26.8.16

«Ραντεβού» στην 81η ΔΕΘ δίνουν οι συνταξιούχοι


"Έλα Αλέκο"...
_________________________________________________

Δυναμικές κινητοποιήσεις στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, προετοιμάζουν οι συνταξιούχοι ενόψει των εγκαινίων της 81ης ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Με συλλαλητήρια, διαδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι συνταξιούχοι αποφάσισαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα στον πρωθυπουργό και το υπουργικό κλιμάκιο, μετά τις δραματικές περικοπές των συντάξεων τους και του ΕΚΑΣ «πως θα διεκδικήσουμε να πάρουμε πίσω ό,τι μας έχει κοπεί. Είναι δικά μας και μας ανήκουν». 


Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των συνταξιούχων, μιλώντας στο zougla.gr τόνισαν πως δεν αναμένουν καμία εξαγγελία από τον πρωθυπουργό, αλλά αντίθετα «περιμένουν πως η κατάσταση θα χειροτερέψει». Έκαναν λόγο για καταστάσεις «πενίας» τις οποίες βιώνουν πλέον οι συνταξιούχοι και υπογραμμίζουν πως θα διεκδικήσουν την ανάκτηση όλων όσων τους έχει κοπεί, και τα οποία έχουν πληρώσει καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής τους με «ιδρώτα και αίμα».

Στο zougla.gr μίλησαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών, Δήμος Κουμπούρης και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Παντελής Τάτσης.

Δ. Κουμπούρης: «Δεν περιμένουμε τίποτα από τον πρωθυπουργό»

«Τα σωματεία των συνταξιούχων θα πάρουν μέρος στη διαδήλωση της Θεσσαλονίκης, με εκπροσώπους μας από όλη τη Βόρεια Ελλάδα ενώνοντας τη φωνή τους, με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ανήμερα των εγκαινίων της 81ης ΔΕΘ, από τον κ. Τσίπρα. 

Διαμαρτυρόμαστε απέναντι στις πολιτικές οι οποίες έχουν τσακίσει κυριολεκτικά τη ζωή μας, τόσο αυτές που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο κι αυτές, που συνεχίζει να εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση, ακατάπαυστα στον ίδιο βαθμό, στην ίδια γραμμή και με την ίδια λογική. Επομένως, δεν έχουμε άλλο δρόμο από το δρόμο της διαμαρτυρίας, της οργάνωσης της αλληλεγγύης και της συμπαράταξης με το εργατικό κίνημα για ν’ αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και τα μεγάλα προβλήματα που στην κυριολεξία έχουν ισοπεδώσει τη ζωή μας» δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών.

Και συνέχισε: «Οι εξαγγελίες όπως γνωρίζετε κι από το προηγούμενα χρόνια, ποτέ δεν έχει εφαρμοστεί. Δεν περιμένουμε τίποτα. Το αντίθετο. Περιμένουμε πως η κατάσταση θα χειροτερέψει. Η σημερινή κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ήρθαν να εφαρμόσουν με πιο οξύ τρόπο τις αντεργατικές και αντι-συνταξιοδοτικές πολιτικές "πάνω" σε ό,τι μας είχαν περικόψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν περιμένουμε τίποτα γι’ αυτό καλούμε τους συνταξιούχους να δώσουν τη μάχη με αποφασιστικότητα απέναντι στις αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές». 

Στο φλέγον θέμα που αφορά στο κόψιμο του ΕΚΑΣ, ο κ. Κουμπούρης τόνισε: «Πρακτικά σημαίνει πως οι συνταξιούχοι δεν είναι πια στα όρια της φτώχειας και της εξαθλίωσης αλλά είναι στα όρια της πενίας. Στην κυριολεξία και όχι μεταφορικά. Αφού το ζωογόνο επίδομα του ΕΚΑΣ, που ουσιαστικά ήταν σύνταξη και δεν ήταν επίδομα, έχει κοπεί. Οι σημερινοί συνταξιούχοι ως τότε εργαζόμενοι, "το" έχουν πληρώσει σε όλη τους τη ζωή. Η κυβέρνηση ήρθε να το κόψει με τη μνημονιακή συμφωνία που υπέγραψε και με τη στήριξη των άλλων κομμάτων που στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια τις μνημονιακές πολιτικές, και σήμερα ασκούν αντιπολίτευση. Θεωρούμε άδικες αυτές τις πολιτικές και θ’ αγωνιστούμε με κάθε τρόπο για ν’ ανακτήσουμε και να πάρουμε πίσω ό,τι μας ανήκει. Δε θα νομιμοποιήσουμε ποτέ στη συνείδησή μας, ό,τι μας έχει αφαιρεθεί».

Και καταλήγοντας είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς αισθανόμαστε πως η ζωή μας χειροτερεύει. Αισθανόμαστε πως οδηγούμαστε στον Καιάδα. Αισθανόμαστε πως ότι δουλέψαμε σε όλη μας τη ζωή, μας το πήραν πίσω, αναφορικά με τις συντάξεις και τις συντάξιμες αποδοχές αλλά και την υγεία και τα κοινωνικά μας δικαιώματα. Δηλαδή το σύνολο των παροχών που είχαμε, τις οποίες τις έχουμε πληρώσει με αγώνα και με αίμα σ’ όλη μας τη ζωή».

Π. Τάτσης: «Οι κόκκινες γραμμές έχουν χαθεί για μας. Δεν πιστεύουμε τίποτα σε επίπεδο εξαγγελιών»

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, δήλωσε: «Οι συνταξιούχοι από ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που ήδη οργανώνουμε. Λέμε στον κόσμο πως αυτά που γίνονται γύρω μας, μας οδηγούν στον Καιάδα το συντομότερο. Η σημερινή κυβέρνηση θυμάται τις έντεκα περικοπές που έχουμε υποστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά δε λέει τίποτα για τις τέσσερις της δικές της, που εφάρμοσε σε βάρος μας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Τις περικοπές αυτές δεν τις αναφέρουν πουθενά, γιατί ξέρουν πολύ καλά και με ποιους τρόπους μας τα παίρνουνε… 

Και με τη φορολογία και με τη μείωση του αφορολογήτου και του και τη συρρίκνωση του οικογενειακού εισοδήματος και το κόψιμο του ΕΚΑΣ από ανθρώπους που πραγματικά το είχαν ως το μόνο οικονομικό στήριγμα στη ζωή τους». 

Παράλληλα, υπογράμμισε: «Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν χαθεί για μας. Δεν πιστεύουμε τίποτα σε επίπεδο εξαγγελιών. Πιστεύουμε πως μόνον με τους αγώνες μπορούμε να πάρουμε πίσω, αυτά που μας έκοψαν. Δεν έχουμε άλλο δρόμο πέρα από τις δυναμικές μας διεκδικήσεις. Τα έχουμε πληρωμένα όλα. Είναι χρήματα που μας τα χρωστάνε και με αυτή τη σκέψη δεν παραιτούμαστε από τίποτα που ο καθένας πήρε ως σύνταξη ανάλογα με τα χρόνια της εργασίας του, ως τότε ελεύθερος επαγγελματίας. Άλλος με 15 χρόνια εργασίας, άλλος με 25 χρόνια κι άλλος με 40 χρόνια εργασίας». 

Τέλος, σε σχετική ερώτηση του zougla.gr, που από τις δεσμεύσεις της σημερινής κυβέρνησης για επιστροφή της 13ης σύνταξης οι συνταξιούχοι έφτασαν να υποστούν το κόψιμο του ΕΚΑΣ, ο κ. Τάτσης απάντησε: «Η λέξη αγανάκτηση είναι πολύ μικρή και λίγη για να αποτυπώσει σε όλο το εύρος την κατάσταση που βιώνει η οικογένεια του συνταξιούχου. Αυτή τη φορά πήραν κι από τους χαμηλοσυνταξιούχους ό,τι τους ανήκει. Τους άλλαξαν τον τρόπο της ζωής τους. Πώς μπορεί λοιπόν να αισθανόμαστε;…»

πηγη: zougla.gr/
 Άντζελας Πεΐτση