1.8.16

Βουλευτής του Ερντογάν: «Στο ελικόπτερο που ήρθε στην Ελλάδα με τους 8 φυγάδες βρισκόταν και ένας πράκτορας της CIA»!



Του Λ. Λιγουριώτη
''Μπλέκει'' και την CIA τώρα στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία η Άγκυρα, με ένα σενάριο που θέλει και την Ελλάδα να παίζει ''βοηθητικό'' ρόλο! 
Συγκεκριμένα ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ που ίδρυσε ο Ερντογάν ΑΚΡ κ. Orhan Deligoz, υποστηρίζει με δηλώσεις του ότι στο ελικόπτερο με το οποίο διέφυγαν οι 8 φερόμενοι ως πραξικοπηματίες στην Ελλάδα βρισκόταν και πράκτορας της CIA!

Όπως  μεταδίδει στην ιστοσελίδα της η  εφημερίδα Cumhuriyet,  ο βουλευτής του AKP ισχυρίστηκε ότι πιθανότατα μαζί με τους 8 στρατιωτικούς, που διέφυγαν στην Ελλάδα, ήταν και (φερόμενος ως) επικεφαλής του γραφείου της CIA στην Κωνσταντινούπολη, Graham Fuller. 
Βέβαια από την ''ιστορία'' δεν θα μπορούσε να λείπει  και ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ ιμάμης Φ.Γκιουλέν , που είναι το καρφί στο μάτι του Ερντογάν και το πρόσωπο πίσω από το οποίο ο Πρόεδρος της Τουρκίας βλέπει όλα τα σενάρια εναντίον του και κατα της Τουρκίας - του πραξικοπήματος μη εξαιρουμένου φυσικά . 
Έτσι η   ιστοσελίδα προσθέτει στο ''σενάριο'' ότι για τον κ. Graham Fuller  λέγεται ότι από το 1966 είναι ο σύνδεσμος μεταξύ του Φ. Γκιουλέν και της CIA.
Προφανώς η ιστοσελίδα εννοεί τον πασίγνωστο   κ. Graham E. Fuller,  πρώην ανώτεροαξιωματούχος της CIA, αναλυτή ( και της RAD) και συγγραφέα πολλών βιβλίων για τομουσουλμανικό κόσμο
Το πιο πρόσφατο βιβλίο του είναι “Breaking Faith: A novel of espionage and an American’s crisis of conscience in Pakistan.” (Amazon, Kindle)
Υπηρέτησε στην CIA 20 χρόνια ως αξιωματικός επιχειρήσεων σε διάφορες χώρες όπως. Γερμανία, Τουρκία,  Λίβανος, Σαουδική Αραβία,   Αφγανιστάν κ.α. Κατά τη θητεία του στην RAND Corporation έγραψε, μεταξύ πολλών άλλων  αναλύσεις για το πολιτικό Ισλάμ σε διάφορες χώρες, καθώς και για τη γεωπολιτική του μουσουλμανικού κόσμου.
Μάλιστα σε πρόσφατη ανάλυσή του ο Fuller αναφέρει σαφώς ότι ο Γκιουλέν δεν ήταν αναμεμειγμένος στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Μάλιστα στο «κυνήγι» των κατασκόπων έχει εμπλακεί και η ΕΥΠ από τις πρώτες ημέρες της άφιξης των Τούρκων στρατιωτικών στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα η Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει ανακρίνει τους Τούρκους φυγάδες τουλάχιστον τέσσερις φορές από τις 16 Ιουλίου που προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, ζητώντας πολιτικό άσυλο.
Από την στιγμή της άφιξής τους, η ΕΥΠ μπήκε ως όφειλε, ενεπλάκει στις έρευνες, αρχικά με ένα κλιμάκιο πρακτόρων που μετέβησαν στην Αλεξανδρούπολη από την Ορεστιάδα για να τους ανακρίνουν.
Είθισται άλλωστε η τακτική αυτή, ειδικά σε περιπτώσεις στρατιωτικών που ζητούν πολιτικό άσυλο σε μια χώρα, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για Τούρκους και με δεδομένο τον άτυπο «πόλεμο» δεκαετιών ανάμεσα σε ΕΥΠ και ΜΙΤ.
Το θέμα όμως που ανέκυψε σήμερα με τον πράκτορα της CIA δίνει διάσταση στην υπόθεση.
Το πιθανότερο βέβαια είναι να μην ισχύει τίποτα από όλα αυτά. Απλά πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια του τουρκικού καθεστώτος να κρατήσει στην επικαιρότητα το θέμα των 8 Τούρκων προκειμένου να πιέσει την Ελλάδα για την έκδοσή τους. 
Και άλλη εκδοχή 
''Εμπλοκή'' της CIA στο πραξικόπημα της Τουρκία δεν αποδίδεται μόνο μέσω του Fuller αλλά και μέσω ενός συνεργάτη του, οπαδού και αυτού της Θεωρίας του «ήπιου Ισλάμ»:  Ο γνωστός συγγραφέας Σονέρ Γιαλτσίν έχει αναφέρει ότι τη νύχτα της 15ης Ιουλίου  βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη ο Aμερικανός καθηγητής και θεωρητικός του ήπιου Ισλάμ   Henry Barkey - μάλιστα φέρεται να ήταν στο ξενοδοχείο Σπλέντιτ στο νησί της Πριγκήπου. 
Ο Δρ Henri  Barkey έχει εργασθεί  σε Προγράμματα για την  Μέση Ανατολή σε Κέντρα αναλύσεων όπως το Woodrow Wilson
Σύμφωνα με δημοσιεύματα  o Barkey  κατάγεται από εβραϊκή οικογένεια της Μικρασίας και ήταν στενός συνεργάτης του - όπως προαναφέραμε - φερόμενου ως σταθμάρχη της  CIA  στην Τουρκία  Graham Fuller. 
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα odatv ο Barkey   το βράδυ του πραξικοπήματος φέρεται να συναντήθηκε και να συνομίλησε με 7-8 άτομα ( σε άλλα ΜΜΕ γράφτηκε για διήμερη συναντηση  17 ατόμων). 
Μεταξύ αυτών φέρεται να ήταν ο Ιρανός  Ali Vaiz, ειδικός στα θέματα διεθνών κρίσεων, ο Αιγύπτιος ερευνητής  Ahmet Morsy, ο καθηγητής Bayram Sarikaya του Πανεπιστημίου Γλιντιρίμ Μπαγεζίτ που θεωρείται ειδικός  στα θέματα Μέσης Ανατολής και ο  διπλωματικός συντάκτης της εφημερίδας  Karar  καθηγητής  Mansur Akgun.
Περι του τι ειπώθηκε δεν έχει γίνει γνωστό. Δυο μέρες πάντως αργότερα ο   Akgun  έγραψε σε άρθρο του ότι ενδέχεται να υπάρχουν άλλες χώρες πίσω από το πραξικόπημα, προσθέτοντας ωστόσο ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν πρέπει να κατηγορεί κανέναν αν δεν έχει συγκεκριμένες αποδείξεις.
pronews