21.8.16

Μαχητικά αεροσκάφη Su-30SM και SHORADS Pantsir S.1 μετέφερε η Ρωσία στη νέα βάση της στο Ιράν!


ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ: "ΜΑΣ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΑΝ ΠΛΗΡΩΣ"!

Τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Su-30SM και μία Μοίρα α/α πυραύλων μικρού βεληνεκούς Pantsir S.1 (μία άλλη πηγή αναφέρει Tor-M2) μεταφέρουν τις τελευταίες ώρες οι Ρώσοι στην βάση Νόντζι του Ιράν όπου έχουν μεταφερθεί επίσης στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκαφη Tu-22SM και υποστρατηγικά μαχητικά κρούσης Su-34.
Τα α/α μεταφέρουν μεταφορικά αεροσκάφη Τu-124 της ρωσικής Αεροπορίας και αποστολή τους είναι να προστατεύουν τις στυστοιχίες των S-400 πουυ μεταφέρθηκα εκεί χθες το απόγευμα.
Τα SHORADS (όπως και στην περίπτωση των ελληνικών Tor-M1 που είναι εγκατεστημένα στην Κρήτη) προστατεύουν τις συστοιχίες των πυραύλων μακρού βεληνεκούς, βασικά από βλήματα cruise και πάσης φύσεως όπλα αέρος-εδάφους που θα εκτοξευτούν κατά των συστοιχιών, αφού έχουν αυξημένες δυνατότητες καταστροφής τους.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η συγκέντρωση ισχύος της Ρωσίας στην βάση Νότζι, η οποία συγκρίνεται μόνο με αυτή στην βάση Χμέιμιμ της Συρίας.
Μόνο που στην Χμέιμιμ δεν σταθμεύουν στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22SM!
Η Τεχεράνη έδωσε άδεια στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της βάση στο Χαμαντάν για να βομβαρδίζει θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και αυτό είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό.
Είναι η πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που το Ιράν δίνει βάσεις σε μία ξένη δύναμη. “Αυτό δεν είχε γίνει ούτε επί Σάχη”, δήλωσε στους New York Times o Τζον Λίμπερτ, πρώην διπλωμάτης στο Ιράν και ένας εκ των ομήρων στην αμερικανική πρεσβεία της Τεχεράνης το 1979.
Η κίνηση έπιασε στον ύπνο τις ΗΠΑ που είχαν την προσοχή τους στραμμένη στην Τουρκία και επιπλέον, ενόψει εκλογών, έχουν πολύ περιορισμένες δυνατότητες αντίδρασης.
Θα ήταν καταστροφικό για το στρατόπεδο των Δημοκρατικών να δημιουργηθεί πρόβλημα στις σχέσεις με το Ιράν μετά από τόσα χρόνια προσπαθειών για την αποκατάστασή τους.
Η εξέλιξη είναι κάτι παραπάνω από σημαντική και αλλάζει όλα τα δεδομένα στην περιοχή του Κόλπου και της Μέσης Ανατολής, αφού πλέον η εγκατάσταση S-400 αποκτά διαστάσεις κρίκων αλυσίδας: Από την βάση Χμέιμιμ της Συρίας μέχρι το Χαμαντάν του Ιράν, δημιουργούνται δύο θεωρητικά αδιαπέραστοι αλληλοεπικαλυπτόμενοι "θόλοι" α/α και ΑΒΜ συστημάτων, οι οποίοι προσφέρουν αεροπορική επιτήρηση και έγκαιρη προειδοποίηση στις ρωσικές δυνάμεις σε ολόκληρη τη νότια περιφέρεια της Ρωσία που ξεκινά από την Κασπία και φθάνει μέχρι τα σύνορα με το Τατζικιστάν!
Ενδιαφέρον είναι να δούμε πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ, το οποίο όχι απλά δεν πέτυχε να ματαιωθεί η παράδοση των S-300PMU-2 στο Ιράν, αλλά τώρα βλέπει και S-400 με ακτίνα δράσης 400 km (με το βλήμα 40N6)!
Είναι σαφές ότι στόχος της ρωσικής εγκατάστασης τέτοιων συστημάτων δεν είναι το Ισραήλ. Αλλωστε οι σχέσεις Μόσχας-Τελ Αβίβ ακόμα και σε αυτή την εξαιρετικά ρευστή εποχή είναι εξαιρετικές, αλλά περισσότερο οι αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ.
Βέβαια, εδώ βλέπουμε πλέον την Ρωσία να επεκτείνει την αμυντική της διάταξη για πρώτη φορά τόσο μακριά από τα σύνορά της. Και αυτό το γεγονός έχει την δική του ξεχωριστή αξία...
Πρακτικά έχει "κλειδωθεί" ο εναέριος χώρος από ανατολικά της Κρήτης, όπου φτάνει η ακτίνα δράσης των 400 χλμ. των συστημάτων S-400 της βάσης Χμέιμιν, μέχρι βαθιά μέσα στο Αφγανιστάν, προς τα ανατολικά και μέχρι τον βόρειο Κόλπο στο νότο!
Η δυτική πλευρά του δακτυλίου βρίσκεται οριακά δυτικά της Κύπρου και η Ανατολική καλύπτει ολόκληρο το Αφγανιστάν, μέχρι το Πακιστάν!
Οι "δακτύλιοι", καλύπτουν, μια γραμμή πυρός άνω των 1400 χλμ. από ανατολικά της Κρήτης, μέχρι το Αφγανιστάν και 400 χλμ. προς τα νότια και τον βορρά!
Στο μεταξύ σήμερα το Ιράν παρουσίασε την δική του έκδοση των S-300, ένα σύστημα που αναπτύχθηκε εγχωρίως μετά την άρνηση της Μόσχας τα χρόνια του εμπάργκο να του παραδώσει τα S-300 που είχε συμφωνήσει και μάλιστα είχε λάβει και προκαταβολή.
Το νέο αντιαεροπορικό του σύστημα έχει όνομ "Bavar 373", και παρουσιάστηκε σε τελετή που έγινε παρουσία του προέδρου Χασάν Ροχανί.
Οι εικόνες που μεταδόθηκαν από διάφορα ιρανικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν τον πρόεδρο Ροχανί και τον υπουργό Άμυνας Χοσεΐν Ντεγάν να βρίσκονται μπροστά από το νέο αντιαεροπορικό σύστημα.