26.9.16

«Παράθυρο» για νέες τηλεοπτικές άδειες ανοίγει επισήμως η κυβέρνηση ενώ περιμένει την προκαταβολή από Καλογρίτσα-Κυριακού


ΘΑ ΤΡΑΒΗΞΕΙ ΠΟΛΥ ΑΚΟΜΗ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ!

“Παράθυρο” για νέες τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας ανοίγει επισήμως η κυβέρνηση και μάλιστα με νομοσχέδιο, τη στιγμή που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με τις τέσσερις άδειες. Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα πληρωμής της πρώτης δόσης από τους κ.κ. Κυριακού και Καλογρίτσα (οι κ.κ. Μαρινάκης και Αλαφούζος έχουν ήδη πληρώσει). Η περίπτωση δε του Χρήστου Καλογρίτσα συνιστά μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση αφού ολοένα και περισσότερα στοιχεία σε βάρος του βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της “Εφημερίδας των Συντακτών” προωθεί στη Βουλή νομοσχέδιο σύμφωνα με το θα προβλέπονται αποζημιώσεις για όσους συμμετείχαν στον διαγωνισμό και κέρδισαν μια από τις τέσσερις άδειες στην περίπτωση που στο μέλλον υπάρξουν περισσότερες άδειες περιεχομένου εθνικής εμβέλειας.
Εάν δηλαδή αυξηθούν οι άδειες και δοθούν και νέες πέρα από τις τέσσερις, οι υπερθεματιστές του πρώτου διαγωνισμού θα αποζημιωθούν. Να σημειωθεί πώς πολλά κυβερνητικά στελέχη στο παρελθόν, μεταξύ των οποίων και ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί και πέμπτη τηλεοπτική άδεια.
Το ίδιο δε νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί αυτές τις ημέρες στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής με στόχο να ψηφιστεί την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου ή την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, πιθανότατα να προβλέπει και τέλος στην προβολή διαφημίσεων από την κρατική τηλεόραση γεγονός που θα σημάνει αύξηση της διαφημιστικής πίτα για τα ιδιωτικά κανάλια κατά 5 με 6 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Όλα αυτά συμβαίνουν πάντως πριν καν ολοκληρωθεί η διαδικασία για τις τέσσερις άδειες και αναδειχθούν τελικά οι νέοι καναλάρχες. Γιάννης Αλαφούζος και Βαγγέλης Μαρινάκης έχουν ήδη δώσει την προκαταβολή για τις τηλεοπτικές άδειες και απομένει ο Θοδωρής Κυριακού και ο Χρήστος Καλογρίτσας η υπόθεση του οποίου έχει αναδειχθεί σε μείζον θέμα λόγω της εμπλοκής του με την Τράπεζα Αττικής, τα κενά στο πόθεν έσχες και τις κατηγορίες περί φοροδιαφυγής.
Υπάρχουν επίσης και οι ηττημένοι του διαγωνισμού που έχουν πλέον εναποθέσει τις ελπίδες τους στη Δικαιοσύνη, αναμένοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ ταυτόχρονα μελετούν και το ενδεχόμενο να στραφούν δικαστικά κατά των προσώπων που διενέργησαν τον διαγωνισμό, με πρώτο τον ALPHA που κατέθεσε ήδη από την Παρασκευή μήνυση κατά του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσου και της αρμόδιας πενταμελούς επιτροπής.
Η κατάσταση, όμως, περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς την Παρασκευή κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου και η Νέα Δημοκρατία, απειλώντας για πρώτη φορά την κυβέρνηση αλλά και τους υπηρεσιακούς παράγοντες με καταλογισμό ποινικών ευθυνών για τους χειρισμούς τους.
Αν εξελιχθούν όλα ομαλά και όλοι οι υπερθεματιστές ανταποκριθούν στην πρώτη τους υποχρέωση, η κυβέρνηση θα έχει κάθε λόγο να δηλώνει ικανοποιημένη, παρά τις αναταράξεις που της προκαλεί η αποκάλυψη των δανείων και γενικώς της περιουσιακής κατάσταση του Χρήστου Καλογρίτσα.
Μετά τις 7 σήμερα το απόγευμα, λοιπόν, που θα κλείσει το πρωτόκολλο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, αναμένεται να εκδοθεί μια λιτή κυβερνητική ανακοίνωση που θα αναφέρει το αν οι τέσσερις νέοι καναλάρχες κατέθεσαν τα χρηματικά ποσά που οφείλουν. Ταυτόχρονα θα εξηγεί ότι θα ακολουθήσει η εξέταση των ενστάσεων που έχουν κατατεθεί και στη συνέχεια η υπουργική απόφαση που θα τους ανακηρύσσει και δικαιούχους των τηλεοπτικών αδειών. 
Πρώτος κατέβαλε το χρηματικό ποσό που οφείλει ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, στελέχη του οποίου κατέθεσαν το μεσημέρι της Παρασκευής επιταγή με το ποσό των 14.533.333 ευρώ, καθώς επίσης και όλα τα σχετικά παραστατικά.
Ακολούθησε δύο ώρες αργότερα η εταιρεία ALTER EGO του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, καταθέτοντας επιταγή ύψους 24,6 εκατ. ευρώ.
Η κυβέρνηση αναμένει να παραλάβει άλλες δύο επιταγές: μία από την εταιρεία Καλογρίτσα, με 17,5 εκατ. ευρώ και άλλη μία από τον ΑΝΤΕΝΝΑ του κ. Θοδωρή Κυριακού, ύψους 25,3 εκατ. ευρώ.
Θεωρείται βέβαιο ότι ο ΑΝΤΕΝΝΑ θα ανταποκριθεί κανονικά στις υποχρεώσεις του (η επιταγή έχει ήδη κοπεί) και όλοι περιμένουν αν θα πράξει το ίδιο και η εταιρεία του κ. Καλογρίτσα, μετά τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί για την αξιοπιστία των περιουσιακών στοιχείων που συμπεριέλαβε στον φάκελό του. 
«Ο Καλογρίτσας θα διαψεύσει και πάλι τις προσδοκίες τους. Ολο εκτός παιχνιδιού τον βλέπουν κι όλο πιο πολύ μέσα στο παιχνίδι είναι», τόνιζαν την περασμένη εβδομάδα κομματικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εκφράζοντας τη βεβαιότητά τους ότι θα καταθέσει κανονικά την πρώτη δόση.