18.8.16

Παίρνουν τα πυρηνικά τους από τη Τουρκία οι ΗΠΑ - Ανησυχούν για αρπαγή τους από τη τουρκική κυβέρνηση


ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ- ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να μεταφέρουν στη Ρουμανία αμερικανικά πυρηνικά όπλα που ήταν αποθηκευμένα στην Τουρκία, με φόντο την επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα, αναφέρει ο ιστότοπος EurActiv.com επικαλούμενος δύο ανεξάρτητες πηγές. Να σημειωθεί, πως η μεταφορά τους γίνεται πολύ κοντά στη Ρωσία, η οποία αναμένεται να αντιδράσει.

Σύμφωνα με τη μία από τις πηγές, η μεταφορά των όπλων αυτών δημιουργεί πολλές τεχνικές, αλλά και πολιτικές προκλήσεις.
«Δεν είναι εύκολο να μετακινήσεις περισσότερα από 20 πυρηνικά όπλα», δήλωσε στο EurActiv.com η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Σύμφωνα με την άλλη πηγή, οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις έχουν επιδεινωθεί τόσο πολύ μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία ώστε η Ουάσινγκτον δεν εμπιστεύεται πλέον την Άγκυρα για να φιλοξενεί στο έδαφός της αυτά τα όπλα.
Η πηγή αυτή πρόσθεσε πως τα αμερικανικά όπλα μεταφέρονται στην αεροπορική βάση Ντεβέσελου στη Ρουμανία. Στο Ντεβέσελου, κοντά στην πόλη Καρακάλ, είναι το σημείο ανάπτυξης της αμερικανικής πυραυλικής ασπίδας, η οποία έχει εξοργίσει τη Ρωσία.
Το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε την πληροφορία ότι πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ μεταφέρονται στη Ρουμανία.
O EurActiv.com σημειώνει πάντως πως, σύμφωνα με μια πρακτική που χρονολογείται από τον Ψυχρό Πόλεμο, πληροφορίες που διαρρέουν αναφορικά με την παρουσία αμερικανικών πυρηνικών όπλων σε ευρωπαϊκό έδαφος ουδέποτε επιβεβαιώνονται επίσημα. Είναι ωστόσο γνωστό πως το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γερμανία και η Ιταλία φιλοξενούν στο έδαφός τους πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ.
Μελέτη που εκπονήθηκε από το δημόσιο ινστιτούτο διεθνούς πολιτικής «Stimson» και ειδικεύεται στην εξεύρεση καινοτόμων λύσεων για θέματα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, με τίτλο «Life Extension Program: Κόστος και θέματα πολιτικής», αμφισβητεί ανοικτά την ασφάλεια των αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Τουρκία.
 
Το πρόσφατο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία, στις 15 Ιουλίου, οδήγησε το Πεντάγωνο των ΗΠΑ, να εξετάζει πλέον άλλες λύσεις, προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια «τρομοκρατών ή άλλων εχθρικών δυνάμεων» δεκάδες αμερικανικά πυρηνικά όπλα. 
 
 
«Από την άποψη της ασφάλειας, είναι σαν παίζουμε την τύχη των πυρηνικών μας όπλων στα ζαριά, αν συνεχίσουμε να τα έχουμε στην συγκεκριμένη αεροπορική βάση, που είναι κοντά στα σύνορα της Συρίας», αναφέρει ο συνιδρυτής του Ινστιτούτου, Λέισυ Χάλεϊ. «Τα όπλα αυτά έχουν μεγάλη σημασία για εμάς και είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό περιουσιακό στοιχείο», δήλωσε ο Χάλεϊ, ειδικός σε Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας.
 
Η ασφάλεια του οπλοστασίου, σαφώς και βρίσκεται σε κίνδυνο από τη στιγμή, που η βάση απέχει μόλις 110 χλμ. από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, να επαναφέρει τους φόβους για την προστασία των περίπου 50 πυρηνικών όπλων της Αμερικής, καθώς σύμφωνα  με την έκθεση οι ΗΠΑ, μπορεί να μην είχαν καταφέρει να διατηρήσουν τον έλεγχο των όπλων, σε περίπτωση παρατεταμένου εμφυλίου πολέμου στην Τουρκία. 
 
​«Τι θα συμβεί αν ο Τούρκος διοικητής της βάσης στο Ιντσιρλίκ, διατάξει τα στρατεύματά του γύρω από την περίμετρο της βάσης, να ενεργοποιήσετε τα όπλα τους απέναντι στους στρατιώτες μας που φρουρούν τις αποθήκες των πυρηνικών εκεί;»Από την άλλη «Τι θα συμβεί αν ο Τούρκος διοικητής της βάσης στο Ιντσιρλίκ, διατάξει τα στρατεύματά του γύρω από την περίμετρο της βάσης, να ενεργοποιήσετε τα όπλα τους απέναντι στους στρατιώτες μας που φρουρούν τις αποθήκες των πυρηνικών εκεί;» αναρωτήθηκε πρώην ανώτατος αξιωματούχος ελέγχου στρατιωτικού εξοπλισμού του Λευκού Οίκου. Και όπως εξήγησε αυτό, μπορεί να γίνει από τη στιγμή που η πρόσφατη απόπειρα πραξικοπήματος «έχει δημιουργήσει ένα αντι-αμερικανικό αίσθημα, προερχόμενο κυρίως από εθνικιστικές ομάδες Τούρκων».  
 
Από τον Απρίλιο πάντως, έχουν απομακρυνθεί για λόγους ασφαλείας οι οικογένειες όλων των στρατιωτικών, καθώς και το πολιτικό προσωπικό, από το έδαφος της νότιας Τουρκίας.
 
Η έκθεση προτείνει την «άμεση απομάκρυνση» όλων των κύριων θερμοπυρηνικών όπλων, από την Ευρώπη. Με τον τρόπο αυτό το Πεντάγωνο, θα εξοικονομήσει, όπως αναφέρεται, πάνω από $ 6 δις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ, στην Ευρώπη και με πιο ευέλικτα οπλικά συστήματα.
 
Στο μεταξύ η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας, σχεδιάζει να δαπανήσει έως το 2019, 8 δις $ για να ενισχύσει την πυρηνική της δύναμη.