14.8.16

«Ανοίγει» πόλεμο ο Γ.Μουζάλας: «Οι Κρητικοί να σταματήσουν να πιστεύουν ότι είναι η εκλεκτή φυλή και να δεχτούν πρόσφυγες»


ΚΙ ΑΛΛΟ «ΛΑΔΙ» ΣΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

Μετά την πληροφόρηση από κρητικά ΜΜΕ ότι επίκειται μεταφορά 3.000 προσφύγων και μεταναστών από την Γερμανία στην Ελλάδα -και συγκεκριμένα στην Κρήτη- ο Γιάννης Μουζάλας, θεώρησε λογικό να ρίξει κι άλλο «λάδι» στην φωτιά κοντράροντας τους Κρητικούς λέγοντάς τους ότι «δεν είναι η εκλεκτή φυλή για να μην δεχτούν πρόσφυγες»

Στον απόηχο του χθεσινού δημοσιεύματος του ekriti.gr, ο κ. Μουζάλας μίλησε στο Ράδιο Κρήτη, θέλοντας να διαψεύσει το επίμαχο δημοσίευμα περί εισαγωγής μεταναστών στην Κρήτη από τη Γερμανία, στο πλαίσιο του Δουβλίνου 3.
Αρχικά, ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε στην πολυσυζητημένη σύσκεψη στην Περιφέρεια, λέγοντας ότι ήταν καθαρά δική του πρωτοβουλία τόσο για το περιεχόμενο όσο και τον αριθμό των συμμετεχόντων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι παραγωγικό να μιλάς με 40 άτομα».
Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η τοποθέτησή του απέναντι σε δημάρχους και φορείς που αντιδρούν. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αφήνοντας αιχμές για την στάση των κρητικών αρχών, θα πρέπει να σταματήσει αυτή η νοοτροπία ότι «είμαστε η εκλεκτή φυλή και δεν δεχόμαστε πρόσφυγες», μιλώντας για διαμοιρασμό της εθνικής ευθύνης στο προσφυγικό.
Ολομέτωπη ήταν η επίθεσή του εναντίον του γραμματέα της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι αντεθνικό να υποκινείς εξεγέρσεις», ενώ, μιλώντας για το δημοσίευμα του ekriti και τις δηλώσεις Μαριά, τα χαρακτήρισε «φαντασίωση και ψέμα», λέγοντας κατηγορηματικά ότι η Συνθήκη του Δουβλίνου δεν έχει απολύτως καμία ισχύ, δεν εφαρμόζεται και κατέπεσε ιστορικά. Μάλιστα, είπε ότι τέτοια δημοσιεύματα είναι εθνικά επιζήμια.
 
Απαντώντας ωστόσο στον κ. Μουζάλα μέσω Twitter, ο κ. Αυγενάκης έγραψε: «Ο Μουζάλας διαψεύδει την "εισαγωγή" 3000 μεταναστών απο την Γερμανία.Θα μας πει τι έχουν αποφασίσει εν κρυπτώ για την Κρήτη πριν 3 μέρες;».
Και συνέχισε: «Γιατί απέφυγε να προσκαλέσει στη σύσκεψη τους Δημάρχους της Κρητης και τους τοπικούς βουλευτές ΟΛΩΝ των κομμάτων? Τι συμφώνησαν?».
«Η Κρήτη μπορεί να συμβάλει, όπως και τα υπόλοιπα μέρη της χώρας στο μεταναστευτικό. Με όρους και συμφωνίες που θα τηρηθούν απο την κυβέρνηση!» ήταν το τρίτο tweet του γραμματέα της ΝΔ αναφορικά με όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Σκληρή ωστόσο ήταν η απάντηση του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά προς τον κ. Μουζάλα, καθώς επέμεινε στις θέσεις του, λέγοντας ότι η Συνθήκη Δουβλίνο 3 εφαρμόζεται.
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι επισήμως η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι οι επιστροφές προσφύγων θα ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο, μόνο και μόνο γιατί στη χώρα μας δεν υπάρχουν «αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις για τη διαβίωσή τους».
Ο κ. Μαριάς χαρακτήρισε επικίνδυνο για τη χώρα, λαϊκιστή και άσχετο στο μεταναστευτικό τον υπουργό και ζήτησε την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Νωρίτερα, μιλώντας στον Σκάι, ο κ. Μουζάλας έκανε λόγο για εγκατάσταση το πολύ 2.000 μεταναστών στην Κρήτη. Μάλιστα, ο κ. Μουζάλας έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι πρόσφυγες θα μετακινηθούν από την υπόλοιπη Ελλάδα και όχι από το Βερολίνο, όπως έγινε γνωστό, μιλώντας για χυδαίο λαϊκισμό «που στηρίζεται πάνω σε φαντασιώσεις και συνειδητά ψέματα που οδηγούν σε αντεθνική στάση».
Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο, είπε, συμπληρώνοντας πως είχε συνάντηση με τον ομόλογο του Γερμανό υπουργό Εσωτερικών στη Γερμανία. «Δεν υπάρχει Δουβλίνο που να εφαρμόζεται, αντί γι’ αυτό γίνεται προσπάθεια για νέο κανονισμό, και στο Σεπτέμβριο θα πάω στη Γαλλία γι’ αυτό το πράγμα» σχολίασε, προσθέτοντας ότι για το θέμα διαμορφώνεται επιτροπή με Γαλλία, Μάλτα και άλλες χώρες, ενώ θα έχει συνάντηση και με τον επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλο.
Σε κάθε περίπτωση, στο νησί επικρατεί αναβρασμός, καθώς οι Κρητικοί εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει στον τουρισμό η έλευση και εγκατάσταση των προσφύγων στο νησί και αντιδρούν. «Θέλουν να μας κάνουν Λέσβο» φωνάζουν.

ΑΛΑΣ...

JUAN