24.8.16

Εισβολή τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Συρία τα ξημερώματα προς καταστροφή Κούρδων και ISIS (φωτό, vid)


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ» ΠΛΕΟΝ ΑΠΛΩΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ Η ΜΟΣΧΑ ΚΑΙ Η ΔΑΜΑΣΚΟΣ!

του Βασίλη Καπούλα
Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ακριβώς σαράντα ημέρες μετά το αποτυχημένο αιματηρό πραξικόπημα, ξεκίνησαν μεγάλης έκτασης επιχείρηση κατά των συμμάχων των ΗΠΑ στην Συρία, των Κούρδων (πρώην συμμάχων της συριακής κυβέρνησης και των Ρώσων) και του ISIS, πρώην συμμάχου των δυτικών και της ίδιας της Τουρκίας!
 
Η επιχείρηση με τίτλο "Ασπίδα του Ευφράτη", διεξάγεται από μια δύναμη 10.000 ανδρών και δύο Μοιρών μαχητικών αεροσκαφών F-16C/D και F-4E Terminator.
 
Σε λίγες ώρες θα φανεί αν η Τουρκία θα τηρήσει τις συμφωνίες με Ρωσία ή θα αυτονομηθεί επιδιώκοντας την επίτευξη άλλων στόχων.
 
Εξάλλου η σημερινή ημέρα που αποφασίστηκε η εισβολή είναι ημέρα-ορόσημο για την Τουρκία:  Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 500 χρόνια, στις 24 Αυγούστου 1516 τα οθωμανικά στρατεύματα του Σουλτάνου Σελίμ του Α’ νίκησαν τους Άραβες Μαμελούκους στο Νταμπίκ και κατέλαβαν τη Συρία.
 
H Τουρκία έχει προαποφασίσει να κινηθεί εναντίον των Σύριων Κούρδων. Μάλιστα πριν λίγο βομβάρδιζε βόρεια του Derik, πολύ μακριά από Jarabulus, κοντά στο ιρακινό κουρδιστάν.
 
O αρχηγός των Κούρδων της Συρίας, Salih Müslim, δήλωσε πως οι Τούρκοι ξεπέρασαν τα όρια και απείλησε ότι θα πληρώσουν πολύ ακριβά την επέμβαση αυτή όπως οι Τζιχαντιστές που βρίσκονται σε γενική οπισθοχώρηση μπροστά στην κουρδική προέλαση.
 
Aναμένεται το ΡΚΚ να εντείνει περισσότερο τις επιχειρήσεις του σε μια ακτίνα από τις νοτιοανατολικές επαρχίες μέχρι την Μεσόγειο και στον Βορρά στον Πόντο.
 
Οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις θα προχωρήσουν σε βάθος 70 χλμ για να καθαρίσουν τις περιοχές Mare Jarabulus ενώ κατέλαβαν ήδη το πρώτο χωριό Tal Katlijah μετά από υποχώρηση του ISIS και ο επόμενος στόχος είναι το χωριό Tal Sha’er κατά μήκος του δρόμου προς την Jarabulus.
 
O FSA ξεκίνησε την επίθεση στο ΒΑ Χαλέπι την Τετάρτη στοχεύοντας την συνοριακή πόλη "κλειδί" Jarabulus η οποία βρίσκεται στην βόρεια όχθη του Ποταμού Ευφράτη.
 
Περίπου 1.500 μαχητές του FSA μαζί με τουρκικές ειδικές δυνάμεις πέρασαν τον Ευφράτη και εισήλθαν στο Χαλέπι.
 
Πρωταρχικός στόχος αποτελεί όχι φυσικά το ISIS αλλά οι Κούρδοι των δυνάμεων SDF που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ.
 
Αυτό το επιβεβαίωσε και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Mevlüt Çavuşoğlu, ο οποίος είπε ότι η Τουρκία θα επιτεθεί στους Κούρδους YPG στο ΒΑ Χαλέπι εκτός και αν υποχωρήσουν μόνοι τους ανατολικά του Ευφράτη.
 
Όμως ο Μ.Τσαβούσογλου είπε το εξής...ανησυχητικό: "Εργαζόμαστε μαζί με τον συνασπισμό για αεροπορική υποστήριξη"
 
Το ίδιο ακριβώς είπε και ο Ρ.Τ.Ερντογάν ο οποίος ανέφερε ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα στοχεύσουν το YPG στην Jarabulus.
 
To YPG κατέχει ένα μεγάλο μέρο του Χαλείου συμπεριλμβανομένου και του καντονιού του Afrin στην ΒΔ πλευρά.
 
Βέβαια ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η "Aεροπορία των ΗΠΑ θα παρέχει αεροπορική κάλυψη στις τουρκικές ειδικές δυνάμεις και τον FSA κατά την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη».
 
Το τουρκικό πυροβολικό έπληξε 81 στόχους περίπου 300 φορές από τις 4.00 a.m. (0230 GMT).
 
Τουρκικά μαχητικά βομβάρδιζαν στόχους του ISIS στην Jarabulus.
 
Eπίσημα η Τουρκία κάνει λόγο για δικαίωμα στην "αυτοάμυνα".
 
"Η επιχείρηση της Τουρκίας στην Β.Συρία και την πόλη Jarabulus είναι απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις στην ανατολική Τουρκία" είπε ο Ρ.Τ.Ερντογάν.
 
"Τώρα όλες οι επιθέσεις δυστυχώς σε Γκαζιαντέπ και Κιλίς έφεραν το θέμα σε αυτό το σημείο" είπε ο Ρ.Τ.Ερντογάν.
 
"Αυτό είναι το τέλος. Είπαμε ότι πρέπει να τελειώσει και η διαδικασία ξεκίνησε το πρωί στις 4.00 a.m. Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα".
 
"Θα πω στον Τ.Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία δικαιολογία για την μη παράδοση του Φ.Γκιουλέν".
 
"Η επιχειρηση "καθαρισμού" των συνόρων κατά μήκος με την Συρία από την τρομοκρατική απειλή είναι το "πιο νόμιμο δικαίωμα της Τουρκίας" είπε ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Efkan Ala.
 
"Σκοπός να ενισχυθεί η ασφάλεια της Τουρκίας στο νότιο μέτωπο".
 
"Η απειλή στην περιοχή είναι ξεκάθαρη και έτοιμη".
 
"Η Τουρκία δεν μπορεί να είναι απλός θεατής όταν μας σφυροκοπά το ISIS".
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 pronews