5.8.16

Ενόχληση Μαξίμου για την πρόωρη δημοσιοποίηση της συνάντησης των ηγετών του Νότου


Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

Την ενόχληση του Μαξίμου προκάλεσε η διαρροή στον τύπο σχετικά με την Σύνοδο των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου που προγραμματίζεται να γίνει στην Αθήνα, στις 9 Σεπτεμβρίου.

Στη συνάντηση αυτή, η Αθήνα θέλει να συμμετάσχουν ο Γάλλος Πρόεδρος Ολάντ, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και οι Πρωθυπουργοί της Ιταλίας, Ματέο Ρέντζι, της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και της Μάλτας Γιόζεφ Μουσκάτ σε μια προσπάθεια κοινού βηματισμού των χωρών του ευρωπαϊκού "Νότου" απέναντι στις πολιτικές, οικονομικές και θεσμικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ. 

Ωστόσο η σύνοδος βρίσκεται ακόμα στη φάση της προετοιμασίας. Στις συνεννοήσεις που έχουν γίνει ανάμεσα στα πολιτικά γραφεία των Πρωθυπουργών η ημερομηνία διεξαγωγής της έχει κατ’ αρχήν συμφωνηθεί. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, η δημοσιοποίηση του γεγονότος αυτού είναι εξαιρετικά πρόωρη, καθώς ακόμα δεν έχουν αποσταλεί οι επίσημες προσκλήσεις.

Όπως λένε στελέχη με γνώση του σταδίου της προετοιμασίας, υπάρχει ακόμα ένα ερωτηματικό ως προς το αν θα έρθουν όλοι. Είναι επίσης ακόμα ανοικτό αν η σύνοδος θα καταλήξει σε κοινό πολιτικό τόπο.

Ο Αλέξης Τσίπρας ενδιαφέρεται να σχηματιστεί μια συμμαχία των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου και θέλει αυτή Η συμμαχία να έχει αιχμή κατά της λιτότητας ώστε να μπορεί να αμφισβητήσει, «με γερές πλάτες», την κυρίαρχη οικονομική αντίληψη της Γερμανίας και των χωρών με πιστοληπτική ικανότητα ΑΑΑ. Σκοπός της συνάντησης είναι να διατυπωθεί μια κοινή αντίληψη των χωρών του Νότου υπέρ της ανάπτυξης.

Ο εκνευρισμός για την πρόωρη δημοσιοποίηση της πρωτοβουλίας έγκειται στο γεγονός ότι ο Μαριάνο Ραχόι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν θα παραστεί, και βεβαίως αν συμφωνεί στην παραπάνω κοινή γραμμή των χωρών του Νότου. Ωστόσο, ο συντηρητικός Ισπανός Πρωθυπουργός είναι το κλειδί για την επιτυχία της Συνόδου και τη διαμόρφωση ενός μετώπου του Νότου. Πλην του Κυπρίου Νίκου Αναστασιάδη άλλωστε, όλοι οι άλλοι ηγέτες είναι σοσιαλιστές. 

real.gr