24.8.16

Κούρδοι του YPG: «Η Τουρκία θα πληρώσει μεγάλο τίμημα με την απόφασή της να μπει στον “βάλτο” της Συρίας»


ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΤΖΑΡΑΜΠΛΟΥΣ ΟΙ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ FSA ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

του Πάνου Σπαγόπουλου
«Η Τουρκία θα χάσει πολλά περισσότερα από όσα αναμένεται να κερδίσει από τη στιγμή που έκανε το βήμα να μπει στον “βάλτο” της Συρίας», ανέφερε ο Saleh Moslem ηγετικό στέλεχος του κόμματος των Κούρδων της Συρίας PYD, μετά την έναρξη της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη».
Ο εκπρόσωπος του PYD στη Γαλλία Khaled Isa, δήλωσε στο ρωσικό Sputnik ότι «η Τουρκία επιχειρεί να μετατρέψει την έμμεση κατοχή της Συρίας σε άμεση» συμπληρώνοντας πως:»Απαιτούμε από την Τουρκία να αποσυρθεί αμέσως από την επικράτεια της Συρίας και να σταματήσει να υποστηρίζει τις τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία, αλλιώς θα είμαστε εμείς που θα τους εξαναγκάσουμε να βγουν έξω από την Συρία».
Στην Τουρκία διαδηλωτές επιδοκιμάζοντας την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στηνΒόρεια Συρία προτρέπουν την τουρκική κυβέρνηση να προχωρήσει μέχρι τη Δαμασκό και το Χαλέπι.


Pro-govt pundits in Turkey cheer for Syria incursion, advocates taking over Damascus & Aleppo while at it. CRAZY


Στο μεταξύ στο μέτωπο των πολεμικών συγκρούσεων τουλάχιστον 5000 ένοπλοι αντάρτες του αποκαλούμενου «ελεύθερου συριακού Στρατού» ή αλλιώς FSA  έχουν εισέλθει στην βόρεια Συρία υπό την προστασία τουρκικών αεροσκαφών F-16 και τουρκικών ειδικών δυνάμεων προελαύνοντας προς την πόλη Jarablus η οποία ελέγχεται από την ISIS.
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες –από τουρκικές πηγές όμως- οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις σε συνεργασία με τον FSA επιτίθενται τώρα στην νότια είσοδο της πόληςJarablus.
Το τουρκικό πυροβολικό με συστήματα των 155 χλστ. Firtina βομβαρδίζει από το πρωί τις περιοχές που ελέγχονται από την ISIS στο χωριό Kilis κοντά στην πόλη ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως οι μικτές δυνάμεις FSA και Τούρκων πλησιάζουν στο κέντρο της Jarablus.
Τα τουρκικά F-16 έχουν και επιβεβαιωμένα πλέον εισέλθει στον εναέριο χώρο της Συρίας πραγματοποιώντας συνεχείς αποστολές εναντίον στόχων της ISIS.
Την ίδια ώρα οι Κούρδοι καταγγέλλουν ότι οι τουρκικές επιθέσεις στην ISIS εντός συριακού εδάφους είναι στημένες και οι ένοπλοι ισλαμιστές εγκαταλείπουν «πρόθυμα» τα εδάφη που κρατούν!
Μάλιστα λένε πως οι τουρκικές δυνάμεις εξαπέλυσαν κύμα βομβαρδισμών στην πόλη Derik πολύ μακριά από την Jarablus.
Σύμφωνα με τον επίσημο λογαριασμό tweeter της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» οι τουρκικές δυνάμεις απελευθέρωσαν την πόλη Keklice από τις δυνάμεις της ISIS.
Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι το πόσο εύκολα οι δυνάμεις της ISISεγκαταλείπουν τις θέσεις που κρατούν την ώρα που ο συριακός Στρατός με μεγαλύτερες δυνάμεις δεν μπορούσε να το κάνει τόσο εύκολα, ενώ να σημειωθεί πως δεν έχει καταγραφεί καμία πράξη αυτοθυσίας από τους ενόπλους της ISIS με παγιδευμένα οχήματα αυτοκτονίας.
 Σύμφωνα με τις τουρκικές πηγές περί τα 25 άρματα μάχης του τουρκικού Στρατού βρίσκονται εντός της Συρίας


..
Η... ISIS "καταρρέει": Ο FSA σε χρόνο ρεκόρ στο προπύργιο της οργάνωσης στην Τζαραμπλούς
https://pbs.twimg.com/media/CqoRd0HUAAAzuCY.jpg:large
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα αντικρουόμενα μηνύματα ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε την εξής δήλωση πριν από λίγο: «Πρέπει να προστατέψουμε  την ενότητα της Συρίας και να αποτρέψουμε την δημιουργία μιας κουρδικής οντότητας»