19.8.16

Μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση από τη Γαλλία: Απαγόρευσαν το ισλαμικό μαγιό και στη Νίκαια


ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΖΗΤΑ ΤΗ ΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΧΙΟΥ ΓΙΑ «ΡΑΤΣΙΣΜΟ» ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΟΥΡΚΙΝΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ 

Μετά τις Κάννες ήρθε η σειρά της Νίκαιας, της πόλης όπου τον Ιούλιο σημειώθηκε μια πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση, να απαγορευτεί το ισλαμικό μαγιό. Η Γαλλία λαμβάνει δρακόντεια μέτρα την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση διώκει ιεράρχες για "ρατσισμό".

Ακολουθώντας το παράδειγμα των Καννών, που απαγόρευσαν το μπουρκίνι στις 28 Ιουλίου, πολλές κοινότητες στη νοτιοανατολική αλλά και στη βόρεια Γαλλία, έλαβαν παρόμοια μέτρα «εξορίζοντας» από τις παραλίες το μπουρκίνι, ένα είδος μαγιό που φορούν οι μουσουλμάνες και καλύπτει όλο το σώμα εκτός από το πρόσωπο.
Η Νίκαια, όπου τον Ιούλιο ένας ριζοσπαστικοποιημένος Τυνήσιος παρέσυρε και σκότωσε 85 ανθρώπους, έλαβε την ίδια απόφαση σήμερα, τρεις ημέρες αφότου ένας αντιδήμαρχος κάλεσε την κυβέρνηση να νομοθετήσει στο θέμα αυτό.
Η Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LDH) και το Συλλογικό Όργανο κατά της ισλαμοφοβίας στη Γαλλία (CCIF) θεωρούν ότι η απαγόρευση του μπουρκίνι συνιστά διάκριση σε βάρος των μουσουλμάνων και έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη. Το διοικητικό δικαστήριο της Νίκαιας πρόκειται να εκδώσει την απόφασή του τη Δευτέρα. Η απαγόρευση συνιστά «σοβαρή και καταφανώς παράνομη προσβολή των θεμελιωδών ελευθεριών, όπως της ελευθερίας της έκφρασης, της θρησκείας, της ενδυμασίας» ανέφερε ένας δικηγόρος της LDH.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, εκτιμά ότι οι πρόσφυγες που εγκλωβίζονται στα νησιά, θα πρέπει να φιλοξενηθούν σε... όλη τη χώρα. Ο Π.Κουρουμπλής επισκέφθηκε σήμερα την Μυτιλήνη και αναφέρθηκε στην ανάγκη να υποστηριχθούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία σήκωσαν το βάρος του προσφυγικού και μεταναστευτικού, σημειώνοντας ότι όλοι οι δήμοι της χώρας, ανάλογα με τον πληθυσμό τους, πρέπει να φιλοξενήσουν κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένοι στα νησιά (σ.σ. και υπολογίζονται σε πάνω από 11.000).
Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στον δημοτικό καταυλισμό προσφύγων στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης, ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε:
 
«Όλοι γνωρίζουμε ότι το νησί αυτό σήκωσε -μαζί με κάποια άλλα νησιά, όπως είναι η Χίος, η Σάμος και η Κως- το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος».
 
Όπως πρόσθεσε, «δεν μπορεί η Μυτιλήνη και οι κάτοικοί της να εξακολουθούν να σηκώνουν μόνοι τους το βάρος αυτό. Θα πρέπει λοιπόν, σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων στη Σάμο, όλοι οι δήμοι της, ανάλογα με τον πληθυσμό τους, να φιλοξενήσουν κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένοι στη Μυτιλήνη και τα άλλα νησιά».
 
Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι και στην ιδιαίτερή του πατρίδα, το Αγρίνιο, θα μπορούσε να μεταφερθεί αριθμός μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά.
 
Όπως τόνισε μιλώντας στο «Πρακτορείο» ο κ. Κουρουμπλής, «αναγνωρίζεται πλέον ότι στη Λέσβο δεν κυκλοφορούν οι άνθρωποι αυτοί, όπως κυκλοφορούσαν πριν κάποιους μήνες. Όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει αυτή η εικόνα που προϋπήρχε, άρα και οι θάλασσες, οι παραλίες έχουν την εικόνα που θα πρέπει να έχει ο τόπος. Αναδεικνύεται, όμως, πλέον η ανάγκη αλλαγής της εικόνας που υπάρχει για τη Μυτιλήνη κύρια, αλλά και για τα άλλα νησιά κυρίως στην Ευρώπη. Ανέλαβα την πρωτοβουλία να ζητήσω και από την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού και τους φορείς εδώ του νησιού να γίνει μια συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών και να δούμε πώς θα μεθοδεύσουμε αυτή τη διαδικασία να προβάλουμε καλύτερα και πιο οργανωμένα το νησί και τα άλλα νησιά στο εξωτερικό για την επόμενη χρονιά».