7.9.16

Ενα βήμα πριν το ναυάγιο για την ανασυγκρότηση του μεσαίου χώρου


Ενα βήμα πριν το ναυάγιο βρίσκεται η διαδικασία για την ανασυγκρότηση του μεσαίου χώρου, έπειτα από διάλογο πολλών μηνών ανάμεσα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και στο Ποτάμι. Επειτα από τη δημοσιοποίηση της πρότασης του Ποταμιού και της πρότασης που είχε καταθέσει γραπτώς την Παρασκευή η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ξεκίνησε ένας πόλεμος διαρροών που τίποτα καλό δεν προοιωνιζόταν έως ότου διατυπώθηκε εν είδη τελεσίγραφου από το ΠαΣοΚ ότι αν δεν συνεδριάσει αύριο Τετάρτη η τετραμελής επιτροπή, η οποία είχε αναλάβει να προετοιμάσει τη συνάντηση της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη όλα είναι στον αέρα. Για το τι θα συμβεί στο εξής θα υπάρξει μια πρόγευση στη συνέντευξη  της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης την Τετάρτη το πρωί στο Real FM.    

Στην πραγματικότητα αυτά που χωρίζουν τα δύο κόμματα δεν είναι αξεπέραστα. Οι βασικές διαφορές είναι τρεις: Η μια είναι διαδικαστικού χαρακτήρα. Το ΠαΣοΚ προτείνει να υπάρχει ανοιχτό μητρώο την πρώτη Κυριακή και τη δεύτερη να έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο όσοι προσήλθαν στις κάλπες την πρώτη φορά. Το Ποτάμι προτείνει να είναι ανοιχτό το μνητρώο και τις δύο Κυριακές, επειδή όπως λένε στελέχη του οι Ελληνες κινητοποιούνται αργά και αν πάει καλά η διαδικασία και ενδιαφερθούν περισσότεροι ψηφοφόροι γιατί να μην έχουν κι εκείνοι το δικαίωμα να ψηφίσουν;

Οι άλλες δύο διαφορές αφορούν την ουσία του εγχειρήματος. Το Ποτάμι προτείνει τη διάλυση των κομμάτων μετά την εκλογή του νέου αρχηγού. Το ΠαΣοΚ θέλει να προχωρήσει η διαδικασία αυτή μετά το συνέδριο του νέου φορέα με βάση τις αποφάσεις που θα λάβουν τα νέα όργανα.

Η τρίτη διαφορά θα μπορούσε να υπερκεραστεί σε αυτή τη φάση με την έννοια ότι αφορά τον επόμενο αρχηγό. Όμως έχει γίνει πλέον κεντρικό σημείο διαφωνίας και αφορά τις κυβερνητικές συνεργασίες. Το Ποτάμι ζητεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο συνεργασίας και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τους ΑΝΕΛ. «Το Ποτάμι πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει «εθνική συνεννόηση» σε μείζονα θέματα (πχ: πρόταση προς τους δανειστές για μείωση του χρέους) αλλά δεν θεωρεί ότι η λύση στο αδιέξοδο της χώρας είναι οποιαδήποτε μορφή συγκυβέρνησης με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος.

Το ΠαΣοΚ, επισημαίνει ότι «η χώρα έχει ανάγκη από μια εθνική γραμμή και ισχυρή κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης που θα την υλοποιήσει. Δεν θα είμαστε κυβερνητικό συμπλήρωμα ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ» αλλά όπως έχει πει επανειλλημένως η κυρία Γεννηματά από την κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης δεν αποκλείει τον ΣΥΡΙΖΑ εφόσον είναι δεύτερο κόμμα.

Μετά από αυτές τις ανακοινώσεις εξελίχθηκε ένα παιχνίδι καταλογισμού ευθυνών. Από τη Χαρ. Τρικούπη υπήρξε η «διαρροή» ότι «δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας ότι πίσω από τις κωλυσιεργίες, τη διγλωσσία, την υπαναχώρηση, υπάρχουν σκοπιμότητες. Δυστυχώς, την ώρα που ο Ελληνικός λαός ψάχνει μια άλλη ισχυρή πρόταση, το Ποτάμι δεν υποστηρίζει τη λογική του αυτόνομου φορέα». Στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έλεγαν ότι την Τρίτη αιφνιδιαστικά τηλεφώνησαν από το Ποτάμι ότι τα στελέχη τους δεν θα παραστούν στην τετραμερή συνεδρίαση της επόμενης ημέρας ζητώντας να μετατεθεί η συνάντηση για 15 ημέρες. «Αρνηθήκαμε, γιατί πιστεύουμε ότι προσπαθούν να σπρώξουν τη διαδικασία προς τα πίσω και έχουμε διαπιστώσει ότι άλλα λένε στην κοινή επιτροπή και άλλα δημοσίως».   

Από την περασμένη Παρασκευή που συναντήθηκαν οι Χρήστος Πρωτόπαπας, και Στέφανος Ξεκαλλάκης, από τη μια πλευρά και Δημήτρης Τσιόδρας και Παντελής Αβραμίδης από την άλλη πλευρά, οι τριβές ήταν συνεχείς εξαιτίας διαρροών, που το Ποτάμι χρέωσε στο ΠαΣοΚ ότι η διαδικασία βρίσκεται σε καλό δρόμο. Μάλιστα υπήρξαν αιχμές και σε επίπεδο κορυφής με τις διαδοχικές συνεντεύξεις της κυρίας Γεννηματά, που έθεσε ως απώτατο όριο το τέλος φθινοπώρου για την εκλογή αρχηγού και του κ. Θεοδωράκη που απάντησε ότι «το νέο δεν είναι πανωσήκωμα για να το κάνουμε σε ένα βράδυ. Θέλει γερά θεμέλια».

«Από ότι φαίνεται κάποιοι στην ηγεσία του ΠαΣοΚ φοβούνται τις καθαρές διαδικασίες και τη διαφάνεια.
Τα στελέχη όμως του χώρου και οι πολίτες που θέλουν ένα νέο Κίνημα σε γερές βάσεις δεν θα κάνουν πίσω», ήταν η απάντηση του γραφείου Τύπου του Ποταμιού στη διαρροή της Χαρ. Τρικούπη.  «Οχι άλλο παρασκήνιο! Ολα στη δημοσιότητα», λένε στο Ποτάμι.  

Μετά τη ΔΕΘ προτείνει το Ποτάμι να ξεκινήσει η ανασυγκρότηση του κέντρου
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ποταμιού, την οποία υπογράφουν οι Δημήτρης Τσιόδρας και Παντελής Αβραμίδης, τα δύο στελέχη του κόμματος που συμμετείχαν στον διάλογο με το ΠαΣοΚ, έχει ως εξής:

«Το Ποτάμι στο συνέδριό του, το Φεβρουάριο, εκτίμησε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα μεγάλη παράταξη που θα εκπροσωπεί τις δυνάμεις του πολιτικού φιλελευθερισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς. Μια παράταξη που δεν θα είναι μόνο άθροισμα του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ αλλά θα είναι ένα νέο πολιτικό Κίνημα το οποίο θα συσπειρώσει όλους τους πολίτες που ασφυκτιούν από τις συντηρητικές και λαϊκίστικες πολιτικές. Ένα Κίνημα δυνατό, που θα καθορίζει τις εξελίξεις και θα δίνει λύσεις.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε το Μάρτιο τη δημιουργία μιας Επιτροπής Διαλόγου θέτοντας ως προϋπόθεση τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, των κινήσεων και των προσωπικοτήτων που δραστηριοποιούνται στον χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Και πράγματι παρά τις αμφιταλαντεύσεις της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ - αμφιταλαντεύσεις που κράτησαν 2 εβδομάδες - κατορθώσαμε τελικά να συγκροτήσουμε την Επιτροπή Διαλόγου όπου εκπρόσωποι από την Δράση, το Ποτάμι, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, τους Οικολόγους, το Δίκτυο μαζί με ανεξάρτητες προσωπικότητες, αναζήτησαν τις λύσεις που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.

Με τις δημόσιες παρεμβάσεις μας, όλα τα στελέχη του Ποταμιού, προσπαθήσαμε αυτούς τους έξι μήνες να πείσουμε τους προοδευτικούς πολίτες, τους νέους και τις νέες ότι μπορούν να γίνουν αυτοί οι πρωταγωνιστές της μεγάλης αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος. Ο μεγάλος δημοκρατικός χώρος δεν έχει ανάγκη ούτε από προστάτες, ούτε από ιδιοκτήτες. Και πρέπει να πάψει να είναι πεδίο πρόσφορο σε λεηλασίες είτε από τα δεξιά είτε από τα αριστερά.

Η καταστροφή που προκαλεί στη χώρα η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μας υποχρεώνει να αφήσουμε πίσω τις διαφορές μας και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με την προϋπόθεση βέβαια ότι όλοι έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας για τα λάθη και τις παθογένειες του παρελθόντος. Σε αυτή την πορεία ανασυγκρότησης του χώρου κάποιοι πρέπει να συνταξιοδοτηθούν, κάποιοι πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω και κάποιοι άλλοι να βγουν μπροστά. Άλλωστε αυτός ο χώρος έχει αποδείξει ότι δημιουργεί στελέχη, με συγκρότηση, με ευρωπαϊκές αξίες και διάθεση προσφοράς. Στελέχη που μπορούν να εμπνεύσουν και να χειραφετήσουν την κοινωνία. Στο Ποτάμι, στο ΠΑΣΟΚ και στις άλλες φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις υπάρχουν στελέχη με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Μετά λοιπόν από την εξάμηνη αναζήτηση των κοινών τόπων αλλά και την ανάδειξη των διαφορών, ήρθε η ώρα των αποφάσεων. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο πολιτικό Κίνημα που θα συσπειρώσει όλες τις δυνάμεις του χώρου; Με ενότητα, ανανέωση και πολιτικό σχέδιο;

Η δική μας απάντηση είναι «μπορούμε»!

Απαριθμούμε λοιπόν τις διαδικασίες που θεωρούμε απαραίτητο να γίνουν. Ανοιχτές διαδικασίες με πολιτική διαφάνεια και επαρκή χρόνο που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή πολιτών. «Όλα ανοιχτά» είναι η προϋπόθεση που θέτουμε για να ξεφύγουμε από τις διαρροές και τους ψιθύρους που δημιουργούν νοσηρό κλίμα και υπονομεύουν το εγχείρημα:
1. Συγκρότηση μιας εφορευτικής συντονιστικής επιτροπής με εκπροσώπηση όλων των κομμάτων και των κινήσεων του χώρου που θέλουν να λάβουν μέρος στο εγχείρημα.
2. Υποβολή υποψηφιοτήτων για τη θέση του επικεφαλής του νέου Κινήματος.
3. Τρίμηνη προεκλογική περίοδος μετά το κλείσιμο των υποψηφιοτήτων ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους υποψηφίους να παρουσιάσουν το σχέδιό τους για την ανόρθωση της χώρας και τις θέσεις των πολιτικών ρευμάτων που εκφράζουν.
4. Διοργάνωση ντιμπέιτ, ει δυνατόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας για να αντιπαρατεθούν και σε τοπικό επίπεδο οι απόψεις και οι προτάσεις των υποψηφίων.
5. Εκλογές με ηλεκτρονικές «κάλπες» στις οποίες μπορούν να πάρουν μέρος όλοι οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και δηλώνουν ότι θέλουν να συμμετέχουν είτε ως μέλη είτε ως φίλοι στο νέο εγχείρημα.
Η ηλεκτρονική διαδικασία είναι η μόνη που διασφαλίζει πλήρως το αδιάβλητο της διαδικασίας.
6. Αν κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει το 50% συν 1, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται σε 21 μέρες.
Στην επαναληπτική ψηφοφορία έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν και πολίτες που δεν ψήφισαν την πρώτη Κυριακή.
7. Ο νέος αρχηγός αναλαμβάνει επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων που πήραν μέρος στην διαδικασία.
8. Το αργότερο σε τρεις μήνες μετά την εκλογή του νέου αρχηγού συγκαλείται συνέδριο για την ψήφιση των πολιτικών θέσεων, του νέου καταστατικού και των οργάνων του νέου Κινήματος.
9. Οι σύνεδροι εκλέγονται από τη βάση με διαδικασίες ανάλογες αυτών της εκλογής του αρχηγού και μπορούν να πάρουν μέρος όσοι πολίτες έχουν ήδη δηλωθεί ως μέλη στο νέο Κίνημα.
10. Τα κόμματα που συμμετέχουν, διακόπτουν την πολιτική τους δραστηριότητα με την εκλογή του νέου αρχηγού.
11. Ο νέος αρχηγός και τα νεοεκλεγέντα όργανα οδηγούν το Κίνημα στις εθνικές εκλογές.

Όλα τα παραπάνω μπορούν βέβαια να συζητηθούν από τους συμμετέχοντες στην κοινή προσπάθεια και να βρεθούν κοινά αποδεκτοί κανόνες, χωρίς όμως να αλλοιώσουμε τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά τους.

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας προτείνουμε την εβδομάδα 19 με 24 Σεπτεμβρίου (μετά τις ομιλίες των αρχηγών στην ΔΕΘ) να διοργανωθεί κοινή συνέντευξη τύπου της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη όπου θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματα και θα παρουσιαστούν οι πολιτικές πλατφόρμες των δύο αρχηγών.

Και οφείλουμε εδώ μια απάντηση σε όσους εμφανίζουν ως «κοινή θέση» και «προϋπόθεση συνεργασίας» την πρόταση για «Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης». Κάτι τέτοιο δεν έχει τεθεί ποτέ προς συζήτηση στις μεταξύ μας συναντήσεις. Το Ποτάμι πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει «εθνική συνεννόηση» σε μείζονα θέματα (πχ: πρόταση προς τους δανειστές για μείωση του χρέους) αλλά δεν θεωρεί ότι η λύση στο αδιέξοδο της χώρας είναι οποιαδήποτε μορφή συγκυβέρνησης με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Η εκλογή λοιπόν του νέου αρχηγού δεν είναι μια τυπική διαδικασία κενού πολιτικού περιεχομένου, ούτε πρέπει να καταλήξει σε μια αναμέτρηση κομματικών μηχανισμών. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να ξαναμιλήσουμε στην κοινωνία, να αναδείξουμε λύσεις και προτάσεις που θα φέρουν νέο αίμα στον πολύπαθο χώρο μας. Θα αναδείξουν τις διαφορές και τις συγκλίσεις μας.

Τα προβλήματα της χώρας απαιτούν από όλους μας να ξεπεράσουμε τους δισταγμούς μας αλλά και ταυτόχρονα να μην συμβιβασθούμε με μεσοβέζικες ή παλιές λύσεις.
Πρέπει να αλλάξουμε τη χώρα, πρέπει να αλλάξουμε τη ροή των γεγονότων, πρέπει να τολμήσουμε. Πρέπει να ενωθούμε με τους πολίτες που θέλουν ελπίδα και προοπτική».

Οι προτάσεις του ΠαΣοΚ προς το Ποτάμι

Η συνοδευτική επιστολή και οι προτάσεις που απέστειλαν ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠαΣοΚ Στ. Ξεκαλάκης και ο Χρ. Πρωτόπαπας προς το Ποτάμι, έχουν έως εξής:

Σας στέλνουμε γραπτώς τις προτάσεις μας για τα «επόμενα βήματα» προς τη δημιουργία του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα του Δημοκρατικού Προοδευτικού χώρου.

Επιλέγουμε το γραπτό κείμενο ώστε ουδείς κακοπροαίρετος να έχει την δυνατότητα να δυναμιτίσει την προσπάθειά μας.

Έχουμε καταβάλλει προσπάθεια να συμπεριλάβουμε και τα σημεία που διαφάνηκαν συγκλίσεις, ιδιαίτερα κατά την συνάντησή μας της περασμένης Παρασκευής, και να βρούμε λύσεις εκεί που υπήρξαν διαφορετικές οπτικές.
Κατανοείτε ότι η διαδικασία διαλόγου που ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2016, πρέπει να οδηγήσει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Δεν μπορεί να παραπεμφθεί στις καλένδες, και ουσιαστικά να εκφυλισθεί.

Αυτό προσδοκά ο ευρύτερος χώρος μας, πράξεις και όχι λόγια απαιτούν οι πολίτες που στηρίζουν το εγχείρημά μας.
Και είμαστε βέβαιοι ότι όλοι θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να μη τους απογοητεύσουμε.

Αναμένουμε κατά την νέα συνάντησή μας την Τετάρτη 7/09 (όπως από κοινού έχουμε προσδιορίσει), τις παρατηρήσεις και τις συγκεκριμένες προτάσεις σας στο σχέδιο που σας αποστείλαμε. Είναι ώρα να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες κινήσεις.

Να βρούμε την «συνισταμένη» που θα οδηγήσει στην συνάντηση των επικεφαλής των κομμάτων μας, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, όπως από κοινού είχαμε στοχεύσει.

Α) Στόχος μας είναι η δημιουργία του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα του Δημοκρατικού Προοδευτικού Μεταρρυθμιστικού χώρου.
Το νέο πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα πλειοψηφίας που θα επηρεάσει καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας.
Πολλαπλασιάζουμε τις δυνάμεις μας με τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας, δεν περιοριζόμαστε στην άθροιση των ποσοστών μας.
Ένας νέος πολιτικός φορέας, ιδεολογικά και πολιτικά οριοθετημένος από την συντηρητική πολιτική της Ν.Δ. και τον Εθνολαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.
Με την ενεργή συμμετοχή όσων ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού ριζοσπαστικού κέντρου, της ανανεωτικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας.

Β) Η χώρα έχει ανάγκη από μια Εθνική Γραμμή και ισχυρή Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης που θα την υλοποιήσει.
Δεν θα είμαστε κυβερνητικό συμπλήρωμα ούτε της Ν.Δ., ούτε του ΣΥΡΙΖΑ.

Γ) Στην πρώτη - μεταβατική φάση, συνυπάρχουμε στην μεγάλη προοδευτική συμμαχία με όρους πολιτικής αυτονομίας και σεβασμό των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κάθε φορέα που συμμετέχει στο εγχείρημα.
Με την συμπόρευση, την κοινή δράση στην Βουλή (ενοποίηση Κοινοβουλευτικών Ομάδων) και στην Κοινωνία , δυναμώνουμε τους πολιτικούς δεσμούς, ξεπερνάμε τις επιφυλάξεις, οικοδομούμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη, ώστε να προχωρήσουμε δυναμικά στον στόχο μας: στον νέο ενιαίο πολιτικό φορέα του προοδευτικού χώρου.


Τα επόμενα βήματα

1) Συναντήσεις των ηγεσιών των ενδιαφερόμενων δυνάμεων (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις, κ.α), για την συμφωνία ως προς τον κοινό στόχο της συγκρότησης ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης και ως προς τον οδικό χάρτη για την επίτευξη του στόχου αυτού.
Παράλληλα ολοκληρώνεται η διερεύνηση της δυνατότητας της συνεργασίας και με άλλες δυνάμεις που δεν συμμετέχουν στην Επιτροπή Διαλόγου (ΚΙΔΗΣΟ κ.α.)
(Σεπτέμβριος 2016)

2) Συγκρότηση ολιγομελούς οργάνου (επιχειρησιακού χαρακτήρα) με εκπροσώπηση όλων των φορέων που συμμετέχουν, το οποίο θα έχει την ευθύνη υλοποίησης του οδικού χάρτη και των κοινών δραστηριοτήτων που θα αποφασισθούν.
(Σεπτέμβριος 2016).

3) Κατάθεση υποψηφιοτήτων για την εκλογή του επικεφαλής της Παράταξης.
Οι επικεφαλής των κομμάτων που θα συμμετάσχουν και των κινήσεων που ήδη συμμετέχουν στο εγχείρημα, μπορούν αυτοδίκαια να είναι υποψήφιοι.
Η υποβολή άλλων υποψηφιοτήτων για την ηγεσία της Παράταξης προϋποθέτει συλλογή 1.000 τουλάχιστον υπογραφών, από τουλάχιστον 30 εκλογικές περιφέρειες-νομούς της χώρας. Εξ αυτών για το Λεκανοπέδιο Αττικής τίθεται ως ανώτατο όριο το 50% του συνολικού αριθμού, (500 υπογραφές), για την Θεσσαλονίκη ως ανώτατο όριο το 20% (200 υπογραφές), και για κάθε άλλο νομό-εκλογική περιφέρεια το 10%(100 υπογραφές).
(Οκτώβριος 2016)

4) Συγκρότηση Εφορευτικής Επιτροπής (κοινής αποδοχής) για την οργάνωση και πραγματοποίηση των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής της Παράταξης από την βάση, με την συμμετοχή των πολιτών και ανοιχτές-πλήρως διαφανείς διαδικασίες χωρίς αποκλεισμούς.
Η εφορευτική επιτροπή σε συνεργασία με το ολιγομελές όργανο (που θα έχει ορισθεί)θα καταλήξει σε όλες τις ενέργειες που θα διασφαλίσουν απόλυτα την διαφάνεια και την εγκυρότητα της εκλογής.
(Οκτώβριος 2016)

5) Κοινή «συνέλευση» των θεσμικών οργάνων των φορέων και συλλογικοτήτων που συμμετέχουν στο εγχείρημα, με την συμμετοχή σημαντικών στελεχών του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, των κινημάτων των παραγωγικών φορέων, της επιστήμης και της αυτοδιοίκησης.
Η συνέλευση επικυρώνει το πόρισμα της επιτροπής ώστε να υπάρχει κοινή προγραμματική βάση.
(Οκτώβριος 2016).

6) Διαμόρφωση Κανόνων δεοντολογίας για την αξιοπιστία, την διαφάνεια και την ισοτιμία προβολής όλων των υποψηφίων, κατά την διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα.
Προκαταβολική σαφής δέσμευση όλων των υποψήφιων για την αυτονόητη ενεργή υποστήριξη τόσο στο πρόσωπο που θα εκλεγεί, όσο και στην συνέχιση του συλλογικού εγχειρήματος και της προοπτικής του.
(Οκτώβριος 2016).

7) Εκλογή ηγεσίας από την βάση με ανοιχτό μητρώο.
Όσοι(ες) συμμετέχουν αποτελούν την βάση του νέου φορέα (μέλη και φίλοι).
Επανάληψη της εκλογής μεταξύ των δύο επικρατέστερων εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το 50%+1 των έγκυρων ψηφοδελτίων στην πρώτη εκλογή.
Σε αυτή την περίπτωση δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι και όσες συμμετείχαν στην πρώτη ψηφοφορία.
(Α’ Δεκαπενθήμερο Δεκεμβρίου 2016).

8) Αμέσως μετά την εκλογή ενοποιούνται οι κοινοβουλευτικές ομάδες και συγκροτείται πολιτική-οργανωτική επιτροπή, η οποία θα έχει την ευθύνη μαζί με τον(την) επικεφαλής για την πολιτική διεύθυνση της παράταξης και την πορεία προς το Συνέδριο.
Την ευθύνη συγκρότησης της Επιτροπής Συνεδρίου έχει ο (η) Επικεφαλής της Παράταξης, με την πρόβλεψη συμμετοχής όλων των «συλλογικοτήτων» που συμμετέχουν στο εγχείρημα, χωρίς λογικές πλειοψηφίας.
(Δεκέμβριος 2016).

9) Οργάνωση Συνεδρίου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, το οποίο θα αποφασίσει για την συλλογική συγκρότηση και λειτουργία και την εκλογή κεντρικού πολιτικού οργάνου .
(Απρίλιος 2017).

Παπανδρέου: Δεν αρκεί να ξαναβρεθούμε οι χθεσινοί γνωστοί

«Το αντάμωμα µας µε άλλους, δεν είναι μια απλή διαδικασία πρόσθεσης. Ούτε και μπορούμε να οδηγηθούμε σε χρήσιμες για τη χώρα επιλογές, λέγοντας απλώς, ότι αν ξαναβρεθούμε οι χθεσινοί γνωστοί, κάτι θα πετύχουμε. Δεν αρκεί αυτό. Ο κόσμος, δεν θα το πιστέψει και θα έχει δίκιο» δήλωσε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου, διατυπώνοντας επιφυλάξεις για την ευρύτερη συνεργασία με άλλες δυνάμεις.

Ο πρώην πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «χρειάζεται κάτι πολύ περισσότερο, χρειάζεται η τόλμη και η αποφασιστικότητα και η δέσμευσή ότι θέλουμε να τελειώνουμε µε ό,τι µας οδήγησε στην κρίση».

Ο κ. Παπανδρέου, από την Κρήτη όπου βρίσκεται,τόνισε ότι η χώρα έχει δυνατότητες να προχωρήσει και να ξεπεράσει την κρίση, αφού αναγνωρίσει και διορθώσει τις αιτίες που την προκάλεσαν. «Για να τα κάνουμε αυτά, δεν πρέπει και εμείς να έχουμε ψευδαισθήσεις ή να πιστεύουμε ότι, η πεπατημένη του παρελθόντος μπορεί να δώσει λύσεις», τόνισε.
tovima.gr