5.9.16

«Τι είχες Γιάννη... »: Δεν μας δίνουν την δόση των 2,8 δισ. ευρώ


του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Δεν θα εκταμιευθεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ μέσα στο έτος όπως αποκάλυψαν πριν από λίγο πηγές του υπουργείου Οικονομικών πολύ κοντά στον ίδιο τον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο.
 
Έτσι το ίδιο βάρβαρο παιχνίδι των δανειστών κατά του ελληνικού λαού, ένα κακόγουστο παιχνίδι που διαρκεί έξι ολόκληρα χρόνια συνεχίζεται δίχως τέλος επιβεβαιώνοντας την λαϊκή ρήση «τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα».
 
Το χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής Ηandelsblatt, σύμφωνα με το οποίο δεν πρόκειται να εγκριθεί χρηματοδότηση προς την Ελλάδα στη σύνοδο της Μπρατισλάβα φέρεται να επιβεβαιώνεται.
 
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σημείωσαν ότι «έγκριση κονδυλίων δεν θα υπάρξει ούτε στην τακτική σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 10 Οκτωβρίου και, κατά πάσα πιθανότητα ούτε καν εντός του έτους»!
 
«Η εκταμίευση της υποδόσης βρίσκεται «εντός του προγραμματισμένου πλαισίου» και το «πράσινο φως» για την εκταμίευσή της θα δοθεί, μετά από την «έκθεση συμμόρφωσης», που θα συντάξουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, που θα επανέλθουν στην Αθήνα, στις 12 Σεπτεμβρίου.
 
Όπως προστίθεται,  «έτσι και αλλιώς, το ζήτημα της εκταμίευσης της συγκεκριμένης υποδόσης δεν θα αποτελούσε αντικείμενο του άτυπου Eurogroup, που θα συνέλθει στη Μπρατισλάβα, στις 9 Σεπτεμβρίου».
 
Οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών προχώρησαν στην αποκάλυψη αυτή μέσω διαρροών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά και από το δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας του Ντίσελντορφ «Handelsblatt», το οποίο, επικαλούμενο Ευρωπαίο διπλωμάτη, αναφέρει ότι στην άτυπη συνάντηση του Eurogroup στη Μπρατισλάβα θα υπάρξει μόνον μία σύντομη έκθεση προόδου της Αθήνας, όχι, όμως, έγκριση νέας δόσης στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου βοήθειας. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις ίδιες πηγές, έγκριση κονδυλίων δεν θα υπάρξει ούτε στην τακτική σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 10 Οκτωβρίου και, κατά πάσα πιθανότητα ούτε καν εντός του έτους.
 
Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου, για να εκταμιευθεί η υποδόση, πρέπει να διαπιστώσουν την πρόοδο στην υλοποίηση των δράσεων- ουρά της πρώτης αξιολόγησης, οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM). Με βάση τα αποτελέσματα των επαφών που θα πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα από τις 12 Σεπτεμβρίου και μετά, θα συντάξουν την «έκθεση συμμόρφωσης». Στη συνέχεια, θα εκταμιευθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, σημαντικό μέρος της οποίας θα οδεύσει για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.
 
Εντός του Οκτωβρίου, αναμένεται να αρχίσει η δεύτερη αξιολόγηση, η ολοκλήρωση της οποίας συναρτάται άμεσα τόσο με τις συζητήσεις για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα όσο και με μία νέα δόση ύψους 6,1 δισ. ευρώ.
 
Με την αξιολόγηση αυτή συνδέονται και τα εργασιακά. 
 
Το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου στη Μπρατισλάβα,θα έχει ως θέμα συζήτησης την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την Ελλάδα στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση χρημάτων στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης.
 
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν από τους εκπροσώπους των θεσμών και τις ελληνικές αρχές σχετικά με την υλοποίηση των ενδιάμεσων στόχων και την πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
 
Σημειώνεται ότι στις 25 Μαΐου το Euroworking Group είχε προβεί στην ακόλουθη δήλωση «η πρόσθετη εκταμίευση, μετά το καλοκαίρι, στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης, συνδέεται με την ολοκλήρωση των οροσήμων που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, τη διακυβέρνηση των τραπεζών, τη Γενική Γραμματεία Εσόδων και τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, καθώς και την πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου».
 
Λίγο αργότερα πάντως πάλι οι ίδιες πηγές επανήλθαν στο θέμα και δήλωσαν ότι «εντός του προγραμματισμένου πλαισίου βρίσκεται η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, το πράσινο φως για την οποία θα δοθεί, μετά από την έκθεση συμμόρφωσης, που θα συντάξουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, που θα επανέλθουν στην Αθήνα, στις 12 Σεπτεμβρίου. Έτσι και αλλιώς, το ζήτημα της εκταμίευσης της συγκεκριμένης υποδόσης δεν θα αποτελούσε αντικείμενο του άτυπου Eurogroup, που θα συνέλθει στη Μπρατισλάβα, στις 9 Σεπτεμβρίου»
 
Στο μεταξύ η αγορά συνεχίζει να «στενάζει» απο τα «φέσια» του κράτους προς τους ιδιώτες. Φυσικά στην συνέχεια οι ιδιώτες αυτοί «φεσώνουν» και τους υπόλοιπους ιδιώτες. 
 
Πάντως οι δανειστές το κόλπο το έχουν βρει. Κάθε 2 μήνες η χώρα χρειάζεται την... δόση της.