20.9.16

Συγκλονιστικό βίντεο από την πτώση του ΑΗ-64D Apache - Από θαύμα σώθηκαν οι χειριστές


ΕΙΧΑΝΕ ΑΓΙΟ - Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΙΛΟΤΩΝ ΤΟΥΣ ΕΣΩΣΕ

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Συγκλονιστικό βίντεο από την πτώση του ΑΗ-64D Apache που δείχνει ότι οι δύο χειριστές αλλά και δεκάδες πεζοναύτες είχαν πράγματι "Άγιο" και σώθηκαν κυριολεκτικά από θαύμα, είδε πριν λίγο το φως της δημοσιότητας.
 
Στο βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο πιλότος  προσπάθησε να ελέγξει την πτώση, αλλά δεν τα κατάφερε με αποτέλεσμα το ελικόπτερο να ανατραπεί. Είναι πραγματικά απίστευτο που σε μία τέτοια πτώση δεν υπήρξαν θύματα. 
 
Οι χειριστές βγήκαν έξω με την βοήθεια των ανδρών του Στρατού που έσπευσαν σε δευτερόλεπτα στο σημείο και τους έσωσαν.
 
Στο βίντεο διακρίνονται πολλοί άνδρες που έχουν αποβιβαστεί στην παραλία την στιγμή που φτάνει το ελικόπτερο.
 
Μετά την πτώση άμεσα καταφθάνουν οι ελαστικοί λέμβοι του ΕΣ με τις οποίες έγκαιρα απεγκλώβισαν τους δύο χειριστές .
 
Οι χειριστές βγήκαν έξω με την βοήθεια των ανδρών του Στρατού που έσπευσαν σε δευτερόλεπτα στο σημείο και τους έσωσαν επιβεβαιώνοντας το pronews.gr που έλεγε ότι:
 
 «Μόλις ακούμπησαν το νερό, άνοιξαν τις καλύπτρες του ελικοπτέρου, ενώ πλωτά μέσα της δύναμης απόβασης έσπευσαν να τους περισυλλέξουν, όπως και έγινε».
 
Τελικά είναι αδύνατον να επισκευαστεί και να ξαναπετάξει το επιθετικό ελικόπτερο AH-64D Longbow Apache, της Αεροπορίας το οποίο κατέπεσε στην θαλάσσια περιοχή του κόλπου Ορφανού, δυτικά της Χαλκιδικής, σήμερα το πρωί.
 
Το ελικόπτερο,. όχι απλώς ανατράπηκε, αλλά κόπηκε "στα δύο" το ουραίο τμήμα και βέβαια τα ηλεκτρονικά του έχουν πλήρως καταστραφεί, το ίδιο και οι έλικες. Η συνολική ζημιά είναι πολλά εκατομμύρια ευρώ και βέβαια, ουδέποτε ξαναπέταξε ελικόπτερο που κόπηκε "στα δύο".

Πλήγμα για την ΑΣ τα συνεχή ατυχήματα των AH-64DHA
Δυστυχώς οι απώλειες στα ελικόπτερα του 2ου ΤΕΕΠ είναι μεγάλες συγκριτικά με τον αριθμό και του χρόνου υπηρεσίας τους στην ΑΣ. Η ΑΣ είχε προμηθευτεί αρχικά 12 ελικόπτερα AH-64D εκ των οποίων τα 4 έφεραν το ραντάρ κατάδειξης στόχων APG-78 Longbow.
Από τα 12 ελικόπτερα έχουν καταστραφεί σε ατυχήματα τα τρία. Ενα ακόμα Apache της έκδοσης "Α" είχε καταστραφεί το 2008. Το πρώτο δυστύχημα έγινε στις 30 Ιουλίου του 2010 όταν ένα AH-64DHΑ κατέπεσε και συνετρίβη κατά τη διάρκεια άσκησης αυτοπεριστροφής με αποτέλεσμα τον θάνατο και των δύο πιλότων.
Το δεύτερο έγινε στις 2 Μαΐου του 2011 όταν ένα ελικόπτερο της ίδιας έκδοσης αναφλέγη από βλάβη στον κινητήρα του από άγνωστη αιτία κατά τη διάρκεια πτήσης.
Ευτυχώς σε εκείνη την περίπτωση δεν είχαμε θρηνήσει θύματα. Μάλιστα το θέμα είναι ανοικτό για τοτ εάν η Boeing οφείλει βάσει την εγγύησης να αναπληρώσει το συγκεκριμένο ελικόπτερο.
Το σημερινό ατύχημα ήταν το πρώτο όπου το Apache έφερε το ραντάρ APG-78 Longbow και το τέταρτο, συνολικά Apache, από το 2008. Έτσι δυστυχώς η σημερινή δύναμη του 2ουΤΕΕΠ αποτελείται από 7 AH-64DHA + 2 (πλέον) AH-64DAH Longbow, ένα σύνολο δηλαδή 9 ελικοπτέρων από τα 12 που αρχικά που είχαμε προμηθευτεί.
pronews