7.9.16

Τηλεοπτικές άδειες: Η προκαταβολή, η απόφαση του ΣτΕ, οι συμμαχίες που στήνονται και η εμπλοκή με τη Δικαιοσύνη


Η κυβέρνηση έστειλε μήνυμα στους νέους καναλάρχες να... ξηλωθούν. Να βγάλουν δηλαδή από την τσέπη και να πληρώσουν την πρώτη δόση για τις τηλεοπτικές άδειες, αφού το αίτημα τους να περιμένουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις προσφυγές δεν γίνεται αποδεκτό. Το γεγονός αυτό “τρέχει” τις συμμαχίες στον τηλεοπτικό χώρο, καθώς ο χρόνος πιέζει να βρεθούν τα χρήματα, αλλά και να εκπέμψουν τα κανάλια με τις νέες άδειες.

Ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος τόνισε πώς πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος και τα χρήματα για τις άδειες πρέπει να δοθούν τώρα. Αυτό είναι ένα πρόβλημα για τους καναλάρχες, αφού πρέπει να καταθέσουν άμεσα το ένα τρίτο του τιμήματος της τηλεοπτικής άδειας στην οποία μειοδότησαν. Και τα ποσά είναι μεγάλα, αν φανταστεί κανείς πώς οι δύο τελευταίες άδειες έκλεισαν στα 75,9 εκατ. ευρώ (Κυριακού) και 73,9 εκατ. ευρώ (Μαρινάκης).
Και καλούνται να το κάνουν αυτό οι καναλάρχες τη στιγμή που εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ για τις προσφυγές που μπορεί να έρθει και να ανατρέψει τα δεδομένα. Πολλοί πιστεύουν μάλιστα, όπως οι εκπρόσωποι του Star πως είναι αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο να δικαιωθούν δικαστικά όσον αφορά στην προσφυγή που έκαναν.
Άρα; Άρα το σκηνικό θυμίζει κινούμενη άμμο με τους καναλάρχες να έχουν μεγάλα προβλήματα. Ακόμη μεγαλύτερα είναι αυτά για τον Βαγγέλη Μαρινάκη και την εμπλοκή του με την Δικαιοσύνη, καθώς χθες ο εισαγγελέας Εφετών με πρόταση που κατέθεσε στο Συμβούλιο Εφετών πρότεινε την παραπομπή σε δίκη του προέδρου του Ολυμπιακού για την υπόθεση των στημένων αγώνων στο ποδόσφαιρο αλλά και την προφυλάκισή του επειδή παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί!
Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο για τον κ. Μαρινάκη, αλλά και πολιτικό-ηθικό ζήτημα για την κυβέρνηση που φέρεται να έχει δώσει τηλεοπτική άδεια σε ένα πρόσωπο επιχειρηματικό που έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την Δικαιοσύνη.
Τώρα, όσον αφορά στις συμμαχίες, μεταξύ των νέων κατόχων και όσων έμειναν χωρίς τηλεοπτική άδεια φαίνεται πώς υπάρχουν εξελίξεις και θα υπάρξουν μεγαλύτερες τις επόμενες ημέρες και όσο πλησιάζει η ημερομηνία να δοθούν τα χρήματα, να εκπέμψουν τα νέα κανάλια και να κλείσουν τα παλιά.
Το χορό, επισήμως τουλάχιστον, άνοιξαν οι Δημήτρης Κοντομηνάς (ALPHA) και Φίλιππο Βρυών (EPSILON) που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις συζητούν ήδη το ενδεχόμενο συνεργασίας του με την εταιρεία του Χρήστου Καλογρίτσα, ο οποίος εξασφάλισε άδεια και αναζητά τώρα δημοσιογραφικό δυναμικό, τεχνικό εξοπλισμό και κτιριακές υποδομές.
Πιθανόν ο Δημήτρης Κοντομηνάς να συναντηθεί σήμερα με τον κ. Καλογρίτσα και θα συζητήσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας τους, παραμερίζοντας τις έως τώρα διαφορές τους. Παρά τις σφοδρές επιθέσεις που εξαπέλυσε ο ALPHA κατά του κ. Καλογρίτσα τις ημέρες του διαγωνισμού, από τις αρχές της εβδομάδας υπήρξαν διαμεσολαβητές που κατόρθωσαν να φέρουν τους δύο επιχειρηματίες σε επαφή.
Ταυτόχρονα ο κ. Καλογρίτσας έχει ήδη συναντηθεί με τον ιδιοκτήτη του EPSILON T.V. Φίλιππο Βρυώνη κι έχουν ήδη συμφωνήσει σε μιας μορφής συνεργασίας τους, καθώς και αυτό το κανάλι αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό και παρέμεινε χωρίς τηλεοπτική άδεια.
Το ερώτημα είναι αν οι δύο επιχειρηματίες θα συμμετάσχουν στο μετοχικό σχήμα και με τι ποσοστό ο κάθε ένας. Σημειώνεται πώς ο κ. Κοντομηνάς είναι ο δεύτερος επιλαχών μετά τον Ιβάν Σαββίδη με προσφορά στα 61 εκατ. ευρώ, ενώ ο κ. Βρυώνης είχε αποκλειστεί από την τελική φάση του διαγωνισμού.
Την ίδια στιγμή ωστόσο πυρετώδης είναι και η προετοιμασία του νέου τηλεοπτικού σταθμού του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη που φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στην ενημέρωση, αλλά και στην ψυχαγωγία, από τις πρώτες μέρες της λειτουργίας του. Οι πληροφορίες αναφέρουν πώς μελετά ήδη τις πρώτες εισηγήσεις των συνεργατών του για το πρόγραμμα, αλλά και στην στελέχωση του νέου καναλιού.
Θεωρείται πιθανή η μετακίνηση στον Πειραιά, ορισμένων δημοσιογράφων που μέχρι σήμερα εργαζόταν στους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA και STAR, ενώ αίσθηση προκάλεσε και η χθεσινή δήλωση του Νίκου Χατζηνικολάου με την οποία επιβεβαίωσε ότι και ο ίδιος μένει χωρίς τηλεοπτική στέγη και μελετά τις επόμενες κινήσεις του.
Για τον Σκάι του Γιάννη Αλαφούζου και τον ΑΝΤ1 του Θοδωρή Κυριακού δεν έχει ακόμη ακουστεί κάτι συγκεκριμένο όσον αφορά σε πιθανή συνεργασία ή “συμμαχία”, αν και το παιχνίδι, όπως αναφέρουν άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα είναι ανοιχτό.
Ενδιαφέρον επίσης έχει πως θα αντιδράσουν τόσο ο Όμιλος Βαρδινογιάννη που έχει μείνει χωρίς άδεια ενημερωτικού τηλεοπτικού σταθμού (θα αρκεστεί μόνο σε μία θεματική άδεια), όπως επίσης και ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος δήλωσε πώς τον ενδιαφέρει ο ενημερωτικός τομέας και είναι σχεδόν βέβαιο πως θα διεκδικήσει άδεια περιφερειακού τηλεοπτικού σταθμού.
Μεγάλη είναι στο μεταξύ και η αγωνία των εργαζομένων στα κανάλια που δεν έχουν πάρει άδεια. Ειδικά στο Mega πλέον δείχνουν όλοι να το έχουν πάρει απόφαση, πώς το κανάλι δεν θα λειτουργήσει ξανά.
Μια φημολογία που υπήρξε χθες, ότι οι τράπεζες μελετούν “λύση Μαρινόπουλου” για το Mega, διαψεύστηκε από τραπεζίτες, οι οποίοι υπογράμμιζαν ότι για να επιβιώσει ο τηλεοπτικός σταθμός θα πρέπει να εκδηλώσει ενδιαφέρον ανάληψης των υποχρεώσεών του, άλλος σταθμός που εξασφάλισε άδεια, ο οποίος θα πρέπει να συμφωνήσει στην εξυπηρέτηση των δανείων του MEGA, διατηρώντας μάλιστα στην μετοχική του σύνθεση τους σημερινούς μετόχους του.
Έντονη ανησυχία υπάρχει και μεταξύ των εργαζομένων στον Alpha, παρά τις διαβεβαιώσεις του ιδιοκτήτη του σταθμού, ότι η λειτουργία του θα συνεχιστεί. Μιλώντας χθες το μεσημέρι της Τρίτης στα κορυφαία διοικητικά στελέχη του Alpha, (παρουσιαστές, δημοσιογράφους και των εκπομπάρχες, πλην του Λάκη Λαζόπουλου που απουσίαζε) ο κ. Κοντομηνάς επιτέθηκε στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι διώκεται προσωπικά.
«Ακόμη και αυτοί που πήραν τις άδειες στην πραγματικότητα δεν τις θέλουν γιατί είναι ακριβές και οι τηλεοπτικοί σταθμοί, έτσι όπως είναι σήμερα η οικονομία, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βγουν οικονομικά» είπε ο κ. Κοντομηνάς, προαναγγέλλοντας εξελίξεις τις επόμενες ημέρες.