13.9.16

Η Αθήνα δίνει στην Μόσχα προς εκμετάλλευση τα κοιτάσματα λιγνίτη της Φλώρινας



του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Η Αθήνα ζήτησε από την Μόσχα να επενδύσουν από κοινού 800 εκατομμύρια ευρώμέσω του κρατικού ενεργειακού γίγαντα της Gazprom η οποία έχει και το 50% της ελληνορωσικής  κοινοπραξίας «Προμηθέας Gas», στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος λιγνίτη στην Βέβη κοντά στην Φλώρινα
 
Μαζί με το κοίτασμα η Αθήνα προσφέρει και τον 330 μεγαβάτ, λειτουργίας με λίγνίτη, ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού της Φλώρινας σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ.
 
Το σχέδιο προτάθηκε από την ελληνική πλευρά για να λυθεί μια διαμάχη που έχει τις ρίζες της στο μακρινό 1987 όταν υπήρχε η Σοβιετική Ένωση και την πρώτη συμφωνία φυσικού αερίου με την τότε «κόκκινη» υπερδύναμη.
 
Μετά την αποτυχία της χώρας να κατασκευάσει υποδομές φυσικού αερίου μέχρι το 1992 όπως αναφέρονταν ρητώς στην συμφωνία τότε Αθήνα και Μόσχα συμφώνησαν ότι ρωσικές εταιρείες θα κατασκεύαζαν ένα σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα είχε ως καύσιμο τον λιγνίτη αντί για την αρχική σκέψη να λειτουργούσε με φυσικό αείο όπως επίσης και δύο υδροηλεκτικά εργοστάσια.
 
Η κατασκευή των υδροηλεκτικών σταθμών μπλοκαρίστηκε λόγω νομικών κωλυμμάτων που προέκυψαν για περιβλαλλοντικούς λόγους (πολλοί πιστεύουν ότι η «επιλεκτική» Οικολογία στον πλανήτη προωθείται από δυτικά συμφέροντα για να εμποδίζονται σχέδια που δεν συνάδουν με τα συμφέροντα της Δύσης.
 
Έτσι λοιπόν η ρωσική Gazprom δικαιούνταν αποζημίωση ύψους $250 εκατομμυριών
 
Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Arkady Dvorkovich, και ο Ρώσος υπουργός ενέργειας Alexander Novak κατά την διάρκεια της επισκέψεώς τους δήλωσαν ότι η Αθήνα πρότεινε στην "Gazprom" να συμμετάσχει στην εκμετάλυση των αποθεμάτων λιγνίτη. 
 
Αυτό θα γινόταν μέσω της ισότιμης συμμετοχής της στην Prometheus Gas της οποίας τις μισές μετοχές κατέχει ο Όμιλος Κοπελούζου.
 
Έχει σχεδιαστεί οι επιπλέον ποσότητες λιγνίτη που θα προκύψουν από τηνεπένδυση ότι θα καταναλωθούν στον σταθμό της Φλώρινας. Το κοίτασμα εκτιμάται ότι έχει 140 εκατομμύρια τόνους λιγνίτη.
 
Η "Gazprom" εξετάζει την πρόταση αν και θα ήθελε να έχει περισσότερα ανταλλάγματα και θα πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Οι Ρώσοι απαιτούν   από την ελληνική πλευρά να  διευθετηθούν τα προβλήματα που υπάρχουν εδώ και τριάντα  χρόνια από την ελλιπή εκτέλεση της  διακυβερνητικής συμφωνίας της Ελλάδος με τη τότε Σοβιετική Ένωση το μακρινό 1987 για τις παραδόσεις φυσικού αερίου.
 
Η Ρωσία θέλει να επενδύσει στην βόρεια Ελλάδα όπου και έχει εισχωρήσει τα τελευταία χρόνια ειδικά τώρα που φαίνεται ότι μπορεί να κερδίσει το παιχνίδι των αγωγών του φυσικού αερίου.
 
Αν και ο λιγνίτης δεν ήταν στα άμεσα ενδιαφέροντα των Ρώσων μπορεί όμως να τους επιτρέψει μια εύκολη διείσδυση σε μια πλειοψηφικά φιλική και ομόδοξη κοινωνία όπως είναι η ελληνική.