15.8.16

Έρευνες στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων για την ύπαρξη φανατικών ισλαμιστών (vid)

Οι έρευνες για τζιχαντιστές κ.λ.π. ΔΕΝ προαναγγέλλονται.Όταν προαναγγέλλονται τότε είναι εικονικές, αφού έτσι ειδοποιούν ...ενδιαφερομένους για να εξαφανιστούν. Η απάτη συνεχίζεται...Juan

ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ EUROPOL 

Σε κατάσταση συναγερμού η Ελλάδα για ύπαρξη τζιχαντιστών ανάμεσα σε πρόσφυγες. Για το λόγο αυτό, έρευνες έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου και στην ηπειρωτική χώρα.
Πολυμελές κλιμάκιο της Europol θα φτάσει στις 20 Αυγούστου στη Ελλάδα προκειμένου μαζί με την ΕΛ.ΑΣ να «χτενίσουν» τα κέντρα φιλοξενίας για φανατικούς ισλαμιστές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας στις 20 του μηνός θα φτάσουν στη χώρα μας πολυάριθμη ομάδα της Europol από εξειδικευμένους στην ισλαμική τρομοκρατία αξιωματικούς ώστε να ερευνήσουν από κοινού με την ΕΛ. ΑΣ το ενδεχόμενο στα κέντρα φιλοξενίας να έχουν μπει και άτομα ύποπτα για εμπλοκή με τον ISIS.
Η δραστηριοποίηση της ομάδας δεν θα γίνει μόνο στα hotspots στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αλλά και στην ηπειρωτική χώρα στα κέντρα φιλοξενίας με δευτερογενείς ελέγχους.
Όπως είναι φυσικό, το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας αναμένεται να γίνει στη Λέσβο, αφού από εδώ πέρασε και συνεχίζει να περνάει ο μεγαλύτερος όγκος μεταναστών.
Από ελληνικής πλευράς στην ομάδα αυτή θα μετάσχουν άνδρες από την αντιτρομοκρατική άλλες υπηρεσίες ασφαλείας αλλά και από την  Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.
Η εκπαίδευση χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας, που χορήγησε για το πρότζεκτ για τα φαινόμενα ριζοσπαστικοποίησης 140.000 ευρώ. Η έγκριση στις ελληνικές Αρχές δόθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.
"Πριν από κάθε αιματηρή τρομοκρατική επίθεση υπάρχουν σινιάλα. Πρέπει να έχουμε ανοιχτές τις κεραίες και να είμαστε εκπαιδευμένοι για να τα πιάσουμε. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της επίθεσης στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo στο Παρίσι υπήρξαν σινιάλα που δεν διαβάστηκαν. Η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή η πιο ασφαλής χώρα της Ευρώπης. Παρόλ’ αυτά είμαστε υποχρεωμένοι να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό των νευραλγικών υπηρεσιών του κράτους προκειμένου να προλάβουμε τυχόν γέννηση πυρήνων ρισοσπαστικοποίησης", δήλωσε αρμόδια πηγή.
Από την πλευρά του, στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. εξηγεί: "Προετοιμαζόμαστε με βάση το διεθνές γίγνεσθαι. Βλέπουμε τι γίνεται γύρω μας, τι έγινε λάθος στο εξωτερικό. Τι μπορούμε να προβλέψουμε και να αποτρέψουμε στην Ελλάδα. Κάνουμε ανάλυση περιστατικών. Εξετάζουμε συγκεκριμένα περιστατικά, όπως για παράδειγμα η τρομοκρατική επίθεση στο σατιρικό περιοδικό στο Παρίσι. Τελικός στόχος είναι η εκπαίδευση να περάσει στις ακαδημίες της ΕΛ.ΑΣ. Υπάρχει μία βιβλιογραφία με την οποία εκπαιδεύονται 10 πρόσωπα με περγαμηνές. Μέσα από τα σεμινάρια η ύλη θα εμπλουτιστεί και θα προκύψουν συμπεράσματα για μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Τα αποτελέσματα θα κατατεθούν στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης που θα αποφασίσουν το κατά πόσο πρέπει να νομοθετηθούν κάποιες από τις εισηγήσεις μας. Από τις ζυμώσεις προκύπτει πολιτικής χρησιμότητας γνώση".
Σύμφωνα με πληροφορίες, η "ανάλυση περιστατικών" είναι ίσως το σημαντικότερο κομμάτι των εκπαιδεύσεων που στοχεύουν στην πρόληψη.
Για παράδειγμα, ένας σωφρονιστικός υπάλληλος θα πρέπει να είναι σε θέση να διακρίνει το πότε ένας κρατούμενος αρχίζει να εμφανίζει αποκλίνουσα συμπεριφορά που θα μπορούσε να καταλήξει σε φανατισμό και ενδεχομένως ακόμα και στο πέρασμά του στην τρομοκρατία.
Το επόμενο βήμα του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας είναι οι εκπαιδεύσεις για την προστασία των κρίσιμων υποδομών της Ελλάδας και για το κυβερνοέγκλημα.
Το 60% πιστεύει ότι ισλαμιστές εξτρεμιστές μεταμφιέζονται σε πρόσφυγες
Εν τω μεταξύ παγκόσμια έρευνα  δείχνει ότι το 60% των ανθρώπων πιστεύει πως ισλαμιστές εξτρεμιστές μεταμφιέζονται ως πρόσφυγες.
Η έρευνα της εταιρείας Ipsos MORI που μελέτησε την στάση ενάντια στους πρόσφυγες και την μετανάστευση πραγματοποιήθηκε με δείγμα 16.000 ανθρώπων σε 22 χώρες, ανάμεσα τους τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και την Ρωσία.
Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανέφερε πως ενώ υφίστανται οι απειλές για την ασφάλεια, οι άνθρωποι που δραπετεύουν από διώξεις και πολέμους, χρειάζεται να προστατευτούν.
«Όπως σε κάθε πληθυσμό, υπάρχουν άνθρωποι που είναι εγκληματίες και ο νόμος πρέπει να επιβάλλεται σε αυτούς. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, είτε είναι πρόσφυγας, είτε όχι», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNHCR, Ουίλιαμ Σπίντλερ στο Thomson Reuters Foundation.
«Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των προσφύγων είναι νομοταγής και δεν πρέπει να τους δαιμονοποιούμε, ή να τους βλέπουμε όλους ως εγκληματίες και τρομοκράτες, καθώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει», πρόσθεσε.
Οι συμμετέχοντες σε όλες τις χώρες που πραγματοποιήθηκε η έρευνα εκτιμούν πως η μετανάστευση αυξήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες θεωρούν η μετανάστευση είχε αρνητική επίδραση στη χώρα τους, με μόλις 40% να δηλώσει πεπεισμένο ότι οι πρόσφυγες θα ενσωματωθούν επιτυχώς.
Παρά την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, ο επικεφαλής του ινστιτούτου κοινωνικών ερευνών Ipsos MORI, Μπόμπι Ντάφι δήλωσε πως η στάση ενάντια στους πρόσφυγες δεν έχει αλλάξει σημαντικά από το 2011.
«Δεν έχει σημειωθεί μια ευρεία αρνητική μετατόπιση στις συμπεριφορές…στις 22 χώρες στο σύνολο τους, οι τάσεις παραμένουν αρκετά σταθερές τα τελευταία πέντε χρόνια», ανέφερε ο Ντάφι με ανακοίνωση του.
Ο Σπίντλερ τόνισε πως η πλειοψηφία των ανθρώπων κατανοεί τα δεινά των προσφύγων και την προστασία που δικαιούνται να έχουν.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο επίσης πιστεύουν πως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που δραπετεύουν από διώξεις θα πρέπει να προστατεύονται και επιθυμούν τα κράτη τους να κρατήσουν τα σύνορα ανοιχτά για αυτούς», επισήμανε.
Δείτε στο βίντεο από το αρχείο του Lesvosnews.gr, όταν κάτοικοι της Λέσβου μιλούσαν για την ύπαρξη τζιχαντιστών ανάμεσα στους μετανάστες στη Λέσβο.
pronews