8.8.16

«Τι θα γίνει με τα πυρηνικά όπλα στη βάση Ιντσιρλίκ;»


Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, την 15η Ιουλίου, ο Τούρκος διοικητής της βάσης του Ιντσιρλίκ συνελήφθη και τότε ξεκίνησε  προβληματισμός «για τα πυρηνικά όπλα που είναι αποθηκευμένα στην Τουρκία, σε μια χώρα που η εμπιστοσύνη  αρχισε να συζητείται».

Η Φωνή της Αμερικής  (VOA), στην αγγλική γλώσσα–γράφει το τούρκικο δημοσίευμα-αναφερόμενο στην απόπειρα πραξικοπήματος αναφέρθηκε στη σύλληψη του Τούρκου διοικητή.

 Στο μεταξύ εμπειρογνώμονες για τη διάδοση των πυρηνικών όπλων, από το Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών στην Καλιφόρνια,  όπως ο Τζέφρεϊ Λέβις, εξέφρασε την άποψη ότι «προς το παρόν τα πυρηνικά όπλα είναι ασφαλή» αλλά πρόσθεσε « η αποθήκευση πυρηνικών όπλων σε ασταθείς χώρες δεν είναι καλή ιδέα».

Ωστόσο, ο Λέβις, τόνισε ότι  οι εργαζόμενοι στη βάση διατηρούν τα μέτρα ασφαλείας, τα οποία έχουν συμφωνηθεί από το κράτος υποδοχής «αλλά, παραμένει να μην είναι καλή ιδέα η κατοχή πυρηνικών όπλων σε μια χώρα που έχει ασταθή πολιτική»,  όπως υποστήριξε.

Εξάλλου, ο Χανς Κρίστενσεν,  διευθυντής του προγράμματος πυρηνικών πληροφοριών της Ομοσπονδίας των Αμερικανών Επιστημόνων (Federation of American Scientists), διατύπωσε την άποψή ότι «αν και εφαρμόζονται  τα μέτρα ασφαλείας δεν μπορεί να εξαλειφθεί η περίπτωση ατυχήματος, με τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία».

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής στην Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου, που απαρτίζεται από εμπειρογνώμονες της πολιτικής των πυρηνικών όπλων, ο Άμι Γουόλφ, εξέφρασε την άποψη ότι η ανάπτυξη 200 βομβών B61 στην Ευρώπη ‘δεν έχει δείξει ότι αποτελούν αποτρεπτικό μέσο σε μια πιθανή επίθεση, καθώς την ίδια στιγμή διαταράσσεται η εσωτερική αρμονία του ΝΑΤΟ, που είναι πιο σημαντικός παράγοντας», σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.
--