4.8.16

“Να σταματήσουν οι συνομιλίες με την Τουρκία για την ένταξή της στην ΕΕ”! Ποιο το ζητά


Ο καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν είπε χθες ότι θα ανοίξει μια συζήτηση μεταξύ Ευρωπαίων ηγετών κρατών για να τεθεί τέλος στις συνομιλίες με την Τουρκία για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω των ελλείψεων της χώρας στη δημοκρατία και την οικονομία.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την καταστολή που έχει επιβάλλει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα τον περασμένο μήνα σε όσους υποψιάζεται ότι διαφωνούν μαζί του, αναγνωρίζοντας ότι η ιδέα του να επαναφέρει την θανατική καταδίκη στη Τουρκία αποτελεί “κόκκινη γραμμή” που εμποδίζει τη χώρα να γίνει μέλος της ΕΕ.

Ο Κερν αύξησε τους τόνους της κριτικής του σε μια συνέντευξη στον αυστριακό σταθμό ORF.
“Θα ήταν σοφό να πούμε τώρα ότι πατάμε το κουμπί ‘Reset'” (επανεκκίνησης), είπε, καλώντας τις συνομιλίες ένταξης “διπλωματική μυθοπλασία”.
“Ξέρουμε ότι το επίπεδο δημοκρατίας είναι εμφανώς ανεπαρκές για να δικαιολογήσει την ένταξη (της Τουρκίας)…. Το θέμα των οικονομικών είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντικό γιατί η τουρκική οικονομία απέχει υπερβολικά από τη μέση ευρωπαϊκή”, δήλωσε.
΄Οταν ερωτήθηκε αν η Αυστρία θα καταθέσει πρόταση να σταματήσουν οι συνομιλίες ένταξης στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί για τις 16 Σεπτεμβρίου, ο Κερν είπε ότι η Αυστρία “θα ξεκινήσει συζήτηση για αυτό. Θα ζητήσουμε μια εναλλακτική ιδέα”, είπε.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ/militaire