16.9.16

Το παρασκήνιο της εφόδου


Το παρασκήνιο της εφόδου




Άλλο έναν «πονοκέφαλο» έβαλε η κυβέρνηση στο κεφάλι της μετά την αιφνίδια έρευνα που πραγματοποίησε η οικονομική αστυνομία και η εισαγγελία Διαφθοράς, στα γραφεία της εταιρείας της συζύγου του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα στην Κηφισιά. 



Η έρευνα των εισαγγελέων είναι η δεύτερη για τις δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ, αφού έχει προηγηθεί άλλη που κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης τον Απρίλιο του 2015 σε βάρος των μελών του ΔΣ και του διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά τα έτη 2011-2013, για απιστία σχετική με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Η δίωξη αφορά μεγάλα χρηματικά ποσά που όπως προέκυψε μετά από διαχειριστικό έλεγχο, είχε δαπανήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ για την προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων που θα μπορούσαν να έχουν προβληθεί-μεταδοθεί δωρεάν.

Από τα στοιχεία που συνέλεξαν οι Εισαγγελείς Διαφθοράς και περιλαμβάνονται στη δικογραφία, προκύπτει ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ δαπάνησε, το επίμαχο διάστημα, συνολικά ποσά που υπερβαίνουν τα δύο εκατομμύρια ευρώ για διαφημιστικές προβολές θεμάτων αρμοδιότητας του, όπως η εποχική γρίπη κ.λπ., ενώ θα μπορούσαν να προβάλλονται δωρεάν καθώς αφορούσαν μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, έγινε έλεγχος και στην εταιρεία της κας Σταυρούλας Νικολοπούλου-Στουρνάρα σε μια χρονική στιγμή που πυροδότησε διάφορες θεωρίες για τη σκοπιμότητά της. 

Δοκιμάζονται οι σχέσεις Μαξίμου-Στουρνάρα
Κατόπιν τούτων είναι σαφές ότι μπαίνει «πάγος» στις σχέσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με την κυβέρνηση σε μια περίοδο που όλα έδειχναν πως οι δυο πλευρές είχα βρει έναν «κοινό» λόγο μετά τις εντάσεις της πρώτης περιόδου, οπότε και διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαν από τον Στουρνάρα να παραιτηθεί από τη θέση του. 

Διαρροές από κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο κεντρικός τραπεζίτης ρώτησε εάν μετά την εξέλιξη αυτή υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του. Ο πρωθυπουργός του είπε ότι δεν γνώριζε την υπόθεση και πως την πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ. Επιπλέον ο κ. Τσίπρας φέρεται να του είπε ότι «το θέμα δεν αφορά την κυβέρνηση και όλη υπόθεση θα ακολουθήσει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι η συνεργασία τους για την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος δεν θα επηρεαστεί». 

Πάντως, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία αφήνει σαφέστατες αιχμές για τις σκοπιμότητες αυτού του ελέγχου, προσδίδοντας του πολιτικά κίνητρα.



Συγκεκριμένα τονίζεται πως: 

«Η δραστηριότητα της εταιρείας κινείται πάντοτε εντός των πλαισίων της απολύτου νομιμότητας, άπαντα δε τα παραστατικά στοιχεία αυτής τηρούνται στην έδρα της και είναι πρόσφορα σε οποιονδήποτε έλεγχο, ο οποίος όμως πρέπει να διεξάγεται επίσης εντός του πλαισίου της δικονομικής τάξεως και όχι με ταυτόχρονη και ενδεχομένως σκόπιμη σπίλωση προσώπων και υπολήψεων.


H κα. Νικολοπούλου-Στουρνάρα
H κα. Νικολοπούλου-Στουρνάρα
Ο θόρυβος που προκλήθηκε είναι στοχευμένος και αδικαιολόγητος, ενώ διέρρευσαν την ψευδή πληροφορία περί διενέργειας ελέγχου, όχι στην έδρα της εταιρείας, αλλά, δήθεν στην οικία της, ενώ χρησιμοποιήθηκε το όνομα του συζύγου της, κυρίου Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ανέκαθεν αποτελεί και τον στόχο των κακόβουλων δημοσιευμάτων. Οι πολιτικές σκοπιμότητες σε μια δημοκρατική Ελλάδα δεν μπορούν ποτέ να κατασκευάσουν ενόχους.

Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο πραγματικός στόχος είναι ο σύζυγός μου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες και επιλογές. Γι΄ αυτό και επιλέχθηκε η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία.

Θέλω να δηλώσω σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι δεν έχω να φοβηθώ τίποτε εγώ προσωπικά, αλλά και η εταιρεία μου. Και βεβαίως δεν θα με κάμψουν οι επιθέσεις που έχουν ως αποκλειστικό στόχο τη σπίλωση του συζύγου μου και της οικογένειάς του. Να είναι βέβαιοι ότι θα αποτύχουν!».

Εξελίξεις στην Attica Bank

Πηγές από την Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρουν πως η χρονική συγκυρία έχει να κάνει με την 
Τα γραφεία στην Κηφισιά
Τα γραφεία στην Κηφισιά
συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της, για τις προτάσεις μετόχων και κυβέρνησης για τη νέα διοίκηση στην Τράπεζα Αττικής. 

Σύμφωνα με αυτές η αρνητική στάση της ΤτΕ για το δίδυμο Σαπουντζόγλου-Ρουμελιώτη (πρόεδρος και CEO στην Τράπεζα Αττικής) που πρότεινε η κυβέρνηση οδήγησε σε μια πράξη «πίεσης» όπως χαρακτηρίζουν τον σημερινό έλεγχο στην εταιρεία της κας. Στουρνάρα. 

Από την Τετάρτη η διοίκηση της ΤτΕ είχε ειδοποιήσει το ΤΣΜΕΔΕ (που είναι από τους βασικούς μετόχους της Τράπεζας Αττικής) ότι ο κ. Σαπουτζόγλου έχει ασυμβίβαστο για τη θέση του προέδρου της τράπεζας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να καταλάβει αυτή τη θέση. 

Ωστόσο αν και δεν υπήρξαν σαφείς αναφορές για τα προσόντα του Τάκη Ρουμελιώτη καταδείχθηκε από την ΤτΕ σαφώς η προτίμησή της να αναλάβει ο κ. Ρουμελιώτης μη εκτελεστική θέση ήτοι τη θέση του πρόεδρου, αντί του διευθύνοντος συμβούλου που είχε προταθεί. 

Διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει, πρόσωπο το οποίο τοποθετείται ως επίτροπος από την τράπεζα της Ελλάδος. Εντύπωση όμως προκάλεσε παράλληλα μια ακόμη απόφαση της ΤτΕ. Συγκεκριμένα, έδωσε εντολή για πάγωμα -μέχρι νεωτέρας- των χορηγήσεων στην Attica Bank. 


Δεν γνωρίζουμε που μπορεί να θα οδηγηθεί όλη αυτή η «κόντρα» αλλά το πρόσωπο του κεντρικού τραπεζίτη της Ελλάδος έχει την απόλυτη στήριξη των ευρωπαίων δανειστών-εταίρων. 
Οι άριστες σχέσεις του κ. Στουρνάρα με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι προοιωνίζουν δύσκολο φθινόπωρο για την κυβέρνηση... 

Θεωρούμε πως το θέμα δεν μπορεί παρά να ξεφουσκώσει τις επόμενες μέρες μετά από τις αμοιβαίες εξηγήσεις Τσίπρα-Στουρνάρα, αλλά οι σχέσεις αναμένεται να περάσουν σε επίπεδο αμοιβαίας καχυποψίας.


zougla

Με λίγα λόγια, έχουμε να κάνουμε με κοινό εκβιασμό.
H άμεση απομάκρυνση Στουρνάρα, πρέπει να γίνει οπωσδήποτε ανεξαρτήτως εξωτερικών πιέσεων. Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει ολόκληρη χώρα.
Juan