13.8.16

“Κι αν του κάτσει”; Η “βίαιη αναδιοργάνωση” του στρατεύματος από τον Ερντογάν και οι ελληνικές ανησυχίες


Μπορεί όλοι μας να χαμογελάμε με ικανοποίηση για όσα μαθαίνουμε από την Τουρκία το τελευταίο διάστημα.”Ο Ερντογάν ψάχνει για πιλότους”, “ξέμειναν από στρατηγούς οι Τούρκοι” κι άλλες παρόμοιες ειδήσεις,προκαλούν την αίσθηση ότι το στράτευμα της γειτονικής χώρας καταρρέει.
Το σίγουρο είναι ότι οι τουρκικές ΕΔ έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ μεγάλους τριγμούς και προβλήματα.Όμως τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν πρέπει να προκαλεί εδώ στην Ελλάδα εφησυχασμό.

Μπορεί οι δημοσιογράφοι και ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης να αισθανόμαστε αυτό το αίσθημα “ικανοποίησης”,ωστόσο οι επαγγελματίες που είναι επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση και την ανάλυση όσων συμβαίνουν στην Τουρκία είναι προβληματισμένοι.Κι αυτοί είναι οι στρατιωτικοί.
Πολλοί από τους αξιωματικούς που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Τουρκία -για να μην πούμε όλοι- εκφράζουν από τη μία την έκπληξή τους για το μέγεθος της “βαίαιης αναδιοργάνωσης” των ΕΔ που επιχειρεί ο Ερντογάν με αφορμή την απόπειρα πραξικοπήματος και από την άλλη διατυπώνουν την ανησυχία τους για το τι θα προκύψει απ΄ αυτήν.Δεν αποκλείουν καθόλου το ενδεχόμενο να κληθούμε να αντιμετωπίσουε και μάλιστα σύντομα,ένα δυναμικό ,μοντέρνο και πιο ισχυρό στράτευμα,υποστηρίζουν! Και πιθανόν να μην έχουν άδικο.
Επισημαίνουν ότι ο Ερντογάν προχώρησε σε πολύ ριζοσπαστικές κινήσεις.Δεν δίστασε να αρχίσει από το μηδέν.Από τα θεμέλια.Έκλεισε ακόμη και τις στρατιωτικές ακαδημίες “όταν εμείς δεν τολμάμε ούτε έναν καθηγητή να αλλάξουμε στην Σχολή Ευελπίδων”,όπως μας είπε χαρακτηριστικά αξιωματικός που παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις αλλαγές που γίνονται στην Τουρκία.
Ίσως αυτή η “βίαιη αναδιοργάνωση” να έχει προκαλέσει τον προβληματισμό των Ελλήνων επιτελών,γιατί κάνουν τις αναπόφευκτες συγκρίσεις με τις …αναδιοργανώσεις οπερέτα που κατά καιρούς έχουν γίνει στις δικές μας ΕΔ.Και οι οποίες όχι μόνο δεν έχουν λύσει χρόνια και μεγάλα προβλήματα,αλλά κάθε μία απ΄ αυτές τις δήθεν αναδιοργανώσεις,προσθέτει κι άλλα.
Δεν πρέπει να πιστέψουμε ούτε στιγμή ότι το τουρκικό στράτευμα θα πάψει να αποτελεί ένα θανάσιμο κίνδυνο για τη χώρα μας.Η περιπέτεια που τώρα περνά ενδεχομένως να το οδηγήσει σε μία νέα φάση πολύ πιο δυναμική όπως εκτιμούν οι Έλληνες αξιωματικοί που έχουν τις γνώσεις και την πληροφόρηση για να “διαβάσουν” καλύτερα όσα συμβαίνουν στην γειτονική χώρα.
Ας είμαστε λοιπόν υποψιασμένοι,ψύχραιμοι αλλά και καθόλου φοβισμένοι με όσα συμβαίνουν απέναντι…Κυρίως ας δούμε πως θα καταφέρουμε να επιλύσουμε τα δικά μας προβλήματα που ταλαιπωρούν τις δικές μας ΕΔ.
militaire