7.9.16

Προβλήματα από την κακοκαιρία σε περιοχές της χώρας- Σφοδρές καταιγίδες


Αθήνα 
Σφοδρή καταιγίδα σάρωσε το απόγευμα της Τρίτης την ευρύτερη περιοχή του Βόλου με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στις συγκοινωνίες, στις επικοινωνίες και την ηλεκτροδότηση.
Η κακοκαιρία που έπληξε τον Βόλο διήρκεσε για 40 περίπου λεπτά, πλημμύρισε δρόμους, όπως στην Νεάπολη και μπροστά στην ΑΓΕΤ-Ηρακλής, όπου με μεγάλη δυσκολία τα αυτοκίνητα περνούσαν τη «λίμνη».


Χωρίς τηλέφωνα έμειναν για περισσότερες από 4 ώρες το κέντρο και οι ανατολικές περιοχές του Βόλου.
Από τις 6 το απόγευμα, χωρίς ηλεκτροδότηση είναι οι περιοχές Άναυρος, Νέα Δημητριάδα, Αστέρια, Αγριά και Λεχώνια, όπως και χωριά του Νοτίου Πηλίου.
Δεκάδες φωτεινοί σηματοδότες τέθηκαν εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να επιταθεί το μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα του Βόλου.
Πάτρα: Πλημμύρες και πτώσεις δένδρων
Πλημμυρικά φαινόμενα και πτώσεις δένδρων υπήρξαν σε περιοχές της Ηλείας.
Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην πόλη του Πύργου και τα γειτονικά χωριά, όπου λόγω της έντονης βροχόπτωσης, αλλά και της υπερχείλισης χειμάρρων, καταγράφηκαν πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα.
Μάλιστα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, λόγω έντονης βροχόπτωσης στην πόλη του Πύργου, έγιναν 150 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, ενώ λόγω των δυνατών ανέμων οι πυροσβέστες επενέβησαν σε πέντε περιπτώσεις για κοπές δένδρων, κυρίως στην περιοχή του Κατακόλου.
Επίσης, έγιναν δύο κλήσεις για παροχή βοήθειας.
Ακόμη περιορισμένες πλημμύρες, κυρίως σε δρόμους, καταγράφηκαν και στην Κυλλήνη.
Όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, η περιφέρεια μαζί με το δήμο, έχουν διαθέσει μηχανήματα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να καθαριστεί το οδικό δίκτυο, κυρίως σε ορεινές περιοχές.
Παράλληλα, τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε επιφυλακή, ώστε να αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από νέες βροχοπτώσεις, μέσα στις επόμενες ώρες».
Όσον αφορά το κύμα κακοκαιρίας, ο αντιπεριφερειάρχης είπε πως «ήταν τόσο έντονη η βροχόπτωση, που εάν δεν είχαμε προχωρήσει εγκαίρως σε καθαρισμούς χειμάρρων και αποστραγγιστικών καναλιών, τότε η κατάσταση θα ήταν πολύ πιο δύσκολη».
Πλημμύρες στη Λακωνία
Προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στην ανατολική Λακωνία και συγκεκριμένα στην περιοχή των Μολάων.

Από την ισχυρή νεροποντή που σημειώθηκε αργά τα μεσάνυχτα, στην ευρύτερη περιοχή των Μολάων ανέβηκε η στάθμη των νερών, στην εθνική οδό Σπάρτης - Μονεμβασιάς και τα προβλήματα εστιάζονται από την περιοχή της Γκαγκανιάς έως το χωριό της Συκιάς.

Μαζί με τα νερά το οδόστρωμα γέμισε με λάσπες, χώματα και σε αρκετά σημεία ο δρόμος έγινε αδιάβατος.

Στα σημεία έσπευσαν συνεργεία του δήμου Μονεμβασιάς. 
Προβλήματα και στη Θεσσαλονίκη
Προβλήματα προκάλεσε η βροχόπτωση στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 20 κλήσεις για άντληση υδάτων σε Επανομή, Μηχανιώνα και Αγία Τριάδα.
Λόγω της βροχόπτωσης δεν έλειψαν τα τροχαία ατυχήματα και χθες, δίπλωσε νταλίκα στην περιφερειακή οδό.
Προληπτικές εργασίες στην Περιφέρεια Αττικής
Να καθαρίσουν τα φρεάτια υδροσυλλογής στο οδικό δίκτυο της αρμοδιότητας της και τα ρέματα, όπου κρίνεται αναγκαίο, ώστε να αποκατασταθεί η ροή τους, έδωσε εντολή σε όλες τις Τεχνικές Υπηρεσίες της, η Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να αποφευχθούν πλημμυρικά  φαινόμενα, μετά το έκτακτο δελτίο για ισχυρές βροχές και καταιγίδες, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, βρίσκεται ήδη σε  επιφυλακή. Ζητήθηκε επίσης ο έλεγχος, η συντήρηση και η επιτάχυνση όλων των αντιπλημμυρικών έργων, σε περιοχές που θεωρούνται επικίνδυνες για πρόκληση ζημιών από πλημμύρες, καθώς και σε περιοχές που έχουν πληγεί από πρόσφατες δασικές πυρκαγιές. 
Τέλος, η Περιφέρεια καλεί τους δημάρχους της Αττικής, να επιμεληθούν με τη σειρά τους τον καθαρισμό των φρεατίων υδροσυλλογής του οδικού δικτύου που ανήκει στην αρμοδιότητα τους.
tovima