31.8.16

Βλήματα Yakhont και Iskander αναπτύσσει η Ρωσία στην Άπω Ανατολή 80 χλμ. από τις ακτές της Αλάσκα!


ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΡΩΣΟΣ ΥΠΑΜ 

του Πάνου Σπαγόπουλου
Την τοποθέτηση αντιπλοϊκών βλημάτων P-800 Yakhont στην ρωσική Άπω Ανατολή σε απόσταση 100 μόλις χιλιομέτρων από τις ακτές της Αλάσκα ανακοίνωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu.
Η κίνηση αυτή της Ρωσίας ουσιαστικά θέτει όλη την περιοχή του Βερίγγειου πορθμού υπό τη ρωσική σκέπη ελέγχοντας όλη την θαλάσσια κυκλοφορία στην περιοχή. Η νέα μονάδα, επιπέδου μεραρχίας, αναμένεται να είναι πλήρως επιχειρησιακή το 2018 ελέγχοντας μια περιοχή από τις ακτές της Αλάσκα μέχρι και τις Κουρίλες νήσους το καθεστώς των οποίων αμφισβητείται από την Ιαπωνία.
Ο Shoigu  σε δηλώσεις που έκανε γνωστό πως «η νέα μονάδα “άμυνας ακτών” αναμένεται να διασφαλίσει τον έλεγχο των κλειστών θαλάσσιων ζωνών στις Κουρίλες νήσους και τα στενό του Βερίγγειου καλύπτοντας  τα δρομολόγια των σκαφών του ρωσικού Στόλου του Ειρηνικού προς την Άπω Ανατολή και τη Βόρεια Θάλασσα διασφαλίζοντας την βιωσιμότητα των ναυτικών πυρηνικών μονάδων του Βόρειου και του Στόλου του Ειρηνικού».
«Είναι φανερό πως αυτά δεν είναι συνηθισμένα νέα, γιατί μιλάμε για την μιας σοβαρής στρατιωτικής δύναμης σε απόσταση “πετάγματος πέτρας” από τις ΗΠΑ. Μόνο ο Βερίγγειος πορθμός θα χωρίζει την μονάδα αυτή από την Αλάσκα» δήλωσε ο  Sergei Ishchenko αμυντικός αναλυτής στο Svobodnaya Pressa για να συμπληρώσει: «Και θα είναι στο στενότερο σημείο μόνο 96 χλμ. μακριά. Κατά συνέπεια πρέπει να παρακολουθήσουμε με ιδιαίτερη προσοχή αυτή την εξαγγελία».
Το διαμέρισμα Chukotka Autonomous Okrug που βρίσκεται στο άκρο της ρωσικής Άπω Ανατολής και βρέχεται από τον Βερίγγειο φιλοξενούσε στο παρελθόν βαλλιστικούς πυραύλους SS-20 μέσης ακτίνας δράσης, στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22M και Tu-95 χρησιμοποιώντας το αεροδρόμιο Ugolny ανατολικά από την πόλη Anadyr.
Τώρα τα ρωσικά στρατηγικά βοβμαρδιστικά έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν ξανά το συγκεκριμένο αεροδρόμιο ως ενδιάμεσο σταθμό ανεφοδιασμού για περιπολίες ανοικτά της Αλάσκα και των αμερικανικών δυτικών ακτών.
Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ διαθέτουν εκτεταμένος υποδομές στην Αλάσκα κυρίως για έγκαιρη προειδοποίηση. Πιο συγκεκριμένα υπάρχει η βάση Clear Air Force Station   για το εντοπισμό βαλλιστικών πυραύλων ICBM και SLBM, η βάση Eareckson Air Station η οποία φιλοξενεί το ραντάρ Cobra-Dane και η κοινή βάση Elmendorf–Richardson  του συστήματος NORAD. Ακόμη υπάρχει η 4η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία και η 25η Μεραρχία Πεζικού. Στην βάση Elmendorf–Richardson   υπάρχουν και τα αμερικανικά F-22A Raptor 5ης γενιάς τα οποία αποτελούν τη σημαντικότερη ασπίδα των ΗΠΑ από την πλευρά της Αλάσκα.
«Σε κάθε περίπτωση το προσωπικό στην βάση Elmendorf και τα στρατεύματα στο Fort Richardson θα πηγαίνουν πλέον για ύπνο με ένα αίσθημα ανασφάλειας όπως και κατά τη διάρκεια του “ψυχρού πολέμου”», σημειώνει ο  Ishchenko.
Η ανάπτυξη των βλημάτων Ρ-800 Yakhont που αναπτύσσουν υπερηχητική ταχύτητα 2,5 mach έχοντας μέγιστη εμβέλεια 600 χλμ. και ενδεχομένως και των βλημάτων Iskander αναμένεται να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα στις ΗΠΑ καθώς πλέον δε θα ελέγχουν την συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

pronews