9.8.16

Η πρώτη συνάντηση Β.Πούτιν - Ρ.Τ.Ερντογάν μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικό F-16 (vid)


ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟ ΡΕΥΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ - Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΩΦΕΛΗΘΕΙ ΑΝ ΤΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΘΕΙ 

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν υποδέχθηκε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη με μια θερμή χειραψία για πρώτη φορά μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 από τουρκικό F-16 μέσα τον εναέριο χώρο της Συρίας στις 24 Νοεμβρίου του 2015 κατόπιν όπως φαίνεται έντονου ΝΑΤΟϊκού παρασκηνίου.

Όμως για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται το πόσο ρευστά είναι τα πράγματα στην γεωπολιτική και έτσι Β.Πούτιν και Ρ.Τ.Ερντογάν τα ξαναβρίσκουν προς το συμφέρον των χωρών τους και ετοιμάζονται για κοινό μέτωπο εναντίον όλων των αμερικανικών επιδιώξεων και συμφερόντων.
Kατά την συνάντησή τους ο Β.Πούτιν είπε «η επίσκεψή σας σήμερα σε μία πολύ δύσκολη πολιτική κατάσταση στην Τουρκία δείχνει ότι όλοι θέλουμε να ξαναρχίσουμε τον διάλογο και την επαναπροσέγγιση για το συμφέρον των δύο λαων μας.»
«Παρά τις πολύ άσχημες σχέσεις των δύο χωρών μετά την κατάρριψη του Su-24 οι σχέσεις των δύο χωρών νωρίτερα ειχαν φτάσει σε επίπεδα άνευ προηγουμένου τα πρόσφατα χρόνια»
 
«Θα έχουμε την ευκαιρία σήμερα να συζητήσουμε όλη το φάσμα των σχέσεών μας και την αποκατάσταση των οικονομικών δεσμών και την αντιτρομοκρατική συνεργασία»
 
Τον επικεφαλής του τουρκικού κράτους συνοδεύει πολυμελής αντιπροσωπεία Τούρκων υπουργών, ενώ μαζί του πέταξε στη Ρωσία και ο αρχηγός των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών και στενός του συνεργάτης Χακάν Φιντάν.
Οι δύο χώρες υποστηρίζουν διαφορετικά στρατόπεδα στον συριακό πόλεμο, καθώς η Ρωσία στηρίζει την κοσμική, αλλά αντιδυτική και φιλοϊρανική κυβέρνηση Άσαντ, ενώ η Τουρκία στηρίζει από το 2011 την κοσμική και μετριοπαθή ισλαμική συριακή αντιπολίτευση.
Για την Ελλάδα παρουσιάζονται πρωτοφανής ευκαιρίες αν τις εκμεταλευθεί. Αναβάθμιση της θέσης της στο «μυαλό» των ΗΠΑ που παραδοσιακά έχουν την χώρα μας... γραμμένη λόγω Τουρκίας, σύσφιγξη των σχέσεων με το Ισραήλ, αλλά και με την ίδια την Ρωσία καθώς όσο θα συνεχίζει να είναι στην εξουσία ο Ρ.Τ.Ερντογάν τόσο πιο πιθανό φαντάζει να δημιουργηθεί τελικά ο περιβόητος South Stream. Ανοίγουν ενεργειακές ευκαιρίες για την χώρα η οποία έστω και τώρα θα πρέπει να φροντίσει τα εθνικά της συμφέροντα πάνω απ'ολα.
pronews