18.9.16

Γιατί Τσίπρας-Μητσοτάκης δεν λένε λέξη για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα;


Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
Διαβάζοντας την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, προκαλείται το ίδιο ακριβώς ερώτημα μετά από την ανάγνωση και της ομιλίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα: Αυτή η χώρα που λέγεται Ελλάδα έχει κάποιες ανησυχίες και προβληματισμούς για την εξωτερική πολιτική και την εθνική άμυνα; Έχει καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει στην περίμετρο των συνόρων της; Ασχολείται κάποιος μ΄ όλα αυτά; Από τα κείμενα των ομιλιών του πρωθυπουργού και του επίδοξου διαδόχου του προκύπτει αβίαστα η απάντηση: Όχι κανείς δεν δίνει μία για όλα αυτά…

Τα οικονομικά θέματα ασφαλώς και απασχολούν τους πολίτες θέλοντας και μη. Ο ΕΝΦΙΑ τον οποίο πολλοί συμπολίτες μας αδυνατούν να πληρώσουν, προφανώς και “καιεί” τον κόσμο. Παλιότερα ο Τσίπρας τον καταργούσε, τώρα ο Μητσοτάκης θα τον μειώσει και πάει λέγοντας. Τα περί καταπολέμησης της ανεργίας ασφαλώς και θέλει να τ΄ ακούσει ο κόσμος γιατί όλοι έχουν πλέον τουλάχιστον έναν άνεργο στο σπίτι τους, αλλά δεν νομίζουμε ότι κάποιος από τους δύο βασικούς μονομάχους έχει πείσει οποιονδήποτε ότι μπορεί να το πράξει. Η καλύτερη …λύση που προτείνουν κι αυτή στη θεωρία, είναι οι επενδύσεις που προβλέπουν μισθούς των 400 ευρώ για τα νέα παιδιά. Στην πραγματικότητα ούτε καν 400 δεν είναι και το ξέρουν…
Όλα αυτά πρέπει να ειπωθούν. Ποιος θα τους πιστέψει είναι δικός τους λογαριασμός και αγωνία. Αλλά όλα αυτά θα είναι λίγο πολύ άχρηστα αν η χώρα εξακολουθήσει να πλέει ακυβέρνητη στην ευρύτερη περιοχή. Η οποία είναι ίσως η θερμότερη γωνιά του πλανήτη και δεν αναφερόμαστε στα χαρακτητιστικά του κλίματός της…
Απέναντι στην Τουρκία συντελείται μια κοσμογονία. Πραξικόπημα, κατέρρευση του Κεμαλισμού, νέες συμμαχίες της Άγκυρας με “ορκισμένους εχθρούς” της και εξοπλισμός της χώρας σε βαθμό υπερβολικό και ανησυχητικό. Η βίαιη αναδιοργάνωση των τουρκικών ΕΔ δεν οδηγεί στην διάλυσή τους όπως πιθανόν πολλοί να θέλουν να πιστέψουν. Τα μηνύματα που λαμβάνουν πολλοί στρατιωτικοί μας είναι ότι μαζί με την αναδιοργάνωση που προκάλεσε η απόπειρα πραξικοπήματος, παρατηρείται και μια προώθηση τουρκικών σχηματισμών και δυνάμεων προς τα δυτικά, όπου ως γνωστόν βρίσκεται η Ελλάδα! Τα έχουν πει αυτά στον κ. Τσίπρα και στον κ. Μητσοτάκη; Έχουν κάποιους διπλωματικούς και στρατιωτικούς συμβούλους για να τους ενημερώνουν; Ο μεν Τσίπρας αμφιβάλλουμε αν έχει κάποιον πλην του ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιά, ο δε Μητσοτάκης φαίνεται να έχει μόνο τους απόστρατους που δραστηριοποιούνται κομματικά αλλά είναι προφανές ότι μ΄ αυτά τα ζητήματα δεν ασχολούνται…
Έχουν καταλάβει Τσίπρας και Μητσοτάκης ότι μας πάνε για άρον άρον “λύση” στο Κυπριακό; Την Κύπρο αφού τη διέλυσαν οικονομικά μέσα σ΄ ένα Σαββατοκύριακο και τώρα μας την παρουσιάζουν και ως παράδειγμα προς μίμηση την πάνε για κανονική εθνική σφαγή! Μπορεί να βγήκε από το μνημόνιο αλλά μπήκε σε τεράστια περιπέτεια κι ας κάνουν όλοι ότι “όλα πάνε τέλεια” εκεί. Τίποτα δεν πάει καλά όπως δείχνουν οι πιέσεις που ασκούνται για λύση που να ικανοποιεί κυρίως την Τουρκία. Κάποιοι μιλούν για σχέδιο χειρότερο από το κατάπτυστο Ανάν.
Δεν χρειάζεται να πούμε ότι κανείς από τους δύο δεν είπε λέξη για την Εθνική Άμυνα και τους ανθρώπους της. Ο Τσίπρας ευχαρίστησε για την συμβολή τους στο προσφυγικό και η φράση του έγινε…είδηση. Ο κ. Μητσοτάκης πιθανόν στην συνέντευξη στην ΔΕΘ κάτι ανάλογο μπορεί να πει. Αν και το ενδιαφέρον θα ήταν να μας έλεγε αν συμφωνεί με την δημόσια τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη που είχε πει ότι τα 350 εκατομμύρια των περικοπών στις ΕΔ θα τα είχαν κάνει, όπως ζητούσαν οι δανειστές.
Οι πολιτικοί “παίκτες” πιστεύουν ότι τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής άμυνας “δεν πουλάνε” και δεν φέρνουν τα πολυπόθητα “ψηφαλάκια”. Κάνουν λάθος 100% και απορούμε πως ακόμη δεν το ΄χουν καταλάβει. Κι αυτό όμως είναι δικό τους πρόβλημα.
Πρόβλημα δικό μας είναι ότι διαπιστώνουμε πως η χώρα δεν έχει σχέδιο, προσανατολισμό, άποψη και στόχους για το ποια πρέπει να είναι η πορεία και η θέση της στον νέο γεωπολιτικό χάρτη που οι ισχυροί σχεδιάζουν. Μοιάζουμε να ΄χουμε αφεθεί στην άποψη ότι “άσε αυτούς να φροντίσουν για εμάς”, με αντάλλαγμα την υπακοή μας. Δεν είναι πια μυστικό ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει ποντάρει τα πάντα στον “αμερικανικό παράγοντα”. Δεν είναι απαραίτητα κακό ότι, με κάποιους θα πάμε και από κάποιους θα απομακρυνθούμε. Αρκεί να ξέρουμε ποιοι είμαστε και που θέλουμε να πάμε…
Δυστυχώς οι εκπρόσωποι της πολιτικής εξουσίας αν και νέοι άνθρωποι σε ηλικία, δείχνουν ότι μ΄ αυτά τα κρίσιμα για τη χώρα θέματα δεν έχουν καμία διάθεση να ασχοληθούν…
militaire