17.8.16

Γερμανία: Ο Ερντογάν στηρίζει ισλαμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις - Τι απαντά η Τουρκια


Το πρώτο κανάλι της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ARD δημοσιοποίησε αυτή την εβδομάδα ένα τμήμα μιας διαβαθμισμένης γερμανικής κυβερνητικής έκθεσης, για την οποία ανέφερε πως αποτελεί την πρώτη επίσημη εκτίμηση που συνδέει τον Ερντογάν και την κυβέρνηση της Τουρκίας με την υποστήριξη προς ισλαμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις.
Τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που διαθέτει η κυβέρνηση σχετικά με τη σχέση της τουρκικής κυβέρνησης με ριζοσπαστικούς Ισλαμιστές, ζήτησαν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ενώ οι Πράσινοι ανέφεραν ότι η Τουρκία θεωρείται εδώ και καιρό χώρα διέλευσης όπλων και λαθραίου πετρελαίου για ισλαμιστικές οργανώσεις της Συρίας. Για «σκάνδαλο» μιλάει η Αριστερά (Die Linke).
Εάν έχουν σχεδιαστεί πιθανές βίαιες ενέργειες από μεμονωμένες οργανώσεις ή άτομα στην Τουρκία, πρέπει αυτές οι πληροφορίες να τεθούν υπόψη του Κοινοβουλίου, δήλωσε ο αρμόδιος για την Εξωτερική Πολιτική του SPD Ρολφ Μούτσενιχ, για να προσθέσει ότι τότε θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι συνέπειες.
Από την πλευρά των Πρασίνων, ο αρμόδιος επίσης για την Εξωτερική Πολιτική Γιούργκεν Τριτίν δήλωσε ότι η Τουρκία θεωρείται εδώ και καιρό η χώρα διέλευσης όπλων και πετρελαίου για ισλαμιστικές οργανώσεις στη Συρία και, επομένως, φέρει μερίδιο ευθύνης για την προσφυγική κρίση.
Αφορμή για τις αντιδράσεις στάθηκε η δημοσιοποίηση, από το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, εμπιστευτικής απάντησης της κυβέρνησης σε κοινοβουλευτική ερώτηση της Αριστεράς (Die Linke), στην οποία η Τουρκία περιγράφεται ως «κεντρική πλατφόρμα δράσης» ισλαμιστικών οργανώσεων της περιοχής.
Ο όρος «πλατφόρμα δράσης» αποτελεί σοβαρή κατηγορία, δήλωσε ο κ. Μούτσενιχ στην «Frankfurter Rundschau» και προσέθεσε ότι «το βασικό κριτήριο θα είναι το εάν αυτή η πλατφόρμα χρησιμοποιήθηκε για βίαιες ενέργειες». Η στάση του SPD ερμηνεύεται πάντως και από το γεγονός ότι την απάντηση προς την Αριστερά ετοίμασε το υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς να ζητήσει -λόγω διαδικαστικού σφάλματος, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός του- τη συνδρομή του συναρμόδιου υπουργείου Εξωτερικών.
Ο κ. Τριτίν προχώρησε ακόμη περισσότερο, περιγράφοντας την Τουρκία, σε συνέντευξή του στην Γερμανική Ραδιοφωνία, ως «σοβαρό παράγοντα» και «μέρος τόσο του προβλήματος όσο και της λύσης», στην προσπάθεια αντιμετώπισης των αιτίων της προσφυγιάς, προσθέτοντας ότι αποτελεί εδώ και καιρό τη χώρα των «logistics» των Ισλαμιστών στην Συρία. Χωρίς οικονομική, υλικοτεχνική και οργανωτική στήριξη το τρομοκρατικό σύστημα δεν θα μπορούσε να υπάρχει, αλλά και χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, δήλωσε και μίλησε για «μια πικρή πραγματικότητα». Αναφερόμενος στο γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν γνώριζε για την κοινοβουλευτική ερώτηση, έκανε λόγο για παραβίαση του κανονισμού λειτουργίας της κυβέρνησης.
Από την πλευρά της Χριστιανικής Ένωσης (CSDU/CSU), ο εκπρόσωπος της Κ.Ο. για την Εξωτερική Πολιτική Γιούργκεν Χαρτ, ζήτησε από την Τουρκία «να μην επιτρέψει καμία αμφιβολία ότι βρίσκεται στο δυτικό στρατόπεδο, ότι αναγνωρίζει την ύπαρξη του Ισραήλ και ότι δεν έχει τίποτα κοινό με τους Ισλαμιστές.
Η επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς Ζάρα Βάγκενκνεχτ μίλησε για «σκάνδαλο» και σε ανάρτησή της στο Twitter κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέκρυψε την αξιολόγησή της για την Τουρκία. «Να τελειώσει η σύμπραξη με τον νονό της τρομοκρατίας Ερντογάν!», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Τουρκία απάντησε με σκληρές εκφράσεις στη Γερμανία λέγοντας πως οι ισχυρισμοί της γερμανικής κυβέρνησης πως η Τουρκία έχει γίνει ένα κεντρικό πεδίο δράσης για ισλαμιστικές οργανώσεις αντανακλά μια «στρεβλή νοοτροπία» που προσπαθεί να στοχοθετήσει τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Η έκθεση αναφέρει πως η Τουρκία έχει γίνει «το κεντρικό πεδίο δράσης για ισλαμιστικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή», μετέδωσε το ARD.
Σε δήλωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: «Οι ισχυρισμοί αποτελούν μια νέα εκδήλωση της στρεβλής νοοτροπίας, που εδώ και κάποιο καιρό προσπαθεί να κάμψει τη χώρα μας, στοχοθετώντας τον πρόεδρό μας και την κυβέρνησή μας».

newsbomb.gr