9.8.16

Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά εμιράτα ήξεραν για το πραξικόπημα στην Τουρκία


Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Μεγαλειώδης συγκέντρωση στην περιοχή Γενί Καπί της Κωνσταντινούπολης. Ένα εκατ περίπου πολίτες έτρεξαν στην πλατεία για να στηρίξουν τον ηγέτη τους. Μια πραγματική επίδειξη δύναμης του κ. Ερντογάν.  Παρόντες οι αρχηγοί Κιλιτσντάρογλου , Μπαχτσελί και ο Γενικός Επιτελάρχης.
Μερικά από τα σλόγκαν έλεγαν:¨ Γράφουμε ιστορία, ένα σώμα μία ψυχή, 76 εκατομ. είμαστε αδέλφια.¨
Η εκδήλωση έγινε για τη δημοκρατία και τα αθώα θύματα του πραξικοπήματος. Από την 15η Ιουλίου και μετά ακούγονται διαρκώς πατριωτικές κορώνες για ενότητα, ομοψυχία του λαού. Όμως το Κουρδικό Κόμμα δεν προσκλήθηκε στην εκδήλωση. Λες και άνοιξε η γη και κατάπιε 15-20 εκατ. Κούρδους και το δημοκρατικά εκλεγμένο Κόμμα τους.
Γενικά υπήρχε μια εξαιρετικά εθνικιστική-ισλαμιστική ατμόσφαιρα. Τα πλήθη αλάλαζαν ¨ θάνατος στους πραξικοπηματίες¨.  Ο Πρόεδρος στο βήμα  φαίνεται ικανοποιημένος και απαντά στον κόσμο ¨ Είναι αντίθετη η Ε.Ε με την θανατική ποινή. Είναι αντίθετο το Συμβούλιο της Ευρώπης  ε και τι με αυτό;  Αφού το ζητάει ο λαός θα θέσω την υπογραφή μου στην απόφαση επαναφοράς της θανατικής ποινής που θα μου υποβάλει η εθνοσυνέλευση¨.
Φαίνεται ότι όλη αυτή η φιέστα έγινε μόνο και μόνο για την επαναφορά της θανατικής ποινής. Μια απόφαση που θα διακόψει κάθε σχέση της Άγκυρας με την Ευρώπη. Πώς είναι δυνατόν να  αποδεχθεί κάτι τέτοιο η αξιωματική αντιπολίτευση;
Ο Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τα έβαλε με τη Δύση. Κατηγόρησε την Ε.Ε για τη σιωπή της κι έφτασε στο σημείο να κατηγορεί τις ΗΠΑ ως υπεύθυνες για το πραξικόπημα.
Δεν είπε , όμως, λέξη για τα αδέλφια του, τους Άραβες. Δεν σχολίασε αυτά που έγραψε ο υπουργός άμυνας του Κατάρ  Halid Bin Muhammed El Attiya  στο twiter ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα γνώριζαν από πριν το πραξικόπημα και δεν ενημέρωσαν την Άγκυρα.
Η συγκέντρωση σηματοδοτεί τη συσπείρωση όλων των πολιτικών δυνάμεων εναντίον των Κούρδων. Φούμαρα τα περί ενότητας και ομοψυχίας. Η Τουρκία είναι διχασμένη, κομμένη στα δυο. Εάν ο Ερντογάν συνεχίσει τη διχαστική πολιτική του ο εμφύλιος θα είναι αναπόφευκτος.