψουμε τα 246 εκατ. ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες στους καναλάρχες, όπως επίσης και το γεγονός ότι τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος απέχουν από κάθε πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη. Αναμένουν τις εξελίξεις.
Το βασικό δε πρόβλημα για τον κ. Μητσοτάκη είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει σύμπνοια (σ.σ. ήπια λέξη) με τους “καραμανλικούς” (έχει φροντίσει να τα σπάσει μαζί τους πριν καν αναλάβει την ηγεσία του κόμματος) οι οποίοι έχουν πολλές φορές αντιδράσει με τις επιλογές του Προέδρου. Προσφάτως με το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ που αφέθηκε η διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή να “πυροβολείται” από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση χωρίς η ΝΔ να βγάλει ούτε μία ανακοίνωση.
Τα ανοιχτά μέτωπα λοιπόν για τον κ. Μητσοτάκη είναι πολλά. Και αν θέλει να γίνει πρωθυπουργός, όπως με βεβαιότητα εμφανίστηκε χθες στον “Σκάι”, θα πρέπει να τα κλείσει. Το ερώτημα είναι αν μπορεί και μέχρι να το κάνει αν θα του έχουν μείνει “δεξιοί” ψηφοφόροι.