8.9.16

Σύνδεση Αγωγών ηλεκτρισμού Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ


Την ατζέντα της τριμερούς συνάντησης μεταξύ των Υπουργών Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις Είκοσι-Εννέα Σεπτεμβρίου, αποκάλυψε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Λουκάς Φέσιας
Στο τραπέζι των συνομιλιών θα τεθεί και το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών, για το οποίο έχουν καθοριστεί χρονοδιαγράμματα.
Ψηλά στην ατζέντα της τριμερούς συνάντησης μεταξύ των Υπουργών Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις Είκοσι-Εννέα Σεπτεμβρίου, θα βρεθεί το θέμα των αναγκαίων υποδομών για αξιοποίηση και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.


Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι στόχος της τριμερούς συνάντησης είναι ο καλύτερος συντονισμός σε ζητήματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί σε ανώτατο επίπεδο, όπως το ενδεχόμενο κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East-Med, από τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες Κύπρου και Ισραήλ, προς την Ελλάδα.

O Yπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι «Μαζί με τις υπόλοιπες επιλογές που εξετάζονται και είναι αυτό υπό εξέταση. Η μελέτη βιωσιμότητας που είναι αυτή την στιγμή σε εξέλιξη θα μας καταδείξει τόσο την τεχνική όσο και την οικονομική βιωσιμότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος. Ας μην ξεχνάμε ότι κάποιος δεν μπορεί να προγραμματίζει με τις σημερινές ποσότητες που έχουν ανακαλυφθεί αλλά να είναι προετοιμασμένος για οποιεσδήποτε ανακαλύψεις στο μέλλον.»

Ανακοίνωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης θα γίνει ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με το ζήτημα ηλεκτρική διασύνδεσης Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ. Επισήμανε μάλιστα, ότι ιδιωτική εταιρεία που αποτελεί το φορέα υλοποίησης του έρχου, έχει ήδη καταθέσει επενδυτική πρόταση στις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας των τριών χωρών.

«Τα χρονοδιαγράμματα για αυτό το έργο είναι, σύμφωνα με την επενδυτική πρόταση, σύνδεση Ισραήλ – Κύπρου το 2019, σύνδεση Κρήτης – Αττικής το 2020 και σύνδεση Κύπρου – Κρήτης – που είναι και η δυσκολότερη γεωλογικά διαδρομή – το 2022.» είπε ο κ. Λακκοτρύπης

Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας, θα βρίσκεται στο επίκεντρο ξεχωριστής συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, μεταξύ του κυρίου Λακκοτρύπη και του Υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ.
Πηγή