16.8.16

Ο χρόνος των πειραματισμών για την ΠΑ έχει τελειώσει! Ώρα για αποφάσεις με ρεαλισμό


Οι παραδόσεις των F-35 έχουν δρομολογηθεί. Η Ιαπωνία έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο από τα 42 αεροσκάφη που έχει παραγγείλει.Η λίστα παραγγελιών της Lockheed Martin περιλαμβάνει όπως θα δείτε στην τρίτη θέση την Τουρκία.


ην Ελλάδα δεν θα τη βρείτε πουθενά. Σε καμία λίστα, οποιουδήποτε νέου μαχητικού αεροσκάφους. Θα μπορούσε να είναι. Δεν φταίει η οικονομική κρίση γι΄ αυτό…Μην τα ρίχνουμε εύκολα όλα σ΄ αυτήν. Η κρίση κάνει σχεδόν αδύνατη την λύση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί…
Το πρόβλημα έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν. Όταν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔέκαναν αγορές χωρίς κανένα σχέδιο. Όταν οι κυβερνήσεις αυτών των δύο κομμάτων αρνούνταν πεισματικά να σχεδιάσουν τον “εξοπλιστικό χάρτη” της χώρας σε βάθος χρόνων. Όπως κάνουν ακόμη και χώρες που δεν αντιμετωπίζουν κανέναν ουσιαστικό κίνδυνο. Αντιθέτως εμείς διαρκώς απειλούμαστε στρατιωτικά…
Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι πλέον παρελθόν. Αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛακολουθεί όπως φαίνεται τα χνάρια τους στο θέμα του εξοπλισμού της χώρας. Τώρα υπάρχει και η οικονομική κρίση. Όμως δεν μπορεί η κρίση να εξακολουθήσει να αποτελεί άλλοθι για το μαύρο μας το χάλι στην αμυντική βιομηχανία και στους εξοπλισμούς. Εκτός αν έχουμε αποφασίσει να παραδοθούμε ή να μετατρέψουμε τις ΕΔ σε “υπηρεσία security” των Ευρωπαίων και των Αμερικανών.
Ειδικά σ΄ ότι έχει να κάνει με την ΠΑ, είναι καιρός να σταματήσουν οι πολλές συζητήσεις και η “ανταλλαγή απόψεων” αλλά και διαβεβαιώσεων πως “ο μήνας έχει 9” κι όλα πάνε “πρίμα”. Τόσο πρίμα που κάνουμε και βόλτες το δεξί χέρι του Τσίπρα, Νίκο Παππά και στέλνουμε για διελεύσεις μαχητικά σε κάθε γιορτή και τελετή.
Από την εποχή της κυβέρνησης Σαμαρά, είχε ανοίξει η συζήτηση για την επείγουσα ανάγκη εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών F-16 σε πρώτη φάση και των Mirage 2000 σε δεύτερη. Η υπόθεση “κόλλησε”  με ευθύνη πρωτίστως της ΠΑ! Η συζήτηση δεν έκλεισε ποτέ αλλά προς το παρόν δεν οδηγεί και σε αποτέλεσμα.
Μόνο που στην κυβέρνηση αλλά και στο ΓΕΑ θα πρέπει να κατανοήσουν ότι ο χρόνος αναμονής και υπομονής έχει προ πολλού τελειώσει.
Συνεπώς είναι ώρα για αποφάσεις κι όχι για κουβέντες. Απαιτείται σοβαρότητα και πάνω απ΄ όλα ρεαλισμός. Γιατί εκτός από τη διαπιστωμένη ακόμη κι από μικρά παιδιά ανάγκη ενίσχυσης της ΠΑ είναι επίσης διαπιστωμένο ότι δεν υπάρχουν λεφτά για να τα κάνουμε όλα τώρα. Θα πρέπει να γίνουν επιλογές. Υπάρχουν και επιλογές και λύσεις και από τις πληροφορίες που έχουμε το ΓΕΕΘΑ είναι πολύ πιο προσγειωμένο από το ΓΕΑ. Ελπίζουμε σύντομα να επιστρέψει κι αυτό στον κόσμο της πραγματικότητας του σήμερα. Στον οποίο υπάρχουν συγκεκριμένες ανάγκες να καλυφθούν με δεδομένα χρήματα που δεν είναι πολλά.
Αυτά σ΄ ότι αφορά στους εξοπλισμούς. Για την αμυντική βιομηχανία θα επανέλθουμε. Να περάσουν και οι διακοπές του Αυγούστου για να επιστρέψουν στην βάση τους και …οι “Κασόγκι του Αιγαίου”…

militaire