30.8.16

«Χωρίς βίζα για τους Τούρκους πολίτες δεν υπάρχει συμφωνία για το προσφυγικό», επιμένει ο Μ.Τσαβούσογλου

Αφού έβαλαν (κακώς) τoυς Κρητικούς να του χορέψουν  και τον ξενάγησαν σε αξιοθέατα, τώρα μας κάνει νάζια! Juan
Μία ημέρα μετά την επίσκεψη του στην Κρήτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επαναλαμβάνει τις τουρκικές απειλές για ακύρωση της συμφωνίας για το προσφυγικό με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση που δεν απελευθερωθεί το καθεστώς βίζας για τους Τούρκους πολίτες έως τον Οκτώβριο του 2016.

«Η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να σταματάει μόνη της την παράτυπη μετανάστευση προς την ΕΕ όσο αυτή δεν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της. Αναμένουμε απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους πολίτες το αργότερο έως τον Οκτώβριο του 2016» δηλώνει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Καθημερινή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Όσον αφορά την υπόθεση των οχτώ Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα ο κ. Τσαβούσογλου εκφράζει την ελπίδα «ότι αυτές οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν εν ...ευθέτω χρόνω και αυτοί οι άνθρωποι θα εκδοθούν στην Τουρκία το συντομότερο δυνατόν».
«Είμαστε βέβαιοι ότι οι ελληνικές αρχές θα πάρουν τη "σωστη" απόφαση σύμφωνα με τους εθνικούς νομους και τις διεθνείς υποχρεώσεις ώστε οι άνθρωποι αυτοί να αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη στην Τουρκία» συμπληρώνει και καταλήγει με νόημα για το θέμα αυτό: Πιστεύω ότι έχουμε αμοιβαία πολύ καλή κατανόηση των θέσεων καθενός εξ ημών σε διάφορα ζητήματα. Κατόπιν τούτου είμαι βέβαιος ότι οι ελληνικές αρχές δίνουν σημασία στους προβληματισμούς μας σχετικά με αυτό το ζήτημα.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ εκφράζει, επίσης, την αισιοδοξία του οτι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί εντός του 2016 και επαναλαμβάνει τη στήριξη της Άγκυρας στο καθεστώς των εγγυήσεων με το οποίο διαφωνούν Αθήνα και Λευκωσία.