29.9.16

Μια ΕΕ που διαλύεται θέλει να φύγει μπρος δια της άμυνας, μα…


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η πρόθεση Γαλλίας και Γερμανίας να παρουσιάσουν σήμερα την φιλόδοξη πρότασή τους για την οικοδόμηση μιας πραγματικά κοινής άμυνας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν όψει της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου.Όλα αυτά γίνονται σ ε ένα χρονικό σημείο που έχει μεγιστοποιηθεί η πίεση φυγόκεντρων δυνάμεων και αμφισβήτησης αυτής καθαυτής της υπόστασης της Ευρώπης και της σημασίας της ευρωπαϊκής ταυτότητας απέναντι ή απλώς συμπληρωματικά στις αντίστοιχες εθνικές.

Του Μιχαήλ Βασιλείου
Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το ότι η παρουσίαση αυτών των προτάσεων θα γίνει έχοντας δίπλα τους τον Βρετανό ομόλογό τους, ο οποίος εκπροσωπεί μια χώρα που βρίσκεται στη διαδικασία αποχώρησής της από την Ένωση και έχει δεσμευθεί να μπλοκάρει κάθε απόπειρα ενδυνάμωσης της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, με την αιτιολογία ότι θα απειλήσει τον ρόλο του ΝΑΤΟ στην ευρωπαϊκή ασφάλεια…

Την ανησυχία της Βρετανίας όμως συμμερίζονται και οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, μαζί με την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, που αντιμετωπίζουν το πιο άμεσο πρόβλημα από την αναβίωση της «ρωσικής απειλής» στην άμεση γειτονιά τους.
Τα κράτη αυτά που κάποτε αποτελούσαν τμήμα του «ανατολικού συνασπισμού», απολύτως συνειδητά σήμερα, ανέκαθεν για την ακρίβεια, από τη στιγμή της διάλυσης της ΕΣΣΔ, ποντάρουν στην Ατλαντική Συμμαχία μονοσήμαντα για τα θέματα που αφορούν στην ασφάλειά τους.

Η αλήθεια είναι ότι τα ευρωπαϊκά σχέδια έχουν σαν στόχο τη μερική αυτονόμηση της Ευρώπης από το ΝΑΤΟ, αφού διακηρυγμένος στόχος είναι να ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνατότητες της ΕΕ για την ανάληψη δράσης χωρίς να χρειάζεται η βοήθεια των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση κρίσεων στην περιφέρεια της ΕΕ.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι ΗΠΑ θα έπρεπε να συναινούν στα ευρωπαϊκά σχέδια, αφού στην ουσία θα ενισχύσουν τις ευρωπαϊκές στρατιωτικές δαπάνες, ένα πάγιο αίτημα της Ουάσιγκτον, που αγωνίζεται να επιβάλλει την τήρηση κατώτατου ορίου 2% του ΑΕΠ για την άμυνα στις ευρωπαϊκές χώρες, αν και οι δαπάνες αυτές θα παρέμεναν κλάσμα αυτών των ΗΠΑ.
Ωστόσο, δεν αποτελεί μυστικό ότι και η Ουάσιγκτον διακρίνει κάποια ψήγματα σκέψης που οδηγούν σε μερική αποσύνδεση από την κοινή ατλαντική άμυνα, αν και σε κάθε περίπτωση, η πραγματική μαχητική αξία κάθε ευρωπαϊκού στρατιωτικού σχηματισμού δεν συνηγορεί με τις φαντασιώσεις διαφόρων ευρωπαϊκών κύκλων.
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανάμεσα στις προτάσεις είναι η αύξηση των ευρωπαϊκών δαπανών για στρατιωτικές αποστολές, η από κοινού ανάπτυξη πόρων όπως ελικόπτερα και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs), η επέκταση των ειρηνευτικών αποστολών στο εξωτερικό και η ανάπτυξη ισχυρότερων μέσων προστασίας έναντι χάκερ οι οποίοι δρουν για λογαριασμό κρατών.
Στη Μπρατισλάβα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει επίσης και την πρόταση να εκδίδονται «κοινά ομόλογα» για την άμυνα, ώστε να αντλούνται κεφάλαια για έρευνα και ανάπτυξη. Παρότι σύντομα η Βρετανία θα αποτελέσει παρελθόν ως μέλος της ΕΕ, η παρουσία όμως των «ατλαντικών χωρών» διασφαλίζουν στο Λονδίνο και την Ουάσιγκτον, ότι θα υπάρξουν οι απαραίτητοι «Δούρειοι Ίπποι» για να μην επιτραπεί σοβαρή απόκλιση στην ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας, από το ΝΑΤΟϊκό πλαίσιο.

defence-point