24.8.16

EKTAKTO: Ισχυρός σεισμός 6,2 Ρίχτερ στην Ιταλία - Δήμαρχος Αματρίτσε: «Η μισή πόλη δεν υπάρχει πια» (φωτό, vid)


ΕΙΧΕ ΕΣΤΙΑΚΟ ΒΑΘΟΣ ΜΟΛΙΣ 4 ΧΛΜ !

Ισχυρός σεισμός 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα το πρωί στις 3:36 τοπική ώρα (4:36 π.μ. ώρα Ελλάδας) στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι, περίπου 90 χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης. O mega-σεισμός ξύπνησε μνήμες από τον καταστροφικό σεισμό του 2009 στην Λ’ Άκουϊλα.
Όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι μέχρι στιγμής πληροφορίες κάνουν λόγο για έξι θύματα. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο χωριό Pescara del Tronto. ενώ ακόμα τέσσερις, οι γονείς με τα δυο παιδιά τους, βρέθηκαν κάτω από ερείπια στην πόλη Ακκούμουλι και σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, δεν δείχνουν κανένα σημάδι ζωής.
Όπως μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία RAI, το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης, που διήρκησε 20 δευτερόλεπτα, εντοπίστηκε στο χωριό Ακούμολι, ενώ το εστιακό του βάθος ήταν 4 χλμ.
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλες τις κεντρικές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανόμενης και της ιταλικής πρωτεύουσας, και ιδίως στις περιφέρειες Ούμπρια και Μάρκε.
Η πολιτική προστασία και η πυροσβεστική έχουν δεχθεί δεκάδες κλήσεις τρομαγμένων πολιτών, αλλά δεν έχει εξακριβωθεί μέχρι στιγμής ο αριθμός των θυμάτων.
Ωστόσο υπάρχουν αναφορές για τέσσερις νεκρούς και αρκετούς τραυματίες και εγκλωβισμένους. 
Ο δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε, το οποίο βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι, δήλωσε στην RAI ότι η σεισμική δόνηση προκάλεσε υλικές ζημιές και διέκοψε την πρόσβαση σε δρόμους του χωριού. «Η μισή πόλη δεν υπάρχει πια», δήλωσε. Ο δήμαρχος απηύθυνε έκκληση για βοήθεια, ενώ έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς.  
Ο εκπρόσωπος του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι ανέφερε μέσω Twitter ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Υπηρεσία Προστασίας Πολιτών, μετά την σεισμική δόνηση.
Υπεύθυνοι της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας προσθέτουν ότι σημειώθηκαν καταρρεύσεις σε κατοικημένα κτίρια.
pronews